реклама

реклама

Місто Умань задихається від звалища. Тут знаходиться полігон побутових відходів, який вже давно повинні були закрити, нарікають місцеві жителі, а на місці звалища побудувати сміттєпереробний завод, повідомляють «FaceNews» з посиланням на сюжет «Надзвичайних новин».


Зараз же полігон знаходиться поряд з автодорогою Київ-Одеса, по якій у ці дні курсують туристи на «Євро-2012» і можуть «насолодитися» уманським запахом. Якщо сміття найближчим часом не приберуть, то уманчани обіцяють перекрити трасу, щоб не ганьбити Україну в очах європейців.

Звалище знаходиться в двох кілометрах від житлового мікрорайону. Нею користуються всі довколишні населені пункти. Влітку сміття тліє, часто горить і пахне так, що людей не рятують навіть металопластикові вікна. Запахом просочуються всі речі в квартирах і будинках, і навіть одяг. Місцеві жителі скаржаться, що їм соромно заходити в громадський транспорт, адже люди цураються їх, як прокажених. Морально страждають діти – їх дражнять друзі.


– Наші діти приходять додому і плачуть. Малюки не розуміють, чому з них сміються в дитячих садах і називають смердючими бомжами, – скаржиться Лариса Капуловська, яка живе поруч зі звалищем.

«Бомжами» дітей роблять чиновники, які закривають очі на проблему городян. Люди не раз зверталися до міської влади з проханням про закриття звалища. Від шкідливого диму хворіють і дорослі, і діти. За словами місцевих, кожен день, в 5.00 ранку звалище підпалюють, і дихати стає неможливо. Керівництво міста вже 9 років обіцяє вирішити проблему сміттєзвалища, а «віз і нині там».

Валентина Мельник та її родина страждають від їдкого дими вже багато років і наслідки не змусили себе чекати:

– Вся моя родина дуже часто хворіє захворюваннями дихальних органів, по чотири рази на рік. Нічим дихати, особливо, коли піде дощ, – говорить вона.

Сусідка Наталя підтримує жінку:

– Я – медик, і розумію, що таке канцерогени. Ми ще подихаємо цим декілька років і все – будемо в диспансері для онкохворих зі своїми захворюваннями.

Завдяки журналістам «Надзвичайних новин» чиновники в черговий раз пообіцяли зайнятися проблемою полігону. Вони планують звернутися до ізраїльських інвесторів, щоб ті дали гроші на будівництво сміттєпереробного заводу.


– Для того, щоб вирішити це питання, потрібні інвестиції. Тобто, потрібно мати джерело фінансування для того, щоб побудувати новітнє виробництво, яке було б чистим для навколишнього середовища. І я хочу сказати, що зараз це питання закладено в той комплексний проект з розвитку Умані, який складений українсько-ізраїльської групою, – розповідає губернатор Черкаської області Сергій Тулуб.

Проте люди більше не мають наміру терпіти. Вони розуміють, що в очікуванні грошей, яких може і не бути, їм доведеться все літо дихати смітником і димом. Тому стимулювати чиновників збираються діями. Якщо сміття найближчим часом не приберуть, то жителі міста обіцяють перекрити трасу Київ-Одеса.

реклама

Коментарі  

 
+2 #3 Володимир Гамалиця 20.06.2012 15:34
На столі у Бодрова уже кілька років лежать проекти сміттєпереробни х заводів від кількох інвесторів. ЕКОсервіс навіть уже почав роздільний збір сміття і готові будувати завод. Але мер якимось чином досі притримує це питання - мабуть хоче якийсь "внесок" від бізнесменів.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #2 Василь 20.06.2012 13:20
а куди тоді вивозити те сміття? не на могилу ж шанованого уманчанамі цадика? :eek:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #1 Бродяга 20.06.2012 12:53
А наш очільник разом із Бодровим полюбляє такі запахи...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100