реклама

реклама

Вже 17-ий рік поспіль Кам’янка приймає юних музикантів із різних куточків України, які разом приїжджають сюди, щоб позмагатися у виконавчій майстерності. Традиційно, конкурс проходить у двох номінаціях: “Скрипка” та “Фортепіано”. Цей рік теж не став винятком в контексті видового різноманіття учасників, нарахувавши 43-ох юних музикантів (16 скрипалів та 27 піаністів) з 8 областей України: Вінницької, Чернівецької, Кіровоградської, Черкаської, Київської, Полтавської, Чернігівської та Дніпропетровської. Нагадаємо, що у конкурсі беруть участь учні лише із міст та містечок, виявляючи таланти у невеликих населених пунктах.

Kotor

Як вже склалося роками, конкурс П.І.Чайковського тривав на 3 дні, включаючи різнопланові заходи музичного, просвітницького та професійно-практичного напрямів. Тож з п’ятниці 8 листопада до неділі 10 листопада у музеях заповідника та Кам’янській музичній школі пройшла низка мистецьких дійств, які почергово змінювали одне одного.

За правилами, у перший день проведення конкурсу гості реєструвались, розселялись, проводили репетиції та знайомились з культурно-історичними пам’ятками міста. Зокрема, для дітлахів, їхніх батьків та педагогів були проведені ознайомчі екскурсії по обох музеях Кам’янського заповідника. Увінчав же перший конкурсний день п’ятниці 8 листопада святковий вечір – літературно-музична композиція “Самітник у княжій мантії”.

Даний захід – це штрихи до портрета геніального польського композитора Кароля Шимановського – однієї з тих видатних постатей світової культури, яку вважають своєю одразу в кількох країнах. Поляк за походженням, він народився в Україні і згодом більше 30-ти років поспіль приїздив сюди в пошуках натхнення.

Start

Через спогади cамого Шимановського, його рідних і друзів – тих, хто мав щастя жити поруч із ним, – автори та ведучі вечора Лариса Висоцька і Наталія Пугач познайомили глядачів із періодом життя композитора, який він провів у нашому краї – в такій милій його серцю Тимошівці.

Гармонійним доповненням до літературної частини композиції стала музика у виконанні Алли Єфремцевої (вокал, концертмейстер Світлана Концедалова), студентки музичного коледжу м. Кропивницький Катерини Паученкової (скрипка, концертмейстер Світлана Концедалова), учня Кам’янської дитячої музичної школи ім. П.І.Чайковського Тимофія Баліцького (фортепіано) та камерного хору “Кам’янка” Кам’янської міської ради. Слухачі мали змогу насолодитися музикою Кароля Шимановського, Петра Чайковського, Сергія Рахманінова.

Літературно-мистецький вечір став своєрідним “розігрівом” перед великим музичним змаганням наступного основного конкурсного дня.

Субота 9 листопада, в рамках XVII-го Всеукраїнського дитячого конкурсу пам’яті П.І.Чайковського, минула у вирі насичених музичних баталій. Саме до цього готувалися діти й педагоги впродовж тривалого періоду часу.

Відкрився змагальний день напутніми слова від почесної президії – організаторів, представників міської влади, членів журі, меценатів. З побажаннями удачі, натхнення, творчих звершень виступили директор Кам’янського заповіника Галина Таран, голова Кам’янської районної спілки краєзнавців Олександр Шамрай, меценати Олександр Македонський та Вікторія Зубенко, співорганізатор конкурсу Леся Олійник, міський голова Володимир Тірон, голова журі конкурсу одеситка Асмік Хачатрян та інші.

Після урочистого відкриття почалися власне виступи дітлахів. Протягом дня юні скрипалі та піаністи змагалися в трьох вікових категоріях за звання найкращих. Відповідно, в актовій залі Кам’янської музичної школи весь цей час звучала жива музика. Це стало яскравим підтвердженням великих слів П.І.Чайковського: “Квіти, музики і діти є найбільшою окрасою нашого життя”.

Журі конкурсу уважно вислухали всіх учасників, маючи ніч на роздуми щодо виявлення переможців. Але як би це не складно, однак остаточний вибір треба було зробити.

Багатий мистецький день суботи завершився сольним виступом прекрасної скрипальки, доброго друга нашого міста й заповідника Мирослави Которович та гітариста Владислава Індика. Достатню кількість слів, щоб описати та передати враження від їхньої гри, звісно, не знайдеться, оскільки це треба було просто бачити і чути. Однозначно, М.Которович та В.Індик зробили неймовірний мистецький подарунок для кам’янчан і гостей міста. Цей яскравий музичний виступ поставив мажорну крапку в суботньому змагальному дні конкурсу пам’яті П.І.Чайковського.

