реклама

реклама

Три екомайданчики для роздільного збору сміття встановили у Смілі. Розробила їх ініціативна група містян – говорить керівник проекту Максим Пархоменко.

5788816aea50e01ee555de6694739343

За його словами, такий приклад сприятиме поширенню культури сортування відходів серед місцевих жителів, інформує Суспільне.

Жителька Сміли Галина Жемелко прийшла викинути сміття. У руках тримає декілька пакетів. Сортувати відходи, каже, навчена з дитинства.

«Я виросла в селі і мене бабуся вчила сортувати сміття, але було мало сміття, бо було натуральне господарство. Мене завжди дуже турбувала доля екології , я була на звалищі і бачила скільки там всього, і тому я давно це роблю, але було клопітно, доводилося просити знайомих, брати машину і їхати на вторсировину, щоб усе це здати».

Тепер, говорить жінка, викидати сміття для неї стало зручніше – у місті з’явилися спеціальні контейнери для його роздільного збору.

Через відсутність у місті спеціальних контейнерів для роздільного збору відходів не сортувала сміття жителька Сміли Ніла Гаврилова.

«Я сказала вам правду, я не сортую, бо немає куди, один ящик кинули і все. Оце дивлюся зробили те, що треба, а в нас там на дорозі два бака і, хто не їде, всі кидають все, що хочуть, а діти це взагалі».

Еко-майданчики у Смілі встановили декілька днів тому. Одним із перших змонтували такий у провулку Шевченка, 3 – говорить голова об ’єднання співвласників багатоквартирних будинків Валерій Каплун.

«Ось такий екомайданчик, який поєднує у собі роздільне сортування, що зменшує загальну кількість відходів, що зменшує витрати на їх вивезення, плюс можливість додатково невеликого пасивного доходу для ОСББ».

Ідея створення такого екомайданчика виникла у місцевого жителя Максима Пархоменка.

«Я часто їжджу різними містам України, бачив, що там сортується, постійно йде якийсь процес. Почав ставити собі питання, чому це не робиться в нас у Смілі, чому немає культури цього сортування».

Чоловік розповідає, спільно з однодумцями створили ініціативну групу. Свій проект презентували представникам німецько-української платформи «Київський діалог».

«Люди і хочуть сортувати, та коли немає куди, то звісно, вони цього не реалізують. Потім ми ще провели опитування, описали все це в проектну заявку, нас підтримали, «Київський діалог» виділив невеликий грант. І ось результати цього гранту».

Вартість гранту – 44 тисячі 990 гривень. За ці кошти у Смілі встановили три екомайданчики – розповідає Максим Пархоменко. Кожен поділений на секції для окремого збору відходів та замикається на ключ.

Містянка Анна Садун на цій ділянці прибиральницею працює другий рік. Після встановлення екомайданчику, каже, навколо смітника та у подвір’ї стало значно чистіше.

«І люди більш звикають до цього всього, бачать, що треба кидати куди що, це все обладнано, дуже чисто, гарно, без смороду».

Керівник проекту «Еко-майданчик» Максим Пархоменко сподівається, що їхню ініціативу в подальшому підтримає смілянська влада і проект стане загальноміським.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100