Народний депутат Богдан Губський взяв участь у ході, присвяченій роковинам перепоховання праху Тараса Шевченка, яка щорічно відбувається в Каневі.

Нардеп відвідав поминальну літургію в Свято-Успенському соборі, де свого часу відспівували останки Шевченка, та пройшов останнім шляхом Кобзаря.


Як відзначає сам Богдан Губський, відвідання Канева для нього – не просто данина традиціям: до святого місця для кожного українця він приїздить по кілька разів на рік.

Для парламентарія не чужі проблеми Національного Шевченківського заповідника. Буквально кілька днів тому – на Міжнародний день музеїв – Богдан Губський зробив для канівського музею та його вітчизняних і закордонних відвідувачів унікальний  подарунок – прижиттєвий портрет Кобзаря (портрет роботи В. Гутовського 1860 р. (з літографії  А. Косткевича). Картина, за експертним  висновком  фахівців  Національно-художнього музею України, є «рідкісним естампом, який становить мистецьку та історичну цінність.»

За словами Ганни Манжори, зберігача фондів Шевченківського національного заповідника, цей подарунок є дуже цінним, адже створений за фотографією Тарасового сучасника – Деньєра. Повернувшись із заслання, Шевченко зробив фото в ательє Деньєра – його «однокашника» по навчанню в Петербурзькій Академії мистецтв. Друзі зазначали, що саме на цьому фото Шевченко найбільш схожий на себе.

– Ми знали про існування цього портрету давно і хотіли отримати його в колекцію, і коли Богдан Губський під час свого останнього візиту до нас  дізнався про це, він виконав прохання колективу, за що йому – велике спасибі, – підкреслює Ганна Манжора.

– Взагалі Богданом Губським започаткована надзвичайно гарна справа – не забувати  про святе місце на Чернечій горі, – зазначила працівник музею.

А ще кілька років  тому завдяки Богдану Губському експозиції музею поповнились цінними картинами на шевченківську тематику – «Могила Т. Шевченка» (1931 р.) та «Портрет Т. Шевченка» (автор невідомий, 80 – і рр.XIXст.)

Як відзначає Ганна Іванівна, нардеп – частий гість не лише в свято, але й в будень – саме Богдан Губський подарував минулого року  музеєві сучасну техніку, яка поліпшить роботу не лише з фондами, а й взагалі всіх відділів музею.

Сам нардеп, перебуваючи в Каневі, відзначив, що Тарас Шевченко – один з найулюбленіших його письменників та основоположна  постать у формуванні української державницької ідеї.


реклама

Коментарі  

 
0 #2 Марія 24.05.2012 18:23
Цитую Василь:
Той же Тарас писав про предків Боді не в дуже позитивні відгуки в своїх віршах. Цікаво чи читав їх Бодя? :P

Ні, не читав. Він тільки земельку навколо Дніпра прибрав у свої руки, а тепер лізе в депутати, щоб заграбоване захистити. Невже в людей розуму не вистачить послати його туди, куди він заслуговує.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #1 Василь 23.05.2012 20:35
Той же Тарас писав про предків Боді не в дуже позитивні відгуки в своїх віршах. Цікаво чи читав їх Бодя? :P
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100