реклама

реклама

15 червня в Прохорівці на Канівщині відбулося ушанування пам’яті Юрія Іллєнка – українського політика, кінооператора, кінорежисера, сценариста, що зібрало багато свідомих українців, серед яких були його рідні, свободівці та патріотична громада. На зібранні канівчани ухвалили звернення до міської влади щодо необхідності назвати одну із вулиць Канева на честь Юрія Іллєнка.

Юрій Іллєнко народився в Черкасах, а довгий час, до кінця свого життя мешкав у селі Прохорівка на Канівщині, тут і проходило вшанування його пам’яті. 15 червня минає два роки відтоді, як відійшов у вічність наш визначний земляк. В українському кіно поряд з ним можна поставити хіба що великого Довженка. Фільми Юрія Герасимовича, що він створював як оператор чи режисер («Тіні забутих предків», «Білий птах з чорною ознакою», «Криниця для спраглих», «Вечір напередодні Івана Купала», «Молитва за гетьмана Мазепу», «Лісова пісня. Мавка», «Легенда про княгиню Ольгу» та інші) ставали подіями не тільки для українського, а і для світового кіно. Його фільми не лише брали участь у різноманітних світових кінофестивалях, але й постійно були в числі переможних. Фільми Іллєнка презентували, прославляли у всьому світі не тільки Україну, але й Канівщину, адже значну частину своїх фільмів Юрій Герасимович створював на Канівській землі за активної участі мешканців міста і району.

На вшануванні пам'яті Юрія Іллєнка в Прохорівці. Канівщина

На вшануванні пам'яті Юрія Іллєнка в Прохорівці. Канівщина


Відома і його громадянська позиція як патріота, як українця, про якого кажуть: «Це честь і совість нації». Як активіст Фонду відродження пам’яті Тараса Шевченка Юрій Герасимович доклав багато зусиль до упорядкування земель Канівщини, які певним чином пов’язані з іменем Кобзаря. Нас ще чекає відкриття Юрія Іллєнка як художника – митець майстерно володів пензлем, створив не одну чудову картину; як письменника – чого варта його трилогія «Моя доповідна апостолу Петру».

Вшанувати пам’ять нашого відомого земляка приїхала його родина. Були присутні сини Юрія Герасимовича: Пилип Іллєнко, діяч українського кіно, та Андрій Іллєнко, голова Київської міської організації ВО «Свобода». Також на вшануванні була дружина Юрія Іллєнка Людмила Єфименко, українська кіноактриса, Заслужена артиска України, і брат Юрія Герасимовича – Михайло Іллєнко, український кінорежисер.

Громада, яка зібралася на роковини Юрія Іллєнка, надіслала звернення до депутатів Канівської міської ради. У листі було висловлене бажання жителів Канева назвати одну із вулиць міста на честь всесвітньовідомого кінорежисера Юрія Іллєнка.

Про це інформує прес-служба Канівської міської організації ВО «Свобода».

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100