реклама

реклама

Сьогодні до Черкас завітав громадський діяч Дмитро Щебетюк, який разом з небайдужими створив проект Доступно.UA. Варто зазначити, що Щебетюк – візочник, тобто людина, яка пересувається на візку. Він розповів про свої автостопи Україною та Білоруссю, а цієї весни ще і Європою, про заплив через Босфор і спортивну кар’єру та не лише. І ці розповіді дуже цікаві, зокрема, тим, що за кордоном він постійно бачив адаптований навколишній простір, а це і громадський простір, і транспорт, і інфраструктуру, до маломобільних груп населення.

IMG_20190718_104243_1

І це досить значна категорія населення. До маломобільних груп населення зараховують не лише людей з порушенням опорного апарату, які їздять на візках, а й мам з візочками, і людей, що тимчасово втратили працездатність через, наприклад, перелом ноги, і рухаються на милицях тощо. Таких може бути в залежності від території від 27 до 55% від загальної кількості громадян.

Разом з черкаськими візочниками Дмитро вирішив промоніторити, а як ситуація з доступністю до різноманітних закладів у Черкасах? Результати вражають. Рівень нахилу і конструкція деяких пандусів не лише не відповідає державним будівельним нормам України, а й нормам здорового глузду взагалі.

«Тут можна хіба що вбитися», - каже про один з пандусів біля міськради черкащанин Тимофій.

А поки група інспектує пандуси, ширину відкриття дверей в ліфті, туалет, працівники міськради намагаються знайти ключі від іншого входу до міськради, що з боку ТРЦ «Любава». Врешті, ключа не знаходять, хоч з боку ТРЦ пандус до міськради більш адаптований для візочників.

Один з пандусів, що не відповідає нормам... Робили просто для того, щоб зробити?

Один з пандусів, що не відповідає нормам... Робили просто для того, щоб зробити?

Окреме питання – в’їзд до головної будівлі Укрпошти, що в самісінькому центрі Черкас. Кнопка виклику біля пандуса, схоже, просто для краси, бо нею давно ніхто не користувався і вона не працює. Та зрештою, пандусом можна заїхати до коридору пошти, а далі – зась. Далі в зал потрапити людині на візку неможливо, бо треба подолати три сходинки. Так само і мамам з візочками, або мамам, що йдуть з дітками та дитячими велосипедами (це якраз було у нас на очах), треба таки тягти двохколісний транспорт через сходинки. Якби людина на візку й подолала ці три сходинки, то як обслуговуватись в залі незрозуміло, адже високі столи знаходяться вище рівня сидячої у візку людини.

IMG_20190718_111737_1

Більш комфортний пандус в будівлі Черкаської облдержадміністрації, але далі нова перепона – турнікети, які невеликий візок Дмитра Щебетюка подолає, а от інший візочник на електровізку такий турнікет вже не проїде. Знову перешкода, але охорона ОДА розводить руками, мовляв, турнікет поламався і вимкнути його не можна, зняти ж металевий бар’єр між турнікетами, щоб спокійно заїхав візок теж неможливо.

Варто зупинитись і на туалеті в будівлі ОДА. Проінспектований на третьому поверсі (де приймальня голови ОДА) туалет залишає прикре враження, адже у ньому накурено, а відкриваючи самі кабінки ми бачимо «п’єдестал», до якого треба подолати дві сходинки. Ну і, власне, унітазів також немає. Про доступність для всіх категорійних груп населення тут не можна говорити…

IMG_20190718_113210

Черкаси – одне з міст, що відвідають Доступно.UA у рамках проекту. Всього це 8 українських міст. За результатами перевірок створять он-лайн карту доступності міст та мобільний додаток.

Ініціатив Доступно.UA заснували у грудні 2015 року. Відтоді команда перевірила більше 200 локацій на предмет безбар’єрності для маломобільних груп населення у 15 містах України, організували два Форуми інклюзивності (2017, 2018), започаткували нагороду [відкриті двері] для локацій, доступних для маломобільних груп населення та втілила численні проекти про доступність та інклюзію.

Деталі у відео.

Назарій Вівчарик

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+15 #1 черкащанка 18.07.2019 18:06
Потрібно кожного тижня садити на візок по чиновнику і випускати у місто на 24 год. Можливо тоді щось трішки зміниться.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100