реклама

реклама

index За час каденції нинішнього керівництва міста Черкаси гроші на садочки, школи та інші соціальні заклади розподілялися зважаючи не на потреби закладів, а відповідно до того, за яким округом закріплений той чи інший заклад. Якщо на округу працює лояльний до влади депутат, то гроші, наприклад, на садок, виділяються, якщо ж опозиційний депутат, то не виділяються. Те ж стосується і тротуарів. Все працює в ручному режимі, кажуть «Прочерку» опозиційні депутати.

– Давайте наведу приклад школи №2. Вона наполовину утеплена стоїть вже не один рік. Тож мені доводиться за свої депутатські кошти там щось робити. Зробили вже два класи. Закупив дошку, склопакети. Тобто чим можу, тим допомагаю. Але щоб робити все в комплексі, доутеплити, потрібно вже нормальне планове фінансування. Та мені представники «Батьківщини» казали в очі, мовляв, якщо ти в опозиції, то й сиди в опозиції. Те ж саме щодо 55 садочка… Коштів цьогоріч не було, – зазначає депутат Черкаської міськради Олександр Радуцький.

Він також називає школу №20, де працює директором дружина депутата Ігоря Кіти, називає школу №10, №18…

– Те ж саме в окрузі депутатів Згіблова, Кіти. Кошти блокуються. При цьому ми пишемо депутатські запити, департамент передає запити на виконком. Але перед тим, як подати на виконком, цьогоріч, наприклад, сідали секретар (коли він ще був секретарем) міськради Ярослав Нищик, заступник мера Черкас Ігор Волошин, відповідальний за бюджетну галузь та депутат Юрій Тренкін. І вони по всіх позиція дивилися з урахуванням, на якому окрузі знаходиться, наприклад, той чи інший садочок. Насамперед враховувалися пропозиції депутатів від мерської більшості, потім пропозиція виходила на виконком. На виконкомі вона голосувалася. Потім була депутатська комісія, і нас знову не чули. І, відповідно, на сесії все приймалося. Та й прийняття бюджету відбувалося з порушенням регламенту. Зате вносилися пропозиції депутатами більшості на сесії на сотні мільйонів гривень. Але не будемо зосереджуватися на освітніх закладах. Подивіться і на тротуари. На окрузі директора ЧЕЛУАШ все добре, – зауважує Олександр Радуцький.

Депутат каже, що ближче до виборів ситуація лиш загострюватиметься, бо більшості треба буде задобрити виборця.

– За мого секретарства такого не було. Я ще в 2014 році говорив, що кожен садок, школа мають отримати по мільйону на капітальні ремонти. Та згодом почали ділити відповідно до опозиційних і неопозиційних депутатів, – наголошує Олександр Радуцький.

Те ж саме каже і депутат Черкаської міськради Руслан Зоря:

– У мене цього року нічого не виділяли на округ. Наприклад, взяти садок номер 69. Недоробили відмостку, цоколь ще раніше, і так воно й стоїть вже скільки часу. По харчоблоку там недопрацювання, я зайшов і вжахнувся. Там холодильна шафа, якій близько 40 років. Цьогоріч до нас на збори навіть приходив заступник мера Юрій Ботнар. Зрозуміло, що ми всі проблеми йому виклали. Він публічно обіцяв школу і садок в окрузі допомагати ремонтувати. Але в підсумку нічого не виділилося. І ця ситуація дуже показова, – каже Руслан Зоря.

Заступник міського голови Черкас Ігор Волошин каже, що не пригадує, щоб колись ділив кошти так, як про це говорить Олександр Радуцький.

– Я неодноразово брав участь у різних групах, засіданнях, комісіях. І я особисто маю виключно один голос з-поміж 11 членів виконкому. І Олександр Романович як депутат має можливість долучатися до формування бюджету. Ніяких принципів не мінялося ні цьогоріч, ні раніше. Всі пропозиції, що подавалися розпорядниками коштів, пропозиції, що подавалися департаментами, управліннями, розглядалися, коригувалися. Кожен депутат на бюджетній комісії, а потім вже на сесії мали змогу змінити, скоригувати бюджет, – роз’яснює Ігор Волошин.

Він також додав, що за той час, що працює на посаді (спершу як керівник галузі освіти, потім на посаді заступника) кожен навчальний заклад міста та заклад охорони здоров’я, що фінансується з бюджету, отримав нормальне фінансування.

