реклама

реклама

Відповідно до Положення «Про Державну екологічну інспекцію Центрального округу», затвердженого наказом Державної екологічної інспекції України від 27.11.2018 року № 260, Інспекція здійснює державний нагляд (контроль) за додержанням підприємствами, установами та організаціями незалежно від форми власності і господарювання, а також юридичними особами – нерезидентами вимог природоохоронного законодавства під час планових та позапланових перевірок.

Державний нагляд (контроль) здійснюється за місцем провадження господарської діяльності суб'єкта господарювання, зокрема: окремих філій, представництв, цехів, відокремлених підрозділів та ін., під час яких Інспекцією за допомогою інструментально-лабораторних вимірювань проводиться контроль вмісту забруднюючих речовин від стаціонарних джерел та у відпрацьованих газах транспортних та інших пересувних засобів.

Основними пріоритетами Інспекції є виявлення підприємств, які працюють без дозвільних документів на викиди в атмосферу, а також контроль за виконанням умов дозволів, їх відповідність фактичним показникам, вчасність здійснення природоохоронних заходів зі скорочення  викидів, недопущення перевищень обсягів викидів встановлених в дозволах.

Так, протягом 2018 року та І півріччя 2019 року Інспекцією здійснено 331 перевірку суб’єктів господарювання. Штрафні санкції застосовано до 217 керівників підприємств на загальну суму 43 тисячі 299 гривень, з них, за не виконання умов дозволів на викиди - 94. До державного бюджету стягнуто 43 тисячі 78 гривень. На усунення виявлених порушень видано 267 приписів.

Основні порушення природоохоронного законодавства, виявлені під час проведення перевірок підприємств в галузі атмосферного повітря:

- порушення порядку здійснення викиду забруднюючих речовин в атмосферу, ст. 78 КУпАП;

- недодержання вимог щодо охорони атмосферного повітря при введенні в експлуатацію та експлуатації підприємств і споруд, ст. 79 КУпАП;

- невиконання вимог законних розпоряджень і приписів, ст.188-5 КУпАП.

За наднормативні викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря розраховано та пред’явлено 49 претензій та позовів на загальну суму 9 мільйонів 67 тисяч 743 гривні. Стягнуто 45 претензій на загальну суму 1 мільйон 407 тисяч 792 гривні.

З метою припинення негативного впливу на навколишнє природне середовище при здійсненні виробничої діяльності до суду направлено 7 позовних заяв про зупинення діяльності підприємств, які забруднювали повітря та не мали дозволів на викиди в атмосферне повітря, 4 позови судами задоволено на користь держави.

Про це інформують в Державній екологічній інспекції Центрального округу реагуючи на інформаційний запит видання «Прочерк».

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100