реклама

реклама

Сьогодні черкаські журналісти мали змогу спостерігати за публічними дебатами між двома депутатами Черкаської обласної ради: Любов Майбородою та Володимиром Брожиком.


Винісши на сьогоднішню прес-конференцію питання про стан медичного забезпечення населення Черкащини, Любов Майборода, очевидно, не чекала, що на захід, крім преси, прийде також начальник Головного управління охорони здоров’я та медицини катастроф, депутат облради від ПР Володимир Брожик. Однак він прийшов, унаслідок чого між обома особами розгорілася дискусія.

Приводом для чергової порції критики влади з боку депутата облради Любов Майбороди стали «негативні тенденції в розвитку місцевого самоврядування», «надмірна централізація влади» та «неможливість державними й комунальними органами виконувати свої функції».

«Бюджет – це головне джерело корупції»

Щоб проілюструвати сказане прикладами, Любов Володимирівна навела такі факти: брак в області бланків лікарняних листів, незабезпеченість населення вакцинами та медикаментами на безкоштовній основі (забезпечення пільгових категорій населення).

– Починаючи з лютого, в медичних закладах Черкас та області почалися проблеми з надходженням бланків лікарняних листів. На сьогодні лише по місту Черкаси більше 7 тисяч осіб мають довідки про непрацездатність і потребують видачі лікарняних листів. Про це неодноразово говорилося на різноманітних нарадах, – зазначила Любов Майборода і зачитала переписку між чиновниками міського і обласного рівня. – Ціла низка звернень і листів громадян з цього приводу – це порушення їх прав! Я до сьогоднішнього дня не отримала відповіді від Володимира Брожика на своє депутатське звернення. При цьому зауважу, що бланки листів непрацездатності виготовляються централізовано і надходять в регіони через обласні управління охорони здоров’я безпосередньо від Міністерства охорони здоров’я. Нині ж вперше склалася ситуація, коли протягом майже п’яти місяців бланки не надходять. Розцінюю це як конфлікт бізнес-інтересів. Припускаю, що йде якийсь перерозподіл за право виготовлення бланків.

На думку Любов Майбороди, питання ніде не порушується через деградацію кадрів. Мовляв, вони бояться піднімати такі питання перед вищими органами.

– Аналогічне питання по незабезпеченістю населення вакцинами. П’ять років тому почалися перебої по незабезпеченістю лікарняних закладів вакцинами. Зараз тенденція поглибилася. До мене, як до працівника Головного міського управління охорони здоров’я надходить безліч скарг. Людям радять купувати вакцини. Але ж це функція держави – забезпечити населення вакцинами! – обурювалася на прес-конференції Любов Майборода. – Зокрема, мені повідомили, що в дитячій поліклініці №2 отримали лише половину від необхідної кількості вакцин у зв’язку з обмеженим фінансуванням. Тож матерям надана інформація щодо можливості самостійно придбати вакцини. І така ситуація масова! І знову чиновники не б’ють на сполох, а лише говорять про великі досягнення!

Щодо забезпечення пільгових категорій медикаментами, то тут депутат зазначила, що станом на початок цього року більше 42 тисяч черкащан мають право на безкоштовне отримання медикаментів: ветерани, чорнобильці тощо.

– Всього для виділення медикаментів для пільгових категорій необхідно 18,5 млн. грн. Та за 2001 рік було виділено лише 900 тисяч гривень! Тобто лише кожен 20-й громадянин отримує необхідні медикаменти. Усі ці факти стосуються фактично кожної сім’ї! Разом з тим, влада думає про введення нових поїздів «Хюндай», про будівництво льодових палаців, про купівлю іноземних автобусів… – здавалося у цю хвилину Любов Володимирівна згадає владі усі гріхи: – Тож скажу, що нині бюджет є головним джерелом корупції. Бо фінансується не те, що потрібно людям, а забаганки певних осіб.

Підсумувала Любов Майборода свою промову тим, що, мовляв, нинішня влада і такі як Володимир Брожик не здатні якісно провести реформи в медицині.

«Офіційно заявляю – тема знята!»

Зі свого боку Володимир Брожик повідомив, що не лише на Черкащині, а й в інших областях України склалася проблемна ситуація щодо нестачі листів непрацездатності. Очільник медичної галузі області повідомив, що відповідні звернення були направлені в профільне Міністерство.

– Ми надсилали листи в Міністерство, у яких повідомляли про те, що в нас закінчується кількість листів непрацездатності. І ми просили перерозподілити ці листи з Донецької, Херсонської, Запорізької областей тощо, де цих листів достатня кількість. І 17 червня нам надійшли 20 тисяч листів непрацездатності з Запорізької області. Тож на сьогодні ми повністю забезпечені ними. А післязавтра нам ще поступає з Херсонської області 10 тисяч листів непрацездатності. І з Хмельницької області надійдуть листи. Крім того, Міністерство повідомило, що провело тендерні процедури, тож протягом  півтора місяця відповідними листами непрацездатності в необхідній кількості будуть забезпечені всі області. Тож офіційно заявляю, що на сьогодні тема знята. Питання вирішено, – зазначив Володимир Брожик.

– Але зараз ви даєте справки, які не є юридичними документами для нарахування зарплат людям. Як же ви захищаєте права хворих людей? – звернулася до Брожика Майборода.

– Фонд соціального страхування насамперед приймає участь в нарахуванні коштів по тимчасовій втраті непрацездатності. Крім того, в нас нині в області працює комісія Фонду по втраті тимчасової непрацездатності. Це планова перевірка. Тож всі ті люди, що мають тимчасову втрату непрацездатності отримають виплати, – зазначив Володимир Брожик.

