реклама

реклама

Сьогодні річниця нападу на черкаського журналіста Вадима Комарова, на якого напали в Черкасах 4 травня 2019 року. Після нападу на нього було відкрито кримінальне провадження за статтею 115 Кримінального кодексу України - вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті людини.

111111

Стан розкриття та досудового розслідування кримінального правопорушення перебуває на постійному контролі керівництва ГУНП в Черкаській області.

Як повідомив «Прочерку» речник ГУ НП в Черкаській області Дмитро Грищенко, досудове розслідування по даному кримінальному провадженню здійснюється групою слідчих до якої входить вісім слідчих. У кримінальному провадженні триває досудове розслідування з проведенням необхідних слідчих та процесуальних дій з метою всебічного, повного та неупередженого дослідження усіх обставин кримінального провадження, спрямованих на встановлення особи злочинця та притягнення його до кримінальної відповідальності.

Органом досудового розслідування у кримінальному провадженні висунуто та відпрацьовуються ряд версій вчинення кримінального правопорушення, основною з яких є вчинення вбивства через професійну журналістську діяльність.

На стадії досудового розслідування кримінального провадження допитано як свідків понад 1400 осіб, проведено ряд оглядів місць події та обшуків. Також встановлено та опрацьовано відеозаписи з 99 камер відеоспостереження, вилучено відеозаписи 40 камер.

Призначено 19 експертиз, частина з яких вже виконана, частина ще перебуває на виконанні.

ПЕРЕДІСТОРІЯ. Уранці 4 травня 2019 року перехожі побачили на вулиці в Черкасах жорстоко побитого черкаського активіста, журналіста, відеоблогера Вадима Комарова і викликали «швидку». Вадим без свідомості перебував в стані медичної коми, лікарі казали, що «позитивної динаміки немає...» - третя частина головного мозку пошкоджена.

Колеги Вадима Комарова відзначають, що напад трапився через гострі критичні статті, які готував журналіст. Одна із найбільш гучних публікацій за останній час – про обставини п'яного бунту в Черкаській колонії. Серед інших тем публікацій Комарова – розкрадання бюджетних коштів, незаконне будівництво, корупція у Черкаській міськраді. В 2016 році журналіста вже намагалися застрелити.

У ніч на 20 червня журналіст помер.

Правозахисник і журналіст Валерій Макеєв оприлюднював дані про справу, якою займався Вадим Комаров у день, коли на нього було скоєно напад.

Тимчасова слідча комісія ВР включила справу вбитого журналіста Комарова до переліку справ, якими займатиметься.

На початку року прокурор Черкащини Олександр Воронін інформував, що у кримінальному провадженні за фактом убивства черкаського журналіста і блогера Вадима Комарова правоохоронці вже мають «певні напрацювання». Найімовірніше, злочин пов’язаний із професійною діяльністю Вадима Едуардовича.

У березні 2020 року на сесії Черкаської облради виступив новий начальник ГУНП в Черкаській області Михайло Куратченко, який прозвітував за виконану роботу. Депутат Юрій Ботнар на сесії попросив керівника Нацполіції розслідувати вбивство Комарова.

«Моє прізвище фігурує в замовних статтях про це, тож я і моя родина вимагають розслідування», – заявляв Ботнар.

Міжнародна федерація журналістів і Європейська федерація журналістів приєднались до Національної спілки журналістів України, засуджуючи напад, та закликають українську владу гарантувати журналістам безпечне робоче середовище. Представник ОБСЄ у справах ЗМІ Арлем Дезір засудив замах на вбивство журналіста-розслідувача: «Ця цільова атака є особливо тривожною і не може залишатися безкарною. Розслідування ініційовано, і я закликаю владу докласти максимум зусиль для повного розслідування злочину, аби винних було притягнуто до відповідальності».

реклама

Коментарі  

 
+1 #2 Не в курсі 04.05.2020 17:02
Макєєв обіцяв знайти довідку найтупішого зама мера, по яку того дня йшов Комаров.
Хтось скаже, чим завершилися ті пошуки?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #1 Експерт 04.05.2020 16:10
При таких професіоналах як куропатченко та його нові зами крадіжку гусей та курей не розкривають, а про такі справи то й забудьте
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100