У Черкасах відкрився Центр денного перебування та розвитку «Народження особистості» для дітей і підлітків, більшість яких з неблагополучних родин.

Загалом новостворений заклад планує охопити близько ста дітей, віком від 10 до 14 років. Перебування у Центрі безкоштовне. Працюватиме він у літній період щоденно з 10.00 до 19.00, крім неділі, а в суботу з 10.00 до 14.00, організовуючи дозвілля та розвиваючи творчі здібності школярів. А от з вересня і до кінця року Центр проводитиме свою роботу з дітьми у позаурочний час, повідомляє прес-служба Черкаського міськвиконкому.

Директор Черкаського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Тетяна Скляренко розповіла, що поява такого центру справді необхідна для нашого міста. Оскільки хоча б частково вирішує питання організації літнього дозвілля для дітей. Особливо це стосується підлітків з проблемних родин, де батьки не надто переймаються їхніми інтересами та життям, лишаючи на виховання вулиці. У банку даних служби у справах дітей Черкаської міської ради та центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді перебуває близько сотні таких родин.

– У літній період завжди зростає дитяча злочинність. Торік, приміром, у Черкасах досягнула 47 відсотків, що значно більше, ніж під час навчального року. Відзначу, що діяльність Центру направлена саме на найбільш проблемних дітей, позбавлених уваги батьків. Оскільки у них практично відсутні шанси на повноцінний відпочинок та організацію дозвілля. А залишені напризволяще, вони нерідко стають на хибний шлях злочинності та хуліганства, – наголосила Тетяна Віталіївна.

За її словами, створення Центру денного перебування та розвитку «Народження особистості» відбулось у рамках проекту, яким опікується Черкаська міська дитяча громадська організація «Грані» за підтримки Всеукраїнського Благодійного фонду «Благополуччя дітей» та соціального партнерства Черкаського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Його метою є, насамперед, попередження бездоглядності дітей та підлітків з неблагополучних черкаських сімей, а також розвиток їхніх творчих здібностей.

Зокрема, у Центрі організовано літній майданчик, де проводяться конкурси, ігри, свята, майстер-класи тощо. Також здійснюється навчання з вокалу, хореографії і сучасного дизайну. З дітьми, а також їхніми батьками у Центрі працюють психологи та соціальні працівники, допомагаючи налагодити спілкування, подолавши непорозуміння та психологічні проблеми.

Тетяна Скляренко розповіла, що першим кроком у реалізації цього проекту був пошук належного приміщення, де б можна було працювати з дітьми. Після цього підбирались фахівці з різних напрямів та розроблялись програми занять.

– У пошуку приміщення нам допомогла мерія Черкас, на пільгових умовах надавши в оренду приміщення з окремим входом по вулиці Смілянській, 100. Проте там необхідно було зробити суттєвий ремонт. Зокрема, замінити підлогу, поклеїти шпалери тощо. За це взялись громадська організація «Грані» і Спілка дитячих та юнацьких організацій Черкащини, разом зі своїми волонтерами власним коштом здійснивши ремонт приміщення Центру, – зазначила пані Скляренко.

Тетяна Віталіївна стверджує, що відкриття Центру викликало певний ажіотаж серед батьків та дітей. До того ж заклад працює безкоштовно. Тому охочих відвідувати заняття у новоствореному закладі вже навіть зараз вистачає. Проте, враховуючи обмеження у площі та кількості викладачів, одночасно у Центрі може бути не більше 15 вихованців. Таким чином є змога приділити належну увагу кожному.

За графіком у Центрі з 10.00 години і до 16.00 триватиме групова робота з дітьми, а з 16.00 до 19.00 – індивідуальні заняття психологів і соціальних працівників з дітьми та їхніми батьками.

Центр денного перебування та розвитку «Народження особистості» працюватиме з травня по грудень 2012 року.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100