За вже складеною десятиліттям традицією останній недільний конкурсний день 10 листопада діти розпочали святковим чаюванням в історичному музеї Кам’янського заповідника. Звісно, що ця процесія мала і меморіальну складову – старший науковий співробітник музею Н.Пугач  розповіла про Петра Чайковського та його перебування у нашому містечку. Також, на честь композитора на бенкетних столиках запалили “свічу   пам’яті” – нагадаємо, що конкурс Чайковського відбувається в листопадові дні, саме коли (6 листопада) митець відійшов у вічність.

Продовжився святковий день неділі 10 листопада майстер-класом від Мирослави Которович – мисткині, яка високим професіоналізмом та неймовірною щирістю зачарувала всіх. Пані Мирослава впродовж майже двох годин детально вчила, показувала та демонструвала різні прийоми гри на скрипці, розкривала деякі “секрети” для успішних виступів, описувала типові помилки та шлях їх подолання тощо. Під її керівництвом кам’янчанка Марія Щавєлєва, олександрієць Артур Чорний, золотоніжчанка Марія Симеліт та кременчуженка Аріна Подгорна пройшли короткий “курс молодого скрипаля”, що, звісно, дуже потішило молодих музикантів. Однозначно, майстер-клас став дуже повчальним для дітлахів та педагогів, спрямувавши їх до ще кращого оволодіння грою на скрипці, яку називають “Королевою музики”.

Після такого практичного заходу відбулася найприємніша частина конкурсних буднів – на сцені Кам’янської дитячої музичної школи ім.П.І.Чайковського пройшло нагородження лауреатів національного музичного змагання.

Зазначимо, що жоден із присутніх у залі учасників конкурсу пам’яті П.І.Чайковського не залишився без подарунків. Всі організатори музичного дійства – Кам’янський заповідник, міська рада, меценати (Олександр Македонський, Світлана Мальована та ГО “Відповідальне майбутнє”) – вручили дітлахам та педагогам пам’ятні презенти. Грошові премії, друкована продукція, ноти, окремі речі побуту для юних музикантів, індивідуальні набори косметики – все це отримали гості конкурсу в Кам’янці. Однозначно, така велика увага дітлахам стимулює знову і знову відвідувати наше затишне мистецьке змагання.

Загалом же список лауреатів XVII-го Всеукраїнського музичного конкурсу пам’яті П.І.Чайковського наступний (більш детальніше http://kammuz.ucoz.ua/news/peremozhci_xvii_go_vseukrajinskogo_ditjachogo_muzichnogo_konkursu_pam_39_jati_p_i_chajkovskogo/2019-11-11-773):

НОМІНАЦІЯ “СКРИПКА”

СТАРША ГРУПА

ГРАН-ПРІ, ДИПЛОМ ЗА НАЙКРАЩЕ ВИКОНАННЯ ТВОРУ П.І.ЧАЙКОВСЬКОГО, ДИПЛОМ ЗА НАЙКРАЩЕ ВИКОНАННЯ ТВОРУ УКРАЇНСЬКОГО КОМПОЗИТОРА

ЧОРНИЙ АРТУР (ДМШ м.Олександрія, Кіровоградська обл.)

І  МІСЦЕ

ЧІТАДЗЕ КАТЕРИНА (ДМШ м.Олександрія, Кіровоградська обл.)

ІІ  МІСЦЕ

ШИЛІМАНОВ САВЄЛІЙ (ДМШ № 3 ім.М.Калачевського м.Кременчук, Полтавська обл.)

ІІ  МІСЦЕ

ФЕДОРКО БОГДАН (ДМШ м.Жмеринка, Вінницька обл.)

ІІІ  МІСЦЕ

ЗАЙЧЕНКО ДАРІЯ (ДШМ м. Звенигородка, Черкаська обл.)

СЕРЕДНЯ ГРУПА

ІІ МІСЦЕ, ДИПЛОМ ЗА НАЙКРАЩЕ ВИКОНАННЯ ТВОРУ П.І.ЧАЙКОВСЬКОГО

ТАРАСКІНА КРІСТІНА (ДШМ м.Канів, Черкаська обл.)

ІІІ  МІСЦЕ, ДИПЛОМ ЗА НАЙКРАЩЕ ВИКОНАННЯ ТВОРУ УКРАЇНСЬКОГО КОМПОЗИТОРА

СИМЕЛІТ МАРІЯ (ДМШ м.Золотоноша, Черкаська обл.)

