реклама
Sucurity Police

реклама

Планується, що невдовзі наш Шполянський район зникне як адміністративна одиниця, увійшовши до складу Звенигородського, оскільки Кабмін запланував замість 490 існуючих створити 129 укрупнених районів.

109891546_292598025519495_6049887418233659253_n

Влада обіцяє, що зміни стануться вже до кінця нинішнього року. Тим більше, що більшість сіл Шполянщини увійшли до складу об’єднаних громад, а решта теж скоро мають приєднатися. У зв’язку з таким реформуванням «Шполянські вісті» поцікавилися у жителів різного віку поки ще Шполянського району, як вони сприймають даний етап адміністративної реформи.

Леонід, м.Шпола:

— Жодного позитиву в приєднанні до Звенигородського району для нас не вбачаю. Свого часу, ще в радянські роки, практикувалося об’єднання колгоспів, не враховуючи багато важливих чинників: Васильків зі Скотаревим, Надточаївку з Буртами, Водяне з Кримками і т.п. Не минуло багато часу, як стало зрозуміло, що не всім господарствам з того користь. Перш, ніж щось кардинально змінювати, необхідно добре підготуватися, прорахувавши наперед перспективу.

Зрозуміло, що перед нашими реформаторами поставлено завдання будь що скоротити видатки з держбюджету. Але чим обернуться такі нововведення, коли в простих людей щодня виникає багато питань, які необхідно вирішувати в райцентрі, важко сказати. Та й підприємств у нас скільки раніше працювало, які наповнювали місцевий бюджет! Сотні людей на заводі запчастин, до тисячі осіб мали роботу на Шполянській швейній фабриці, враховуючи Лисянську філію підприємства. А що ж лишилося зараз…

Олена, м.Шпола:

— Не хотілося б того об’єднання районів, адже до нового райцентру щоразу ще треба буде доїхати. Як на мене, то можна було б подумати, хай би Звенигородка ліпше приєднувалася до Шполи. Рік тому зі своєю мамою-пенсіонеркою довелося побувати у звенигородській поліклініці, аби пройти томографію. Так, у медзакладі сусіднього райцентру є томограф, про який у Шполі були лише розмови. Проте наші місцеві поліклініка та райлікарня мають кращий естетичний вигляд.

Валентина, с.Водяне:

— Я проти об’єднання районів. Хоча можливо, в об’єднаних громадах якось будуть вирішуватися різноманітні питання, що турбують людей. Хотілося б вірити.

Це якщо в людей ще є здоров’я і транспорт, то можна їздити за десятки кілометрів у новий райцентр, а якщо ні?! Але хто нас, простих людей послухає? Кому ми треба там, у владних верхах?

Микола, м.Шпола:

— Об’єднуватися районам чи ні — не вирішують на місцях. Є закон, у якому все чітко прописано, як і що реформуватиметься. Проте, на моє переконання, ліквідація Шполянського району — невірний крок. Очільник на території району, хоч і колишнього, має бути. Інакше Шпола і всі інші колишні райцентри поступово втратять статус міста і стануть селами. Проживаючи і працюючи тут, керівник району краще обізнаний з проблемами та потребами місцевих людей. Замість ліквідувати район повністю правильніше було б максимально скоротити чиновників у владних кабінетах.

Ось свіжий приклад, коли хворого пенсіонера з Лебедина везли до Звенигородської лікарні, бо в Шполі готувалися до приймання лише хворих на коронавірус, а він не витримав перевезення і помер дорогою. От вам і реформування!..

Раїса, м.Шпола:

— Не радує мене подібне об’єднання районів, бо думаю, що воно потягне за собою і скорочення робочих місць в різних організаціях та закладах. Я працююча людина і не хотіла би втрачати робоче місце, адже до пенсії ще далеко.

Зараз у Шполі є до кого звернутися з найрізноманітніших питань, які хвилюють людей, а як буде потім, навіть важко уявити. Поки йтиме реформування, воно стане гарною відмовкою, аби не вирішувати людських проблем.

Микола, с. Сигнаївка:

— Сьогодні приїхав автобусом, аби вирішити питання у пенсійній установі. Проте не уявляю, скільки часу і грошей витрачатиме сільська людина, аби дістатися до райцентру, який зроблять у Звенигородці. Тож не хочу, аби район ліквідовували.

Спілкувалася Ольга Качан, «Шполянські вісті».

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #1 Ігор 22.07.2020 07:34
Головний меседж цієї новини - "треба зберегти місця місцевих чиновників".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100