реклама

реклама

Новообрані голови й депутати об’єднаних територіальних громад оглядають кабінети, скликають перші сесії й вирішують, як далі господарювати. Тепер на Черкащині 66 ОТГ і майже усі працюватимуть по-новому. Про це розповів фахівець із децентралізації Сергій Слинько, пише Суспільне.

c994d7635a15e629

У Селищенській громаді на Черкащині новий очільник – Анатолій Пархоменко. За його плечима 27 років роботи у сільських радах району. До цьогорічних виборів він очолював Карашинську ОТГ, тепер вона і ще кілька сіл (загалом 16) у складі Селищенської громади. Разом – сім тисяч людей. "Мозковим" центром громади, зі слів Анатолія Пархоменка, будуть місцеві спеціалісти.

"Ми обрали склад виконавчого комітету, і є спеціалісти, які тепер об’єднаються. Тепер визначимо проблеми, які треба вирішити першочергово і окреслимо напрямок роботи. Безсумнівно, найпершими будемо вирішувати питання доріг та закладів комунальної сфери".

5928df9096239a71

За попередньої влади у будинку культури оновили опалення та полагодили стелю. Нині завершують ремонт в одній з кімнат. Зі слів нового голови ОТГ, хочуть також створити кабінет для молоді, але на все це треба чимало вкладень:

"Раніше питання, як і куди витрачати гроші, які заклади у селах ремонтувати або ж закривати вирішували в районній адміністрації. Відтепер усі ці повноваження мають громади".

61ba2916852f4eaf

Зі слів Анатолія Пархоменка, це управління й фінансування:

  • Освіти
  • Медицини
  • Комунальних послуг та благоустрою
  • Транспорту
  • Земельних питань

a79d3c5940d3397b

"На нас залишається відповідальність у сфері освіти, культури, комунальних закладів, медицини. Можливо для новостворених громад нововведення будуть тяжкими чи незвичними, тому що треба створювати ЦНАПи, створювати нові структури", – зазначив він.

Усе це, за словами Сергія Слинька, справа не одного року, але, з огляду на приклад раніше створених ОТГ, люди з часом зможуть побачити реальне наближення послуг.

4533647e8d8aa8b2

На це сподівається й жителька Селищенської громади Лідія Бенісович:

"Я думаю, що треба, щоб все було на місці, щоб коли людина зверталася, то з нею добре поговорили і все пояснили, і то вже легше буде".

Працюватиме Селищенська громада у складі іншого району: замість Корсунь-Шевченківського – Звенигородському.

090e022a023b727e

Зі слів Сергія Слинька, усе зміниться лише для чиновників – їх скоротять:

"Районні ради зможуть допрацювати до кінця цього бюджетного року. Комунальні зміни, кадрові, імовірно, відбудуться протягом півроку".

5383619ad0ba38ad

Далі РДА області, а їх на Черкащині буде 4, виконуватимуть кілька функцій:

"Це й управління праці, питання зі службами у справах дітей, фінансування, і утримання доріг, які перебувають у комунальній власності, але за межами сіл", – зазначив Анатолій Пархоменко.

З його слів, основні зміни в громаді попереду, але для цього доведеться попрацювати.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+1 #1 Іра Ремезова 25.11.2020 13:40
Цікаво, в Ясноснозірі Черкасткого раону, знову цього ... Капітона вибрали ???
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100