Глиняні свистунці, ляльки-мотанки та інші народні іграшки, а також картини черкаської художниці Марії Андрєєвої представили в Обласному краєзнавчому музеї напередодні Дня захисту дітей. Запросили дітлахів, котрі відпочивають у пришкільних таборах, а також підопічних міської Служби у справах захисту дітей. Окрім споглядання виставки, відвідувачі заходу ще й послухали гру на скрипці у виконанні чи не наймолодших музикантів міста – 4-6 річних учнів Першої музичної школи.


– Дітки займаються за методикою, розробленою спеціально для такого юного віку, але вже грають багато творів, серед яких серйозні сонати, - хвалить своїх вихованців їхня викладачка Катерина Завалко.

Учениці ЗОШ № 26 Євгенія і Діана захопилися грою маленьких виконавців. Кажуть: і самі активно займаються творчістю, одна з подружок ходить на гімнастику і гурток з бісероплетіння, а інша – займається танцями.

– Сьогодні прийшло 27 дітей із нашої школи, котрі ходять у пришкільний табір, ми домовилися про екскурсію. Дітям дуже сподобалося, і виставка малюнків, і виступ юних музикантів. Взагалі, скільки б ми не ходили, у дітей завжди безліч вражень і хороший настрій після відвідин музею, - каже вчитель початкової школи ЗОШ № 26 Лілія Ткачук.


Одна з авторів представлених на виставці робіт, голова Черкаського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України Ольга Мартинова каже: народне мистецтво в житті людини присутнє завжди, починаючи з першої ляльки чи першого свищика і закінчуючи іграшками, котрі майстер може робити для своїх дітей чи онуків.

– Усі речі, які ми представили на цій виставці, - дійсно дитячі. Вони відрізняються від звичних нині дитячих іграшок, але це такі речі, якими діти гралися раніше. І ці речі оберігали від неприємностей. Це своєрідні дитячі і жіночі обереги, - розповідає заввідділом етнографії Краєзнавчого музею Вікторія Литовка. – Раніше, коли дитина хворіла, кожна мама вважала за потрібне дати дитині в руки ляльку-мотанку бо якийсь свищик. Коли жінка виходила заміж, клала в посаг також ляльку-мотанку, а як не мала довго дітей, то колисала цю ляльку, таким чином сподіваючись на допомогу.


Загалом на виставці представлено понад сотню «дитячих» виробів від черкаських майстрів Ольги Мартинової, Катерини Миронюк, Анни Малініної, Галини Тимошенко, Анжели Драч, Ірини Матохнюк, Ольги Отнякіної та Наталії Кузьменко.

– Усі ці речі не просто про дітей чи для дітей, вони взяли щось від самих дітей, насамперед, доброту, безпосередність, – каже пані Вікторія.

За словами заступника директора музею, заслуженого працівника культури України Тетяни Кайдалової, заходи до Дня захисту дітей у Краєзнавчому музеї тривають уже кілька днів. Розпочали з виставок для школярів та екскурсій як у закладі, так і по місту. А сьогодні навіть повезли охочих дітей у ліс. У ці дні всі заходи для дітей безкоштовні. Безпосередньо 1 червня відкриють виставку ляльок львівської майстрині Оксани Смереки-Малик. Того ж дня у 14. 00 вона проведе майстер-клас із виготовлення ляльки-мотанки.


реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100