реклама

реклама

Протягом весни та літа 2019 року лісівники Черкащини відкрили 10 еколого-просвітницьких стежок. Ініціатором створення таких лісових маршрутів став начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Дзюбенко. Підтримали таку ідею й у держлісгоспах, адже це дієвий метод співпраці з громадами, лісового просвітництва серед молоді. Та й загалом гарний сучасний приклад для задоволення актуальних потреб населення – лісового, екологічного, природничого туризму.

1

Призначення та розміщення

Головна мета екологічних стежок – це виховання грамотної поведінки людини в лісі, усвідомлення цінності природи, формування екоорієнтованих природничих умінь та навичок. Їх призначення також полягає в тому, щоб забезпечити усім охочим можливість спостерігати природні об’єкти і явища, вивчати тваринний та рослинний світ, знайомитися з особливостями довкілля рідного краю, роботою лісівників, технологіями вирощування лісових насаджень. Крім того, це об’єкти для проведення природничих, лісівничих, історичних досліджень та екскурсій.

Місця для облаштування еколого-пізнавальних стежок лісівники обирали невипадково – вони пролягають відвідуваними та улюбленими місцями лісових туристів, або ж охоплюють чудові краєвиди, цікаві лісові насадження, історичні місця у лісництвах.

4

Інтерактивний піший маршрут

Протяжність маршрутів є найбільш оптимальною – в середньому два кілометри. Вони є низької складності, тож навіть наймолодші відвідувачі лісу легко долають таку відстань. Загалом же екостежки розраховані на школярів різного віку та студентів, адже навчання тут можна проводити просто неба. Такий інтерактив – у тренді сучасної освіти.

Проте пройтися екомаршрутами можуть всі охочі, навіть без супроводу екскурсовода чи лісівника, адже на кожній зупинці є інформаційний стенд або аншлаг з детальним описом.

Самостійне екопросвітництво

Усі стежки добре обладнані та інформаційно насичені – розпочинаються з карти проходження та переліку зупинок. Кількість зупинок варіюється від п’яти до дванадцяти. На усіх зупинках встановили інформаційні стенди, з яких можна дізнатися про особливості об’єктів. Це, власне, і є одним із засобів самостійного екопросвітництва. Вздовж маршрутів розташовані рекреаційні пункти та місця для перепочинку.

2

Розпоісти, чим живе ліс

Різноплановість об’єктів відрізняє екопросвітницькі стежки у різних держлісгоспах. Проте основне спрямування однакове – розповісти, як живе ліс, його мешканці, зосередити увагу відвідувачів на особливостях роботи лісівників. Відтак, подорожуючи будь-якою з екостежок, лісові туристи оглянуть різні породи дерев, які зростають у місцевих лісах, різновікові лісові культури, пам’ятні, цікаві насадження. Дізнаються про флору та фауну, зокрема й червонокнижну, про лікарські трави і гриби, які можна збирати в лісах. Є зупинки, присвячені біологічним методам боротьби з шкідниками лісу – мурашники, шпаківні, синичники. Також у ході подорожі буде інформація про основні хвороби дерев – найнебезпечніших шкідників деревних і чагарникових порід. Трап­лятимуться на маршрутах лісові розсадники, зразки біотехнічних споруд для підгодівлі диких тварин.

Кожна екостежка має родзинку

На прокладених маршрутах є зупинки, які особливо подобаються лісовим туристам. Так, приміром, у Смілянському лісгоспі в державному ландшафтному заказнику місцевого значення «Теклінська дача» є «Готель для комах», дерева-талісмани, оригінальна екзаменаційна зупинка. Кам’янські лісівники облаштували стежку «Поміж віками» в самому серці Холодного Яру, яка проходить популярними визначними місцями, що розташовані в межах Креселецького лісництва – тут поєднали давню історію та лісівничу працю. У Юрківському лісництві Уманського лісгоспу можна побачити тризуб із самшиту, мініпасіку та вольєр для розведення диких кабанів. На Виграївській екостежці Корсунь-Шевченківського лісгоспу є чудове «Озеро лісовика» та пізнавальні різнопланові галявини серед лісу. Пам’ятний ліс імені великого Кобзаря Тараса Шевченка та віковий дуб перебувають під опікою лисянських лісівників в урочищі «Шевченківська дача». У білозірських лісах Черкаського лісгоспу на маршруті є велетні-дуби, яким понад 300 років, їх поважно називають козацькими. А у Вільхівському лісництві Золотоніського лісгоспу учні шкільного лісництва можуть самостійно доглядати за посадженим власноруч сосновим лісом. Клонові лісонасіннєві плантації та гарний лісовий розсадник є на маршруті «Дубина» Чорнявського лісництва Чигиринського лісгоспу.

5

Безкоштовно, проте обов’язковий лісовий етикет

Відвідування екопросвітницьких стежок – безкоштовне та доступне для всіх охочих. Доглядають за ними лісівники – відповідальні працівники лісництв. Тож і до відвідувачів головна вимога – дотримуватися правил лісового етикету та поводження в лісі. З таким проханням лісівники звертаються до гостей з численних стендів та аншлагів, у яких нагадують правила дбайливого ставлення до довкілля, лісу, поводження у пожежонебезпечний сезон. А мотиваційні стенди, які наглядно демонструють терміни розпаду різних побутових відходів у природному середовищі, привертають увагу до проблеми засмічення лісових масивів.

Неформатний спосіб пізнати лісову екосистему

«Сьогодні для лісівників надзвичайно актуальним є питання просвітницької діяльності. Тож перед нами постають нові завдання – облаштувати цікаві та пізнавальні об’єкти у місцевих лісах. Для школярів, громадськості – це неформатний і в той же час цікавий спосіб пізнати щось нове, ознайомитися з роботою лісівників і заодно активно відпочити у місцевому лісі. Маршрути розроблені так, щоб відвідувачі могли краще пізнати ліс як складну екостистему. Цього року лісівники Черкащини провели велику корисну роботу. І найкращим доказом цього є те, що наші еколого-просвітницькі стежки вже мають неабияку популярність. У цьому напрямку будемо працювати й надалі – удосконалювати та розширювати маршрути, щоб кожен охочий мав змогу краще пізнати лісову екосистему та роботу лісівників», – зазначає начальник Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Дзюбенко.

3

Черкаське обласне управління лісового та мисливського господарства

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100