МОЛОДША ГРУПА

І  МІСЦЕ, ДИПЛОМ ЗА НАЙКРАЩЕ ВИКОНАННЯ ТВОРУ УКРАЇНСЬКОГО КОМПОЗИТОРА, ПРИЗ “ЗОЛОТИЙ САМОРОДОК” ВІД ФОНДУ А.М.ГРАБОВОГО

ПОДГОРНА АРІНА (ДМШ № 1 ім.П.Чайковського м.Кременчук, Полтавська обл.)

ІІ МІСЦЕ, ДИПЛОМ ЗА НАЙКРАЩЕ ВИКОНАННЯ ТВОРУ П.І.ЧАЙКОВСЬКОГО

ПОГОРІЛА ЄЛИЗАВЕТА (ДМШ м.Олександрія, Кіровоградська обл.)

ІІІ  МІСЦЕ

ФІСНЕР КІРА (ДМШ м.Олександрія, Кіровоградська обл.)

НОМІНАЦІЯ ФОРТЕПІАНО

СТАРША ГРУПА

І МІСЦЕ, ДИПЛОМ ЗА НАЙКРАЩЕ ВИКОНАННЯ ТВОРУ П.І.ЧАЙКОВСЬКОГО

ЗАЙЧЕНКО ДАРІЯ (ДШМ м. Звенигородка, Черкаська обл.)

ІІІ  МІСЦЕ, ДИПЛОМ ЗА НАЙКРАЩЕ ВИКОНАННЯ ТВОРУ УКРАЇНСЬКОГО КОМПОЗИТОРА

НІКОЛАЙЧУК АННА-ВІКТОРІЯ (ДМШ м.Жмеринка, Вінницька обл.)

СЕРЕДНЯ ГРУПА

ІІ  МІСЦЕ

САМОХВАЛ КАМІЛА (ДМШ м.Олександрія, Кіровоградська обл.)

ІІІ  МІСЦЕ, ДИПЛОМ ЗА НАЙКРАЩЕ ВИКОНАННЯ ТВОРУ УКРАЇНСЬКОГО КОМПОЗИТОРА

ЄРМОЛЕНКО ДАРИНА (ДШМ м.Бровари, Київська обл.)

ДИПЛОМ ЗА НАЙКРАЩЕ ВИКОНАННЯ ТВОРУ П.І.ЧАЙКОВСЬКОГО

ШЕМШУР ЄЛИЗАВЕТА (ДШМ смт.Чорнобай, Черкаська обл.)

ЗАОХОЧУВАЛЬНА ПРЕМІЯ ВІД ДЕПУТАТА ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛРАДИ СЕРГІЯ ВОРОНОВА

ФІЛІН КРІСТІНА (ДМШ смт.Олександрівка, Кіровоградська обл.)

МОЛОДША ГРУПА

ІІ  МІСЦЕ, ДИПЛОМ ЗА НАЙКРАЩЕ ВИКОНАННЯ ТВОРУ П.І.ЧАЙКОВСЬКОГО

КАТЮЖЕНКО ЕМІЛІ (ДМШ м.Олександрія, Кіровоградська обл.)

ІІІ  МІСЦЕ, ДИПЛОМ ЗА НАЙКРАЩЕ ВИКОНАННЯ ТВОРУ УКРАЇНСЬКОГО КОМПОЗИТОРА

ВАРЖЕЛЬСЬКИЙ МАКАР (ДМШ м.Жмеринка, Вінницька обл.)

ІІІ  МІСЦЕ

СПРОБА ВЛАДИСЛАВ (ДШМ м.Шпола, Черкаська обл.)

ЗАОХОЧУВАЛЬНА ПРЕМІЯ ВІД ДЕПУТАТА ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛРАДИ СЕРГІЯ ВОРОНОВА

РАДЕЦЬКА ЯНА (ДМШ ім.П.Чайковського, Черкаська обл.)

СЕРТИФІКАТ НА УЧАСТЬ У ФЕСТИВАЛІ Odesa Music Olymp:

ЧОРНИЙ АРТУР (ДМШ м.Олександрія, Кіровоградська обл.)

ПОДГОРНА АРІНА (ДМШ № 1 ім.П.Чайковського м.Кременчук, Полтавська обл.)

ЗАЙЧЕНКО ДАРІЯ (ДШМ м. Звенигородка, Черкаська обл.)

Після нагородження лауреатів діти, педагоги та організатори разом колоною пішли до пам’ятника П.І.Чайковського, де урочисто поклали квіти. Далі у музеї Пушкіна і Чайковського відбувся концерт переможців XVII-го Всеукраїнського дитячого музичного конкурсу пам’яті П.І.Чайковського. Це і стало завершенням мистецького заходу, який уже почав відраховувати години до початку наступного, 18-го за черговістю конкурсу юних музикантів. А те, що він відбудеться сумнівів ніяких немає.

Олександр Мушта,

Камянський заповідник

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100