реклама

реклама

Менш як за місяць розпочнеться освітній процес. Тож сьогодні у Черкасах пройшов круглий стіл, на якому обговорили детальні протоколи безпеки з освітянами, медиками та представниками місцевого самоврядування.

12

Ініціювали проведення круглого столу депутати міської ради, представники Всеукраїнського об’єднання «ЧЕРКАЩАНИ», реагуючи  на численні звернення батьків школярів.

Зокрема, голова відповідної фракції в Черкаській міськраді Іван Сухарьков зауважив, що загроза інфікування коронавірусом з плином часу нікуди не зникла, однак життя триває і вже 1 вересня школярі повинні будуть приступити до навчального процесу. Поряд з тим, багато батьків, як, втім, і освітяни, переймаються тим, як проводити навчання та мінімізувати ризики для дітей.

Щоб детальніше обговорити ситуацію у фаховому середовищі, до Черкас запросили епідеміологів та інфекціоністів із Національної групи інфекційного контролю (NEGIC). Цікаво, що перед зустріччю з дозволу керівництва навчальних закладів фахівці провели аудит 9 школи, потім садочку 81 «Незабудка».

– Нам слід проаналізувати ситуацію, щоб розробити в подальшому протоколи безпеки для всіх інших навчальних закладів міста, –  зауважив депутат Іван Сухарьков.

Лікар-епідеміолог, керівник Національної експертної групи з інфекційного контролю Андрій Александрін зауважив одразу, що аудит освітніх закладів був проведений не заради того, щоб когось покарати, а щоб допомогти закладам краще розібратися у тому, як налагодити роботу закладу у період навчання.

– Впровадження заходів інфекційної безпеки у дитячих садочках чи школах зараз стоїть вкрай гостро не лише в Черкасах, а всюди у країні. Дитяче населення є рушійною силою щодо поширення гострих респіраторних вірусних інфекцій. І саме тому з початком вересня починається, як правило, зростання кількості застуд і триває до травня. З вересня стає прохолодно, закривають вікна, зменшують провітрювання, потім вмикають опалення, а це висушує повітря. Водночас суха слизова є сприятливим чинником для розвитку мікробів. Проте де у нас є прилади вимірювання вологості повітря в школах? – запитує Андрій Александрін.

Головним фахівець назвав наступний алгоритм дій: визначення відповідальних осіб, проведення оцінки, розробка програми з інформаційної безпеки, впровадження системи моніторингу оцінки виконання заходів. Комплекс заходів в дитячих садочках повинен передбачати багато дій: від контролю якості повітря до контролю за станом персоналу.

– Якщо ми все це не відпрацюємо перед 1 вересня, то потім система може порушитися. Нам треба організувати умови роботи, щоб потім мінімізувати ризики. А що ми маємо? Дитячим садочка і школам зараз нав’язують непотрібні закупівлі. Чи треба така кількість масок, спеціальних костюмів? А чи не краще організувати скринінг, чи не краще, щоб педагоги постійно мали змогу проходити тести на перевірку стану здоров’я? – питає фахівець. – Тож приємно, що у Черкасах про це думають і готові працювати в цьому напрямку.

11

Директор Черкаської міської інфекційної лікарні Світлана Волгіна зауважила, що сьогодні дійсно слід всі вчинки по роботі в галузі треба розкласти по полицях.

– Схвильовані і батьки, і керівники шкіл та дошкільних навчальних закладів. Тож розробити протокол безпеки дійсно було б добре, щоб він об’єднував певну галузь і прописував роботу в тій чи іншій сфері. І керівник галузі знав би, на що опиратися, –зазначила Світлана Волгіна.

До слова, директор 9-ї школи Ірина Топчій зауважила, що в державі інколи доводиться певним людям виконувати нехарактерні для них функції.

– На сьогодні міністерство охорони здоров’я розробило лист, який директори (за фахом вчителі) повинні виконувати. А лист загальний. У мене 1700 дітей. Як створити їм безпечне середовище, щоб батьки відправляли їх без ризику до школи? Тож ми раді були почути на прикладі закладу поради від фахівців. Це вихід з тієї ситуації, яку нам поставило життя. Хотілося б, щоб робота не спинилася на одній школі. І хотілося б, щоб наші школи на 1 вересня мали чіткі і конкретні рекомендації, – зауважила Ірина Топчій.

Керівниця садочку №81 Любов Надоложко зауважила, що у них намагаються робити температурний скринінг, дотримуватись дистанції та інших рекомендацій, якщо виникають ситуації з перевищенням температурних норм, то поміщують дитину в ізолятор і викликають батьків.

– Наповненість груп 30-40%. Ми хвилюємося, що з 1 вересня дітки повернуться до садку і відсоток наповнюваності буде більше. Тому дотримання дистанції, те, що прописано в постановах, може не завжди вдатися. Окрім того, маємо працівників, яким за 60 років. Тож звернемо уваги на всі розроблені рекомендації, – сказала Любов Надоложко.

Начальник управління освіти департаменту освіти та гуманітарної політики Євген Степко зазначив, що закупівлі певного обладнання для галузі чітко регламентується міністерством. Але рекомендації від фахівців необхідні, адже все ще залежить від індивідуальної специфіки закладів, кожен заклад може потребувати того чи іншого, всюди різна кількість дітей і різні можуть бути умови. Інший депутат, Ігор Кривошеєв, який курує роботу 9 школи, зазначив, що всі рекомендації фахівців найближчим часом мають бути подані на розгляд відповідних комісій та виконкому, щоб згодом затвердити їх та забезпечити школи саме тим, що їм дійсно треба, а не закуповувати просто маски заради виконання постанов.

Головне завдання всіх зацікавлених осіб – зробити все можливе, щоби незважаючи на будь які реалії епідемії, освітній і навчальний процес у Черкасах розпочався 1 вересня і не переривався на карантин.

реклама

Коментарі  

 
+3 #3 Аналітик 07.08.2020 10:53
Круглі столи нічого не вирішують, але для передвиборного піару можуть підійти! Можна подумати, що окрім "Черкащан" це більше нікого не турбує!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #2 тьфу 07.08.2020 08:10
школы, садочкы, дорогы. Как в 2014 методичку получили от .... . так до сих пор по той же методичке действуют: школыыы, садочкыыы, дорогыыы
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #1 Мавр 07.08.2020 07:19
У мене 1700 дітей?
Ото 'мамка'?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100