реклама

реклама

Певні категорії осіб з інвалідністю потребують для пересування електричних візків або скутерів. Згідно з чинним законодавством, на скутер не передбачені права, як на автомобіль. Але на спеціалізований скутер потрібна довідка медико-соціальної експертної комісії (МСЕК). Саме вона дає право на отримання засобів технічної реабілітації для пересування.

1609235569786

Тож у комунальному закладі «Черкаський обласний центр медико-соціальної експертизи ЧОР» вже давно планують створити «Скутердром», щоб навчати осіб, які мають таку потребу, правильно користуватися скутером. Адже сучасні скутери, хоч і електричні, але можуть розвинути швидкість в декілька десятків кілометрів за годину.

– Є люди з інвалідністю, які мають право на отримання скутера. Таких в області 1600, з них близько 600 в Черкасах. На жаль, через події в на сході країни кількість таких людей зросла. І часто це молоді люди, активні, які хоч і втратили кінцівку, проте можуть і хочуть працювати. Тому користування скутером для них необхідність, – говорить заступник директора обласного центру медико-соціальної експертизи Оксана Горянська.

– А щоб фахівці МСЕК бачили, як людина користується скутером, потрібно зробити скутердром, щоб людина могла сісти і проїхатися в ньому, з’ясувати для себе і для нас, чи може вона гарно контролювати цей технічний засіб при тому захворюванні чи травмі, яку вона має, – додає представник Всеукраїнської організації осіб з інвалідністю, заслужений працівник соціальної сфери України Сергій Каштан.

1609235569780

1609235569791  

Кошти на організацію скутердрому має виділити обласна рада. Проте поки рішення не прийнято, хоч бюджет затверджений. Попереднє керівництво обласної ради схвалювало таке рішення. Але час пандемії і виборчий період просто відклали на другий план все. Коригування бюджету можливе вже наступного року.

Між іншим, враховуючи сучасні потреби людей з інвалідністю, фахівці закладу продовжують практичне впровадження нових видів реабілітації – інклюзивний реабілітаційно-соціальний туризм.

1609235569795

– Це безпосередньо пов’язано, між іншим, із наданням можливості людям їздити на скутерах. Насправді всі ми рівні, і люди з інвалідністю так само хочуть розвиватися, відпочивати, подорожувати. Інклюзивний туризм зараз розвивається. Щоб люди могли походити лісом, історичними місцями, створюються стежки! І такі екологічні стежки об’єднали б і пізнавальну і оздоровчу функцію. Асфальтувати доріжки в лісі ніхто не буде, але скутером по ґрунтовій рівній доріжці якраз можна було б проїхати. Та все ж спершу після надання особі інвалідності і допуску до технічного засобу варто було б провести ознайомлювальну роботу. І скутердром тут для мене вкрай важливий пункт, – каже Сергій Каштан.

Сьогодні Комунальний заклад «Черкаський обласний центр медико-соціальної експертизи» у своїй структурі має 2 обласні медико-соціальні експертні комісії, 4 спеціалізованих – кардіологічну, травматологічну, радіологічну, фтизіо-пульмонологічну, а також 5 міжрайонних медико-соціальних експертних комісій загального профілю, отже, всього 11 МСЕК.

Раніше закладав основи і впроваджував традиції роботи у МСЕК Владлен Володимирович Лепський, а нині заклад працює під керівництвом Наталії Володимирівни Масенко. Це фахівець, яка продовжує налагоджувати роботу з громадськістю. І сьогодні заклад має ряд грамот та дипломів, що засвідчує фаховий рівень надання послуг.

1609248989800  

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100