реклама
Sucurity Police

реклама

Під час затримання у Москві власкора Укрінформу у Франції Романа Сущенка, який родом із Черкас, російські силовики шукали в нього капсулу з отрутою та зброю. Про це журналіст, який днями повернувся на Батьківщину після взаємного звільнення Україною та Росією утримуваними особами, розповів у інтерв’ю Укрінформу.

630_360_1568196304-967

«Для людини з гуманітарної сфери, тим більше для журналіста, це був шалений шок. Коли відбулося захоплення і подальші дії, і лантух смердючий на голові… Коли скрутили кайданками так, що не можна було рухатися, розтягли сухожилля на руці, коли один тримав за кадик, а інші обшукували, комір сорочки обміряли: «Де у вас капсула з отрутою? Зброя у вас є чи немає?» – зазначив Сущенко.

За його словами, відразу після затримання, ще у слідчому ізоляторі, була спроба схилити його до співпраці, але він таку пропозицію відкинув.

«О третій годині ночі ліг, заплющив очі, а о шостій ранку на усю гучність: «Союз нерушимый…!!!», тут і зрозумів: ось воно, дно, приїхали», – поділився враженнями Сущенко.

Усвідомлення ситуації, за його словами, з’явилося лише за кілька днів.

«І в карантині вже десь на другу ніч з’явилося якесь усвідомлення. А за два дні до мене прийшов адвокат Марк Фейгін і ми уклали угоду. І я зрозумів, що це початок боротьби», – зазначив Сущенко.

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув з приватною поїздкою.

«Я поїхав до Москви у сімейних справах, – повідомив Сущенко. – Виникла термінова потреба допомогти родичам. Після вирішення частини проблем зустрівся зі старим знайомим (кумом, - ред.). Він військовий, служив у внутрішніх військах, я його знаю багато років. Зустрівся за його проханням... Насправді, як потім з’ясувалося, це була витончена, підступна і холоднокровна провокація під керівництвом спецслужб РФ. Під час зустрічі він підсунув мені диск під виглядом родинних фото, які у ході слідства "перетворилися" на якісь секретні дані про навчання внутрішніх військ та збройних сил РФ"... Я не знаю, чому він так вчинив і яка мотивація його була, але підозрюю, що він, можливо, "на гачку сидів"».

Сущенко визнав: «З приводу того, чи можна було їздити, чи не можна було їздити… Це було помилковим, легковажним рішенням. Але що тут вдієш, час назад повернути неможливо. Що сталося, те сталося, і, звісна річ, це велике горе для моєї родини і втрачений час. Але ж треба дивитися у майбутнє!».

7 жовтня 2016 року Сущенку висунули обвинувачення у «шпигунстві». Московський міський суд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму; 12 вересня Верховний суд Росії визнав це рішення «законним». Сущенка етапували в колонію №11 у Кіровській області (м. Кірово-Чепецьк, с. Утробіно).

7 вересня 2019 року між РФ і Україною відбулося взаємне звільнення утримуваними особами у форматі «35 на 35». В Україну повернулися 35 осіб, зокрема 11 незаконно засуджених українців і 24 моряки, захоплені у районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

реклама

Коментарі  

 
-1 #1 казкар 13.09.2019 16:51
Тепер три роки будемо усіляки казки слухати :sad:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100