реклама

реклама

Роботи з укріплення аварійних будинків, розташованих по вул. Гагаріна, 45 та Героїв Сталінграда, 14, що у мікрорайоні «Митниця», завершать до кінця цього року. У цьому запевняє директор департаменту житлово-комунального комплексу Олександр Риджаніч.

За його словами, торік будинку по вул. Гагаріна, 45 (де створено ОСББ) з міського бюджету на підготовчі роботи з укріплення фундаменту було виділено 198 тисяч гривень. Ще 298,6 тисяч – заплановано на цей рік. Відповідний договір вже підписано із ТОВ «Тракт», який найближчими днями приступить до роботи по зміцненню цього будинку.

Олександр Васильович розповів, що основна складність таких робіт полягає у встановленні сталевих стрижнів, які проходитимуть до верхніх поверхів. Зокрема, для того, аби пробурити, необхідно максимально близько під'їхати до будинку. Відповідно, треба мати потужну техніку та діяти надто обережно, аби не пошкодити будівлю.

Зважаючи на це, доволі складно було знайти компанію, яка б виконала такі роботи. Приміром, торік велись перемовини з понад десятьма будівельними фірмами, але жодна не погодилась, бо не мала відповідного обладнання.

–Зрештою, ми знайшли одну таку кампанію. У цьому році планується закінчити укріплення стін. Все залежатиме від того, як вдасться пробурити ці отвори, і їх закріпити, – повідомив головний комунальник міста.

Причиною аварійності будинку по вул. Гагаріна, 45, за словами Олександра Риджаніча, стало порушення  несучих конструкцій, викликаних самочинними діями приватного підприємця, який облаштував  у будівлі перукарню. Зокрема, той, виконуючи перепланування, повибивав перегородки у підвальному приміщенні. Частково, зруйновані стіни ним відновлено. Проте по будинку продовжують ширитись тріщини.

Аналогічна ситуація – по вул. Героїв Сталінграду, 14, де також відбувається руйнування однієї зі стін. Цей будинок належить до комунальної власності міста.

Олександр Васильович зазначив, що на відміну від будинку по вул. Гагаріна,45 у цьому – причину встановити складно. Це може бути хиба у проектуванні або недотримання технологій при будівництві:

– Тут ніяких перепланувань не було. Будинок  зданий в експлуатацію у 1989 році. Але там  було три етапи здачі – будували різні компанії. Зрештою, пішла тріщина з верхніх поверхів. Я думаю, що в цьому році ми проведемо роботи з укріплення стін, зупинивши руйнацію будинку. На сьогоднішній день ця тріщина не збільшується, – наголосив він.

З міського бюджету цього року на укріплення стін будинку по вул. Героїв Дніпра, 14 виділено 579, 748 тисяч гривень. Роботи виконує будівельна компанія «Порив», з якою вже укладено договір і оплачено 30 % коштів.

Олександр Риджаніч запевнив, що до кінця цього року усі роботи будуть завершені.

До речі, комунальники стверджують, що в Черкасах подібних прецедентів з аварійними багатоповерхівками, на щастя, немає. Хоча, випадки з будинками по вул. Гагаріна, 45 та вул. Героїв Сталінграда, 14, де розходяться стіни, відпадає облицювальна плитка та просідає фундамент справді унікальні, які потребують негайного втручання та вирішення.

Про це інформує прес-служба міськвиконкому.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100