Твердження про те, що понад 25 років діяльність Державного історико-культурного заповідника «Трахтемирів» (ДІКЗ) гальмувалася зовнішніми зусиллями, дехто сприймав критично. Мовляв, самі нічого не робили. Це не зовсім так, але ми готові прийняти цю критику і наразі виправляємося. Саме проект «Трахтемирів-DIGITAL» за підтримки Українського культурного фонду і є тим першим кроком оновленого колективу до кардинальних змін в роботі самого заповідника. Перше завдання, що ми поставили перед собою – державний облік пам’яток, тобто, виявлення, фіксація, інвентаризація та картографування об’єктів археологічної спадщини, за які відповідає Заповідник згідно закону та своїх повноважень.  Але не встигли ми розпочати реалізацію проекту, як з’явилися ті, хто категорично не зацікавлений у позитивному результаті для ДІКЗ. Судіть самі.

Днями на адресу Черкаської облдержадміністрації від Регіонального ландшафтного парку «Трахтемирів» (РЛП) надійшло повідомлення про… злочин. В злочинах звинувачено наш заповідник. Причому, аж за чотирма статтями невідомо якого документу, бо статті вказані, а законодавчий акт – ні. РЛП заперечує наше право вивчати наші пам’ятки, бо, мовляв, на кадастровій карті немає належних ДІКЗ земельних ділянок, хоча законодавство не ставить між такими поняттями взаємозв’язку. Звинувачують нас у навіть у незаконній порубці та збуті лісу, через те, що бюджетом проекту передбачено купити… сокиру. Також ДІКЗ звинувачують у «навмисному руйнуванні об’єктів ПЗФ», у «бажанні відсторонити органи самоврядування від управління даної території та заволодіти земельними ділянками територіальної громади», у «рейдерському захопленні земель Бобрицької громади, але за участі ЧОДА та Черкаської обласної ради…». Стримуємо емоції та не коментуємо ці претензії РЛП, тим паче, що вони вже прийняті до розгляду в Управлінні культури та охорони культурної спадщини обласної державної адміністрації.

На фото - Дмитро Куштан, науковий керівник проекту, начальник Черкаської експедиції Інституту археології НАНУ

На фото - Дмитро Куштан, науковий керівник проекту, начальник Черкаської експедиції Інституту археології НАНУ


На всі вищеперераховані претензії у заповідника є лише одна цитата. Закон України «Про охорону археологічної спадщини» визначає у ст. 8: «Археологічні пам’ятки і предмети підлягають державному обліку незалежно від підпорядкування і форми власності. Державний облік археологічної спадщини включає її виявлення, фіксацію, визначення наукової та культурної цінності, картографування і паспортизацію, складання списку і зводу археологічних пам’яток, облік та інвентаризацію археологічних колекцій незалежно від відомчої належності і форми власності». Тобто, діяльність ДІКЗ «Трахтемирів» в рамках реалізації грантового проекту «Трахтемирів-DIGITAL» повністю відповідає чинному законодавству. Виникає питання: заради чого РЛП «Трахтемирів» склало свій лист у непримиренній тональності, з позиції тиску і маніпуляцій? Чи заради справді заради підтримки держави у справі збереження природно-заповідного фонду та культурної спадщини? Це відкрите питання.

Додамо до цього лише одне: заповідник попередньо проінформував всі органи влади про діяльність із створення цифрової моделі ландшафту півострова згідно гранту з УКФ та заручився підтримкою своєї роботи з боку облдержадміністрації, зокрема Управління культури та охорони культурної спадщини. Спільно Управління та ДІКЗ визначать свою позицію і повідомлять її листом згаданому адресату відповідно до визначених законом термінів.

Про це інформує комунікаційний менеджер проєкту, старший науковий співробітник ДІКЗ «Трахтемирів» Дмитро Іванов.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-1 #4 Сергій 10.08.2020 18:11
Парк має за щось існувати, якби лише ці кошти пішли на розвиток інфраструктури, якщо не підтримувати скоро від дороги нічого не залишиться і їздити туди ніхто не буде. Та й неадекватів там вистачає,хтось має їх ганяти,а то зроблять сміттеву яму.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #3 Роман 10.08.2020 16:06
А яким чином розбірки кому належить територія, впливають на те, що на вході в заповідник стоять люди і збирають кошти за вхід?
Багато років возив туди дітей на екскурсії, але лише цього року вхід став платним...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #2 Алярм 09.08.2020 22:37
Що це ще за приватний парк на території державного заповідника? Справа Бакая живе і пасеться... А ну, грантоїди, розберіться негайно і заодно просвітіть управління охорони культурної спадщини.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-4 #1 Олександр 09.08.2020 16:58
Інформація не відповідає дійсності. За знищення природних ландшафтів та самозахват земельних ділянок на території РЛП "Трахтемирів" проти співробітників ДІКЗ "Трахтемирів" відкрито два кримінальних провадження за ознаками ст. 252 та 197-1 КК України. Ніякої порубки лісу, а тим більше рейдерства від Черкаської ОДА, Черкаської обласної ради мова не йде. Співробітники ДІКЗ хотять на підставі рішення 1985 р. стати власниками земельних ділянок. Все інше таємниця слідства.
З, повагою представник потерпілого по кримінальним провадженням директор РЛП "Трахтемирів Олександр Сіренко
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100