реклама

реклама

Групи хасидів намагаються потрапити в Україну з Білорусі через кордон не тільки в Чернігівській області, а й у Волинській напроти пункту пропуску Дольськ.

2544358

Про це інформує «Кореспондент».

На кордоні з Білоруссю один з паломників-хасидів намагався незаконно перейти кордон поза пунктами пропуску і був затриманий. Йому заборонили в'їзд у країну на найближчі п'ять років. «Він спробував незаконно перейти кордон, обійшовши болотистою місцевістю пункт пропуску Нові Яриловичі в Чернігівській області. Він відразу був затриманий прикордонним нарядом. На порушника - громадянина Ізраїлю 1978 року - складені адмінматеріали за ч.1 ст. 204 КУпАП, а також проставлено заборону в'їзду в Україну терміном на 5 років», - йдеться в повідомленні Держприкордонслужби. Відзначається, що порушника примусово повернули на суміжну сторону.

2544388

Нагадаємо, глава єврейської громади України Михайло Ткач каже, що хасидів дезінформували, сказавши, що вони зможуть офіційно перетнути кордон через Білорусь. За його словами, головний рабин України Моше Реувен Асман неодноразово попереджав про карантин і неможливість в'їзду в Україну, але він не є для хасидів авторитетом, тому що представляє іншу течію іудаїзму.

Раніше в аеропорти Одеси, Києва і Запоріжжя почали прилітати хасиди, але їх не пропускали на територію України.

Президент Володимир Зеленський у вівторок обговорив із головою Державної прикордонної служби України Сергієм Дейнеком ситуацію на кордоні з Білоруссю, де застрягли сотні хасидів. Прикордонники повідомили, що з 14 вересня з боку Білорусі почали прибувати паломники. Українські прикордонники в координації з Національною гвардією і Національною поліцією встановили заслін на лінії кордону в 700 м від пункту пропуску Нові Яриловичі. За словами Сергія Дейнека, іноземцям дано роз'яснення про заборону в'їзду в Україну згідно з постановою Кабінету Міністрів.

Державна прикордонна служба України організувала взаємодію з Державним прикордонним комітетом Республіки Білорусь і підтримує контакт із посольством Ізраїлю в Україні, а також рабинами єврейських релігійних організацій, які забезпечують водою і кошерною їжею прибулих хасидів.

Глава МЗС Ізраїлю Ар'є Дері у вівторок звернувся до президента України Володимира Зеленського з проханням пропустити в країну хасидів-паломників, які застрягли на українсько-білоруському кордоні. «Шановний пане, на особистісній, серцевій ноті, практично останньої миті, звертаємося до Вас із проханням дозволити з надзвичайних гуманітарних міркувань в'їзд в Україну тим, хто знаходиться на кордоні з Білоруссю, тільки на період Рош га-Шана з урахуванням обмежень і повним виконанням усіх санітарних норм періоду COVID-19, які Ваша країна вважає за потрібні», - йдеться в листі Ар’є Дері.

Білоруська сторона готова забезпечити автобуси, на яких паломники будуть доставлені в Умань і назад в аеропорт для відправлення на батьківщину. Президент Білорусі Олександр Лукашенко доручив уряду зв'язатися з українським керівництвом і домовитися про надання для хасидів "зеленого коридору" для поїздки в Умань.

У свою чергу, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков зустрівся із представниками хасидської громади щодо ситуації з паломництвом в Умані. Він зазначив, що з повагою ставиться до всіх релігійних конфесій, але через епідемію необхідно обмежити проведення масових заходів. Обмежувальні заходи були введені під час святкування православного Великодня, хресної ходи й інших релігійних заходів, нагадав Аваков.

Фото: dpsu.gov.ua

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100