реклама

реклама

До 9 травня аграрії Черкащини планують завершити посівну. Про це повідомив заступник голови облдержадміністрації Олексій Головко, інформує управління інформаційної політики та зв’язків із ЗМІ ОДА.

Олексій Іванович підкреслив, що такий високий темп робіт аграріям області вдалося витримати завдяки завчасній підготовці до них. Адже господарства області до цьогорічної посівної кампанії були повністю забезпечені фінансовими та матеріально-технічними ресурсами (коштами, насінням високих репродукцій, мінеральними добривами, засобами захисту рослин та паливно-мастильними матеріалами).

Це дало змогу своєчасно здійснити підживлення озимих культур, більш як на 283 тис. га. ( 119 % до запланованих площ) та якісно підготувати грунт під посів ярих на площі більш, ніж 429 тис. га, що становить 60 % до плану.

Ранні ярі зернові культури посіяно на площі 114,8 тисяч гектарів, що становить 100 % до завдання. Зокрема, посіяно ячменю на площі 96 тис. га, пшениці – 7 тисяч гектарів, вівса – 3 тисяч гектарів.

Нині активно здійснюється посів більш пізніших культур. Так, зернобобові (горох) посіяно на площі 8,8 тис.га (81 %), однорічні трави – 20,1 тисяч гектарів (71%).

На 62 тис. га (36 % від запланованого) вже посіяно технічні культури. Зокрема, соняшнику – на 42 тисяч гектарів (30%), цукрових буряків – 16 тисяч гектарів (39%), ярого ріпаку – 1,6 тисячі гектарів (38%) та інших технічних культур на площі 1,3 тисяч гектарів (38 %). Завершити посів технічних культур планується у межах 25-27 квітня.

На відміну від минулого року нинішньої весни планується посіяти кукурудзи на зерно на 35 тисяч гектарів більше, а площі під посів соняшника (а ця культура, як відомо, забирає з грунту велику кількість поживних речовин) навпаки, скорочено до меж, які не перевищують агротехнічних норм. Також належну увагу буде приділено й круп’яним культурам, зокрема, гречці.

Триває посів кормових культур. На 17 квітня їх посіяно на 31 тисяч гектарів (45%). Картоплі посаджено на площі 18,3 тисяч гектарів, або 21 відсотків та посіяно овочів на 5,4 тисячах гектарів, або 22 відсотків до завдання.

За словами заступника голови облдержадміністрації, попередній стан посівів озимини можна оцінити, як добрий на 28 відсотках площ, задовільний – на 54, та слабкі і зріджені посіви на 18 відсотках площ. Поки що не йдеться про необхідність пересіву останніх.

реклама

Коментарі  

 
0 #1 Ursus 18.04.2012 10:27
Навіть при СРСР таким маразмом не страждали. Є терміни посівної і залежать вони від багатьох чинників, зокрема, від погоди. Тільки попугай Кєша в мультику і заслужений шахтар в житті можуть спробувати обдурити природу і підігнати посівну під дату.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100