реклама

реклама

Завтра на Черкащині закінчується основна сесія Зовнішнього незалежного оцінювання. Випускники писатимуть тести з біології.

Як розповів «Прочерку» начальник головного управління освіти і науки облдержадміністрації Іван Шарапа, явка на ЗНО в області становить 90%. Цей показник вищий, ніж у середньому по Україні. Для тих, хто з якихось причин не зміг скласти тести вчасно, призначено додаткову сесію, яка триватиме з 18 до 22 червня.

– Наприклад, був випадок, що під час тестів дитині стало погано. Лікарі заборонили складати тести далі. Дитина прийде на додаткову сесію, – розповідає головний освітянин області.

Тоді ж доведеться перескладати тести і тим, хто «проштрафився». Зокрема, найпоширенішим порушенням є користування під час ЗНО мобільними телефонами.

– Знаючи про те, що телефонами користуватися не можна, учні все одно їх приносять. У такому випадку телефон можуть забрати, а подальше написання тестів заборонити, – каже пан Шарапа. – За правилами, перед тестуванням телефон має бути вимкнений і зданий.

У цьому році 11 клас в області закінчило 9 тис. 380 учнів, що на 3 тис. 389 осіб більше, ніж торік, а 9-й клас – 12 тис. 775 учнів. Це також більше на 1 тис. 313. 719 11-класників мають золоті чи срібні медалі.

Результати ЗНО поки що невідомі, їх оприлюднюють аж через 2 тижні після проведення тестування.

Вступна кампанія в області розпочнеться з 2 липня. За словами Івана Шарапи, загалом в Україні збільшено кількість бюджетних місць, але по окремих вишах держзамовлення не доведено. Збільшується кількість державних місць не на всі спеціальності, а на такі, як металургія, авіаційна та ракетна техніка, радіотехніка, енергетика, транспорт та інші. А от на ті спеціальності, яких на ринку праці більш, ніж достатньо (економісти, юристи, фінансисти) держзамовлення не зростає.

Також Міносвіти обіцяє до 15 серпня забезпечити навчальні заклади підручниками. Зокрема, нові будуть видрукувані для першого класу. А також додруковуватимуться ті, яких бракувало торів.

– Є питання, що несвоєчасно виділяються кошти і відбувається затримка з одержанням підручників, – каже Іван Шарапа. – Торік останні підручники ми отримали 26 грудня, коли вже завершився перший семестр.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100