До Черкас повернувся сербський тренер Йовіца Арсіч, щоб підготувати баскетболістів «Черкаських Мавп» до сезону 2012-2013.


Приїзд серба є чималою подією для черкаського баскетболу, адже цього наставника в місті люблять і поважають. У 2009-му, коли він полишав Черкаси, вболівальники з неабиякою теплотою проводжали цього наставника. Зайвим підтвердження цього став і той факт, що представники фан-клубу завітали на перше тренування команди, яке відвідав тренер, аби потиснути йому руку та побажати успіху в новому сезоні. Скористалася нагодою поспілкуватися із новим-старим тренером «Черкаських Мавп» і прес-служба баскетбольного клубу.

– Йовіца, раді вас бачити на черкаській землі. Як з’явився варіант поверння до «Черкаських Мавп»?

– Усе дуже просто: мені зателефонували з Черкас і запропонували очолити команду. Я на той момент не мав ніяких взаємин з жодним клубом і залюбки погодився повернутися.

– Чи була якась ностальгія, коли повернулися в Черкаси?

– Так, дійсно, для мене це на просто місто, де я працюю. Я з приємністю згадував Черкаси, тих людей, з якими познайомився тут. У мене багато гарних товаришів з цього міста, з якими я, до речі, вже встиг побачитись.

– Ви вже зустрічалися з керівництвом клубу. Які завдання були поставлені перед вами?

– Треба створити нову команду, яка здатна виконувати вагомі завдання в чемпіонаті, зокрема, вийти у плей-оф та гідно там боротися. Якщо нам вдасться зібрати команду, на яку розраховуємо, то боротимемося за місце в четвірці. Також розглядаються виступи в Єврокубках. Про всі деталі я зможу розказати ближче до самого сезону. Ще один момент стосується підключення до основної команди молодих баскетболістів зі шкільної академії клубу.

– Скільки таких гравців працюватиме з командою?

– Поки що зарано про це говорити: зараз ми лише обираємо молодь. Усе остаточно стане зрозуміло після першого етапу підготовки до сезону. Тренуватися з основною командою змажуть 5-6 гравців, а 2-3 гравці фактично постійно будуть в колективі і матимуть ігрову практику в «Суперлізі». Зараз про рівень кожного з них говорити зарано. Мені потрібен час, аби ознайомитися з хлопцями. Видно, що в них гарна база і я знаю, що є вдалі результати на різноманітних турнірах. Зрозуміло, що тут дуже важливо мінімізувати для цих хлопців перехід з дитячого в дорослий баскетбол.

– Приїзд до Черкас, насамперед, пов'язаний із підписанням контракту. Як надалі буде побудована ваша робота?

– Зараз контракт підписаний. П’ять днів я переглядатиму молодь, після чого думаю відлучитися з Черкас. Тим часом ще кілька тижнів працюватимуть дублери. Із середини червня у команд почнеться відпустка. А розпочати повноцінну підготовку до нового сезону ми плануємо з першого серпня. Думаю, на цей період ми визначимося з українськими гравцями, на кілька тижнів пізніше розпочнемо укладання угод з легіонерами.

– До речі, коли минулого разу ви тренували в Україні, ліміт на іноземців був значно слабшим. На сьогодні в заявку на гру може потрапити лише п’ять легіонерів. Відповідно, попит на українських виконавців суттєво виріс. Як швидко ви плануєте «підписати» українців?

– Розумно швидко. У нас зараз є перелік українців, з якими ми хотіли б підписати контракти. Але хапати за будь-які гроші ми їх не будемо. Зараз ми ведемо перемовини з цікавими для нас українцями, які вже завершили сезон і не мають контрактних зобов’язань перед іншими клубами. На жаль, ми не можемо ще вести переговори з гравцями, які беруть участь у фінальній серії.

– Щодо легіонерів: ви вже придивляєтесь до когось, чи, можливо, згадуєте старих знайомих?

– Звісно, я про це постійно думаю. Виходячи з тих завдань, які стоять перед командою, ми маємо «підписувати» кваліфікованих легіонерів. Думаю, що завдяки бюджету нового сезону ми зможемо собі це дозволити.

– Як ви ставитеся до схеми 5:0 в ліміті на легіонерів?

– Ця схема значно простіша для тренера, ніж, скажімо, 4:1 чи 3:2, адже не треба тримати на майданчику в обов’язковому порядку українця. Приміром, у Болгарії зараз схема 3:2 і це визиває певні проблеми в роботі тренера. Зрозуміло, що в таких умовах штучно піднімалися ціни на місцевих виконавців. Я вважаю, що це не найкращий шлях розвитку українського баскетболу, адже гравці мають своєю роботою заслуговувати відповідної зарплатні, а не штучними лімітами.


– У минулому сезоні збірна Македонії дуже вдало виступила на чемпіонаті Європи. Зрештою, фактично весь цей омолоджений склад гравців до збірної привели ви ще в 2009-му, коли очолювали команду. Відчуваєте, що причетні до цього успіху?

– Тоді ми пішли на омолодження складу і заклали фактично базу тієї збірної, яка вдало виступила на минулорічному Євробаскеті. До команди, яку ми зібрали в 2009-му, додався лише Ілієвський, тому якусь причетність до успіху я також відчував.

– Відразу після роботи з «Черкаськими Мавпами» ви очолили болгарський «Лукоїл Академік», з яким двічі ставали чемпіоном Болгарії. Чому завершили співпрацю з болгарським грандом?

– Перший сезон був дуже успішний для «Лукоїла». Ми без поразок пройшли весь чемпіонат і очікувано посіли перше місце. У наступному сезоні ми також не мали проблем в чемпіонаті, а в Єврочеленж програли, яка і виграла турнір, одне очко. У цьому сезоні поразка від «Асвела» в Єврокубку стала ключовою ,і незважаючи на те, що ми не мали жодних проблем в чемпіонаті, мені довелося піти.

– Зараз в тренувальному процесі «Черкаських Мавп» бере участь три баскетболісти, які минулоріч грали в Суперлізі. Окрім молодого Білоуса, це Неруш, Пархоменко та Шепіль. Вони залишаться в команді?

– Увесь принцип селекції будуватиметься на основних виконавцях. Тобто, завдання номер один – знайти кваліфікованого розігруючого. 99% – що це буде іноземець високого рівня. І вже після цього будемо підписувати інших виконавців. Гравці, яких ви назвали, окрім Неруша, це, хоч і непогані баскетболісти, але більше виконавці допоміжного плану. Усе залежатиме від того, який бюджет у нас залишиться після підписання основних гравців і, звісно, від того, яких українських виконавців нам вдасться запросити.

– Три роки тому у вашій команді легіонери були переважно з країн колишньої Югославії. Цьогоріч ви також підписуватимете переважно балкарців?

– Насправді для мене паспорт не має значення. Однозначно можу сказати, що п’ять балкарців чи п’ять американців не буде, в цьому сенсі ми шукатимемо якийсь компроміс. Головне, щоб гравці були високого рівня і просто гарними людьми. Для того, щоб був результат, потрібні хороші баскетболісти, а для того, щоб була команда – хороші люди.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100