Найавторитетніший православний священник Черкащини владика Софроній відмовився входити до виборчого списку Партії регіонів

Найавторитетніший православний священник Черкащини владика Софроній відмовився входити до виборчого списку Партії регіонів

«Ми точно будемо сьогодні звертатися до священнослужителів, які хотіли б разом з нами розбудовувати нову Черкащину», – наполягав на включення священників у виборчий список регіоналів губернатор і голова Черкаської обласної організації Партії регіонів Сергій Тулуб. Це було у вересні, після того, як митрополит Черкаський і Канівський Софроній навідріз відмовився входити до п’ятірки Партії регіонів до обласної ради. Проте…

Під №16 у виборчому списку кандидатів до обласної ради йде єпископ євангельської церкви «Благая вєсть» Юрій Бієвець. Разом з тим, місцеві ЗМІ отримують прес-релізи від партійної прес-служби регіоналів про те, що провладні політики йдуть до владики Софронія за благословенням. Зокрема, нещодавно надходило повідомлення про те, що кандидат на посаду мера Черкас від ПР Євген Влізло зустрічався з духовенством, де «владика Софроній благословив його на роботу й проведення виборчої кампанії». З цього благословення власне і почався «Народний тур» Євгена Мироновича.

Владика Софроній розповів «Прочерку», що за благословенням до нього йдуть усі політики і він до всіх них ставиться однаково, усіх благословляє, як «церковний лідер області». Що ж до євангелістської церкви, то тут владика Софроній категоричний.

– Цю так звану церкву треба категорично заборонити, щоб вона і не існувала, тоді й не буде виникати запитань. Це ж не церква. Що в неї є? Якесь надбання, історія? Учора вони з’явились і сьогодні вже кричать на весь світ, що вони християни. Але у нас немає ніякої іншої церкви, крім православної. А все інше – це вже надбання нерозумного мозку людського, – говорить владика Софроній.

Єпископ Юрій Бієвець дав згоду разом з губернатором "розбудовувати нову Черкащину"

Єпископ Юрій Бієвець дав згоду разом з губернатором "розбудовувати нову Черкащину"

У свою чергу єпископ євангельської церкви «Благая вєсть» Юрій Бієвець відмовився говорити з журналістом, аргументуючи це так: «я б не хотів, щоб на мені особливо зациклювалися». Пан Юрій лише зазначив, що він безпартійний.

Від «Прочерку». Очевидно, політики так прагнуть затягнути у свої ряди представників духовенства через те, що за священиками завжди стоїть громада, для якої вони є авторитетом і яка відгукнеться на будь-який заклик пастора… Згадаємо лише цьогорічну Великодню ходу, що проводили у Черкасах євангелісти. Цікаво, що головним організатором святкової ходи був не хто інший, як Юрій Бієвець.

Ось як у ексклюзивному коментарі «Прочерку» пояснює бажання політиків залучити у виборчі списки духовенство київський політолог Вадим Карасьов.

Вадим Карасьов: "Через духовників політики прагнуть збирати голоси на виборах"

Вадим Карасьов: "Через духовників політики прагнуть збирати голоси на виборах"

– По-перше, у громади рівень довіри до церкви вище, ніж рівень довіри до політиків. По-друге, церкви – це достатньо могутні організації, інституції і є виробниками світоглядної, духовної легітимації (легітимація – від лат. – законний – Авт.). Це те, чого не вистачає сьогодні Партії регіонів, як партії «голого» бізнесу, «голої» економіки, партії економічного фетишизму. Залучення у партійні списки духовенства і дає змогу компенсувати відсутність духовної легітимації. Крім того, церква – це паства і пасторський тип влади, як сказав би французький філософ Мішель Фуко, що вивчав це питання. Тому це потенційний електорат, де є можливість через духовників, через їх паству проводити ті чи інші політичні програми і збирати голоси на виборах. І це роблять сьогодні на місцевих виборах партії і окремі кандидати, особливо, якщо у них в округах є церква і священик, у якого є стабільна паства, – говорить Вадим Карасьов.

реклама

Коментарі  

 
-1 #4 Gdemoiprobel 21.10.2010 10:37
Посмотрите сколько сей час существует християн... Те же самые католики и ортодоксальные християны тоже отделялилсь, и тоже не имели ни истории ни имущества... А сей час что ??? И в конституции у нас написано, что каждый гражданин имеет право на "свободу віросповідання"
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #3 Тутешня 21.10.2010 08:36
Тільки поспівчувати Владиці Софронію. На старості років перетворитися у *** без права на власну думку... Для таких жертв мають бути дуже серйозні підстави.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #2 Віктор 20.10.2010 22:34
Важко назвати служителів церкви людьми духовними. Матеріалісти вони перш за все. А церква сьогодні,яка б не була, один із видів бізнесу.
****
Бог один і він у душі кожного незалежно від того ходиш ти до церкви чи ні.
А отцю Софронію - історія свідчить про не дуже світлу історію православної церкви і як не вам це краще знати?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #1 гонта 20.10.2010 16:05
В цьому й полягає новизна "нової" нафталінової влади? Переробити християн в сектанти7 Та за нашу віру козаки кров проливали не одне століття! А може це лише перехідний єтап до переходу в віру іудейську, враховуючи коріння сучасних властьімущих.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100