– Звісно, не може таке бути, щоб заклади щороку отримували кошти. В той чи інший рік різні заклади отримували кошти. Без уваги ніхто не залишився. Принцип, започаткований міським головою, не змінився. Щороку дошкільні заклади отримували 200 гривень на дитину і 300 гривень на загальноосвітню школу. Так, цьогоріч були проблеми, але це об’єктивно, бо через коронавірус певні кошти з галузі були зняті і направлені на боротьбу з пандемією. Окрім того, є поняття як аварійні роботи. Якщо десь виникає питання, то взагалі не йде мова про якийсь поділ на округи, кошти зразу виділяються. Бо у нас принцип господарський, ми не поділяємо дітей на своїх і чужих, – каже Ігор Волошин.

Ігор Волошин радить не аналізувати ситуацію за рік, а брати за час каденції, за п’ять років, адже якщо розглядати один рік, то тут можуть мати місце маніпуляції, бо цьогоріч можуть бути в пріоритеті одні школи, минулого року – інші.

Та депутати продовжують наголошувати, що все не так.

– Мій 41-й садочок не робиться. Те ж по школі в окрузі. Половину коштів вирвали та так наполовину і утеплили. А ефекти є, коли ремонт робиться в комплексі. Вони ж нічого не дають! Коли ми ще боролися з попередньою владою, то і вони робили більше, ніж ці. У цих любов до міста обмежується політичними вподобаннями. Хто проти них, тим гроші не дають, – каже депутат Олександр Згіблов.

Колишні очільниця департаменту фінансів Наталія Джуган каже, що практика ділити бюджет розвитку не за напрямками стратегії розвитку, а за квотним поділом діє вже декілька років. І тут зважають на депутатів, які є у більшості.

– Тобто мова про стратегію міста не йде. Просто зважають на «хороших людей»! Та й публічно кажуть, що перекидають з одного напрямку в інший, а який? Бюджетний кодекс передбачає, що має бути стратегія і вона має повністю відображатись в бюджеті розвитку, а у нас не так, у нас все заполітизовано, – каже Наталія Джуган.

Чи заполітизована система розподілу бюджетних коштів, запитуємо також у директора Департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради Сергія Воронова.

– Ми подаємо пропозиції по найнагальніших і пріоритетних проблемах по всіх садочках, незалежно від того, в якому мікрорайоні розміщений садок. Але найчастіше, коли бюджет приймають депутати, вони враховують свої пріоритети. Більше фінансування отримують округи тих депутатів, що голосують за бюджет. На округи тих, хто не голосує за бюджет, як правило, надходить менше коштів. Кінцевий бюджет дещо відрізняється від того проекту, що подаємо ми. Тому ми намагаємося іншими методами, наприклад поточними ремонтами, а не капітальними, врегульовувати і вирівнювати ситуацію. Поточні видатки ми можемо робити в межах власного перекидання без сесії. І вирівнюємо ситуацію загалом, – запевняє Сергій Воронов.

реклама

Коментарі  

 
+1 #7 007 21.08.2020 16:35
Цитую Нацкорпус:
Радуцький - найшкідливіший депутат Черкас :D :lol: :lol:

Як виявилось Толя і Ко шкідливіші для Черкас в рази.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #6 блазень 20.08.2020 07:31
владу цікавлять тільки ті напрямки, яки можуть поповнити кішеню, наприклад, те що десь три тижні нема горячого водопостачання через порив тепломережи всім поцимбалах :-x
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #5 Нацкорпус 19.08.2020 16:42
Радуцький - найшкідливіший депутат Черкас :D :lol: :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+15 #4 Мавр 18.08.2020 15:47
Яскравий приклад Тренкін,який розтринькв на Митниці чи не половину бюджету Черкас аби лише залишитись біля кормушки.
І люди поведуться на підкуп.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+16 #3 Закон 18.08.2020 15:25
Толіно ноухау дерибанить бюджет і подільникам роздавать.Тільки глянути в їх декларації
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #2 Містянин 18.08.2020 14:43
Село Черкаси і правлять ним селюки
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+14 #1 Аналітик 18.08.2020 14:15
Відомий політичний прихватон. Виплакують голоси на майбутніх виборах.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100