Після цього почалося сперечання між обома депутатами. Майборода не вірила, що «все в галузі добре», як говорить Брожик. Вона навіть зауважила, що це, мовляв, і є стиль Партії регіонів. На що Брожик заперечив.

– Вони ж неспроможні бланки надрукувати! – зауважила Любов Майборода.

– Дозвольте я дам відповідь журналістам і на інші питання, порушені вами, – вставив фразу Володимир Брожик.

– Я ще розповім журналістам, який тиск був на мене, щоб я не проводила цю прес-конференцію! – пригрозила йому Майборода.

– Та що ви таке кажете?! – здивувався її опонент.

Потім Майборода з Брожиком почали говорити одночасно, тому адекватно сприймати один одного вони вже не могли. Депутати стали розбиратися, хто має право говорити на прес-конференції, а хто – ні, хто що робив при владі, а хто – гуляв.

Насамкінець Любов Майборода зауважила, що її стосунки з Брожиком – це особисте питання, а Володимир Брожик таки виборов право повідомити журналістам і про вакцинацію.

– Дійсно, протягом останніх п’яти років не було своєчасно витримано календарного плану щеплень. Так, на сьогодні ми забезпечені на 32% від потреби. Що є, те є. Чому батьки купують вакцину? Бо не дотримуються графіку щеплень і переходять на більш дороговартісні препарати. Нині проведені тендерні процедури в Міністерстві охорони здоров’я. Я сподіваюся, що найближчий місць-два надійдуть ще 30-40%. І ми максимально сприятимемо тому, щоб наздогнати календар щеплень. Плюс ми розіслали керівникам районів листи, щоб вони закупили за кошти районних бюджетів те, що можливо. Це дозволяється законодавством, – зазначив Володимир Брожик.

Крім того, Володимир Брожик розповів і про безкоштовну медицину для соціально незахищених. Він похвалився, що торік багато ветеранів пройшли безкоштовно процедуру зубопротезування, більше півтисячі черкаських ветеранів отримали слухові апарати. Розповів Володимир Брожик і про плани влади на цей рік, скромно зазначивши, що всім одночасно влада не допоможе.

– Ми насамперед забезпечуємо інвалідів, ветеранів, чорнобильців і тих, хто цього найбільше потребу... – зазначив Володимир Брожик.

реклама

Коментарі  

 
0 #13 стас 22.06.2012 08:11
Цитую житель Макіївки:
Партія регионів, маючи всю владу в руках, не спроможна навіть туалетного паперу наробити :P . Видно, що Черкащиною керує перший секретар Харцизського міському партії. Тоді теж люди в черзі за милом стояли.. :D
О,а каже,що погано живеться!Якщо виникло питання туалетного паперу....У кого що болить,той про те і говорить.А мила для клізми не хватає?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #12 Володимир 21.06.2012 11:49
Як обирали на Тальнівщині до обласної ради Брожика, то наслухалися від нього, яке буде у нас здоров’я…
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-5 #11 ветеран партии 21.06.2012 09:38
Майборода уже за то надо гнать, что снесла памятник нашего вождя и учителя -Великого Ленина. Но ей этого мало - заставила горсовет переименовать площадь Ильича на Соборную. Это при фашистах так площадь называлась, Майборода -и есть фашистка. Сейчас носится со своим Черноволом - бандеровцев. Не дадим розваливать страну и наш прекрасный город!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #10 житель Макіївки 21.06.2012 08:57
Партія регионів, маючи всю владу в руках, не спроможна навіть туалетного паперу наробити :P . Видно, що Черкащиною керує перший секретар Харцизського міському партії. Тоді теж люди в черзі за милом стояли.. :D
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #9 Іван П. 21.06.2012 08:53
Пишаюсь нашим депутатом - мужня, розумна і грамотна жінка. Ми можемо обирати достойних людей!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+6 #8 Сімейний лікар 21.06.2012 08:45
ЦЕ БРОЖИК - депутат?? :P :P :P Не смішіть людей. Вибори по округу повністю сфальшовані, були скарги до суду, але хто не знає ригиональних судів? В раді, як і управлінні охорони здоров`я, виконує роль сторожевого пса Тулуба - бреше аж заливається :lol: :D :D
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #7 Оксана Колісник 21.06.2012 07:45
Пан чиновник неправий! Що б там він не казав, а тема не знімається направленими листами та проведеннями тендерних процедур. Тема, зокрема бланків "лікарняних", не знята, допоки не виплачена остання, належна людям копійка за втрачену працездатність. Тільки вчора мені скаржилася знайома, яка не може отримати гроші вже більше місяця.Те ж саме, думаю, і з вакцинами. Тому - працюйте, панове! А Любов Майборода вчергове засвідчила, що їй чи не єдиній не "по шарабану" як почуваються її(і не її) виборці.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #6 Регістратор 20.06.2012 21:33
Подивіться на цього начальника.. Він що з Марса впав? Не знає, що немає лікарняних і зараз видають лише за раніше отримані довідки? Такі брожики ведуть війну з людьми і лікарями заради наживи та самозбереження. Гнати треба таку шушару і чим пошвидше..
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #5 Аналітик 20.06.2012 21:23
Брожик - шістка, у якої наглухо забитий канал совісті. 8) Про таких кажуть "БРЕШЕ ЯК ДИХАЄ".
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #4 Гайдамака 20.06.2012 21:20
Ригиональні опричники здатні лише принижувати людей - не спроможні НАВІТЬ ЛІКАРНЯНОГО ЛЮДИНІ ВИДАТИ!!! :-? Коли вони вже понаїдаються або подавляться?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100