З приводу ситуації, що склалася у місті Черкаси з функціонуванням світлофорів прокуратура міста Черкаси надає наступний коментар.

Прокуратурою міста Черкаси за результатами перевірки, що проводилася за зверненням директора ДП МВС України «Черкаси-Інформ-Ресурси», встановлено, що комітетом з конкурсних торгів департаменту економіки та розвитку Черкаської міської ради проведено відкриті торги на закупівлю за рахунок коштів міського бюджету послуг з монтажу, технічного обслуговування і ремонту електроустаткування (світлофорних об’єктів). За результатами оцінки конкурсних пропозицій учасників найбільш економічно вигідною визнана пропозиція ПП Геобудсервіс-Плюс», з яким і укладено рамкову угоду.

Світлофорні об’єкти, на обслуговування яких проводилася відповідна процедура закупівлі, є державною власністю (органом управління є МВС України) та перебувають на балансі ДП МВС України «Черкаси-Інформ-Ресурси». Разом з тим кошти на утримання світлофорних МВС України не виділяються. Виконавчі органи або комунальні підприємства Черкаської міської ради жодних договорів на користування вказаними об’єктами не укладали, питання про передачу об’єктів у комунальну власність міста Черкаси на момент проведення процедури державної закупівлі вирішено не було. Разом з тим, підставою для проведення відкритих торгів стало включення до рішення Черкаської міської ради № 3-508 від 29.12.2011 «Про міський бюджет на 2012 рік» видатків по КТКВК 100203 «Благоустрій міста» (головний розпорядник коштів – департамент житлово-комунального комплексу) на утримання світлофорних об’єктів міста Черкаси. З огляду на те, що Закон України «Про благоустрій населених пунктів» дозволяє здійснювати фінансування обслуговування та ремонту об’єктів благоустрою (до яких належать також і технічні засоби регулювання дорожнього руху) або їх власнику або користувачу, відповідно до умов договору, а виконавчі органи Черкаської міської ради не мають статусу ані першого, ані другого, то станом на сьогоднішній день, хоча за результатами проведених відкритих торгів між департаментом економіки та розвитку, департаментом житлово-комунального комплексу Черкаської міської ради та переможцем ПП «Геобудсервіс-Плюс» і укладено рамкову угоду № 34 від 12.03.2012 про надання послуг з обслуговування світлофорних об’єктів, проте фінансування за вказаним договором не здійснюється (у протилежному випадку буде допущено порушення вимог чинного законодавства). Фінансування за договором розпочнеться після вирішення питання про передачу світлофорних об’єктів з державної до комунальної власності, або оформлення права користування на них за Черкаською міською радою або її виконавчими органами. На сьогоднішній день виконавчими органами Черкаської міської ради ведеться робота з приводу безоплатної передачі світлофорних об’єктів до комунальної власності міста Черкаси, про що свідчить листування з відповідними вищими органами державної влади.

Разом з тим, не дивлячись на те, що у міському бюджеті міста Черкаси передбачено видатки на утримання світлофорних об’єктів міста Черкаси, а також не дивлячись на укладення рамкової угоди з ПП «Геобудсервіс-Плюс», відповідно до ст. 15 Закону України «Про благоустрій населених пунктів ДП МВС України «Черкаси-Інформ-Ресурс» до вирішення питання про передачу світлофорних об’єктів у комунальну власність міста Черкаси несе повну відповідальність за належне утримання світлофорних об’єктів, що перебувають на його балансі.

Старший помічник прокурора міста Черкаси А.Ф. Володіна

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100