реклама

реклама

У двох медичних закладах Черкас готуються втілювати пілотний урядовий проєкт трансплантації в Україні. Вперше пересаджувати серце збираються в Черкаському обласному кардіологічному центрі, та нирки в Черкаському обласному онкодиспансері. Заступник міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції Ігор Іващенко разом з начальницею управління охорони здоров’я Ларисою Кошовою відвідали 13 серпня 2020 року два медзаклади і перевірили, чи готові там реалізовувати задумане.

DSC_0017-2048x1365

Черкащина останнім часом є лідером в Україні з трансплантології. І не лише трансплантації кісткового мозку, а й судинних органів, каже Ігор Іващенко. Однак на цьому медики області зупинятися не збираються. Керівництво кардіологічного центру звернулося до заступника міністра із заявою включити заклад в пілотний проєкт Уряду з трансплантації.

На фото зліва направо: керівник директорату медичних послуг Василь Стрілка, заступник міністра охорони здоров’я Ігор Іващенко, головний позаштатний кардіохірург Олег Журба


«Представники кардіоцентру мають великий намір розпочати трансплантацію серця у Черкаській області. Найближчим часом, орієнтовно у вересні, ми зможемо включити їх у пілотний проєкт. Ознайомившись з потужностями та поговоривши з командою ми впевнені, що цей заклад готовий працювати у цьому напрямку», – каже заступник міністра.

За його словами, міністерство зацікавлене, аби якомога більше закладів долучалося реалізовувати проєкт з трансплантології.

В онкологічному диспансері планують розпочати трансплантацію нирок. У серпні онкодиспансер включили в перелік закладів, які реалізовуватимуть проєкт за цим напрямком.

В диспансері вже успішно проводять трансплантацію кісткового мозку. Тут вже зробили 21 операцію. Ще 10 пацієнтів потребують такої ж операції.

Заступник міністра охорони здоров’я Ігор Іващенко спілкується з головним лікарем Черкаського обласного онкологічного диспансеру Віктором Парамоновим


«Фінансують реалізацію пілотного проєкту з трансплантації за гроші державного бюджету. Ці гроші направлені виключно за надану послугу. Сума фіксована. Операція з трансплантації кісткового мозку коштує близько 700 тисяч гривень. Одна трансплантація нирки – близько 400 тисяч гривень», – каже заступник міністра.

«Розвиток трансплантології – один із пріоритетних напрямків розвитку області. Ми розвиватимемо «медичний туризм» на Черкащині, щоб у наші медичні заклади приїжджали отримувати послуги не лише українці з різних міст країни, як це відбувається зараз, а й із закордону», – каже голова ОДА Роман Боднар.

Лариса Кошова говорить, що в управлінні охорони здоров’я області вже затвердили план заходів розвитку трансплантації на Черкащині і з вересня 2020 року вже готові його втілювати. До кінця 2020 року в області планують провести органну трансплантацію кісткового мозку.

У цій капсулі зберігаються стовбурові клітини кісткового мозку


Зауважимо, обласна програма «Трансплантація аутологічних гемопоетичних стовбурових клітин кісткового мозку та периферичної крові» розрахована на 2019-2023 роки. Цього року запланована реконструкція ще 4-х спеціальних палат. Це дозволить збільшити збільшити кількість трансплантацій.

До кінця 2020 року проведуть, як мінімум, 21 аутологічну трансплантацію, гроші для яких перераховані МОЗ України.

Пресслужба ОДА

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #2 ЗЮ 16.08.2020 06:35
Голове шо закон про транспантцію не прийнятий
Прошу ім'я санітари що всунулась між "корифееми"
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 Кістковий мозок 15.08.2020 09:55
Тренд черкащини. В головних кістках черкаських владців його запаси завжди одні з найбільших в світі. От головний мозок трансплатувати на них би повчитись.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100