Виставка авторської ляльки відомої львівської майстрині Оксани Смереки-Малик відкрилася в Черкаському краєзнавчому музеї.



Це 13-та персональна виставка лялькарки, де представлено 90 її робіт, а також понад 100 фотознімків із роботами, які вже знаходяться у приватних колекціях чи музеях.

Майстриня зізнається: у Черкаси потрапила завдяки Ларисі Теліженко, з якою разом виготовляла 3-метрову мотанку на фестивалі у Львові, і котра потрапила до Книги рекордів України.

– Мої ляльки відрізняються від народних тим, що зроблені на каркасі. Завдяки цьому вони динамічні і візуально рухомі. Також від традиційних народних ляльок їх відрізняє те, що я не використовую солярний хрест, ляльки мають чисте обличчя. І кожен, володіючи певною долею уяви, може собі уявити образ, який я хотіла донести до глядача. Мені дуже імпонує, коли на мою ляльку кажуть: «А ця лялька подібна на мою хрещену!» чи ще когось нагадує… – розповідає майстриня.


Каже: найбільше часу у процесі виготовлення ляльки-мотанки займає підготовка тканини, коли потрібно робити багато аплікацій.

– Коли я тривалий час не роблю ляльок, то над однією доводиться просиджувати досить довго. А коли, як кажуть у мене вдома, починаю «лялькувати», то процес іде доволі швидко.

Роботи Оксани Смереки-Малик нині є в приватних колекціях багатьох країн світу, а також експонуються в музеях Києва, Львова, Луцька, Чернігова та інших міст.

Серед відвідувачів виставки «Оксанина лялька» – і депутат Черкаської міської ради Андрій Більда. Зауважує: раніше ніколи не тримав у руках ляльку-мотанку, хоча багато чув про це мистецтво.


– Прийшов сюди на запрошення Лариси Теліженко. Захотілося доторкнутися до такого виду мистецтва, відчути, що такого особливого в цих ляльках. Тому знайшов півгодинки, аби завітати на виставку. Крім того, мені пояснили, що це дуже гарний український сувенір, якщо їхати за кордон, то можна дарувати друзям як частину нашої культури, – каже пан Андрій.

Викладачка дитячого гуртка писанки і ляльки Лідія Колесник прочитала оголошення про виставку в Інтернеті. До цього з роботами майстрині була знайома лише заочно.

– Коли побачила анонс, відразу зібрала подруг – і ось ми тут, – каже дівчина.


Сама ж майстриня зізнається: мріє, аби її роботи побували в кожному обласному центрі.

реклама

Коментарі  

 
0 #1 Завхоз 04.06.2012 03:20
У нас в Черкассах тоже хватает талантливых рукодельниц, только о них ни кто не вспоминает.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100