Пам’ятник святому сповіднику Луці, архієпископу Кримському, відомому також як доктор медицини й видатний хірург Валентин Войно-Ясенецький (1877-1961), планують встановити на території Золотоніської лікарні. Авторами скульптури є митці Іван Фізер (нині вже покійний) і його син Іван Фізер молодший. Наразі на території лікарні вже побудовано храм Православної церкви України.

Скульптура

Як відомо, святий лікар розпочинав свою медичну кар’єру на Черкащині – в с. Деньги та в Золотоноші. У роки гонінь сталінської влади на церкву хірург, будучи глибоко віруючою людиною, вирішив вступити у лави гнаного комуністами духовенства, відтак у тюрмах та на засланні провів 11 років. Лише в роки Другої світової війни, коли потреба в медиках зросла, Луку (Войно-Ясенецького) випустили на волю й дозволили оперувати, а згодом – і здійснювати богослужіння. Батьки святого Луки останні роки життя прожили й поховані в Черкасах. У Соборному парку міста, на території колишнього кладовища, встановлений пам’ятник святому Луці Кримському і пам’ятні знаки його батькам.

Як науковець професор Войно-Ясенецький відомий своїми монументальними працями в галузях гнійної хірургії і анестезіології.

Дивіться також відеосюжет телеканалу «Ільдана».

Нагадаємо, в січні в Черкасах вшанували пам’ять знаменитого святого хірурга Луки.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-3 #1 гоп чіта чіта 03.02.2021 12:19
побільше побільше святих і святіших отців!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100