реклама

реклама

На Припортовій, 13 – лише 60 квартир. Більшість мешканців будинку –  пенсіонери. Коли вперше ОСББ вирішило брати участь у програмі «Енергодім», то зіткнулося з проблемою: де брати кошти. Голова об’єднання Ірина Зейналова каже: для співвласників зібрати навіть 30%  від вартості робіт з енергомодернізації – нереально. Брати ж кредит – не наважуються.

Майже 4,5 роки тому цей будинок створив ОСББ. У кінці минулого року мешканці уклали договір на обслуговування будинку з «Новою якістю». Усе – аби взяти участь у державній програмі «Енергодім». Вона гарантує відшкодування 70% вартості робіт Фондом Енергоефективності. 30% витрат, які мали б платити мешканці додатково, покриють за рахунок квартплати.

pryportova-13_moment

– З основних проблем у нашому будинку – незбалансоване опалення. Коли були морози, у моїй квартирі на першому поверсі було 25 градусів. А от у кутових північних – на п’ятому поверсі – 15 градусів. А платити доводиться по-повній. Тому балансування системи опалення – це найперше завдання, – говорить голова правління ОСББ «Припортова, 13» Ірина Зейналова.


Жінка розповідає: раніше будинок був під управлінням СУБів, нічого не робилося, та куди йшли кошти – ніхто не знав. Тоді мешканці вирішили піти на самоуправління й мали багато планів на зміни. Однак невдовзі зіткнулися з проблемою, яка стосується невеликих будинків.

– Квартир у нас усього 60. Відповідно й кількості коштів, які надходить на будинок, недостатньо, аби зробити кардинальні зміни. Усе, що ми могли робити самотужки, це невеликі поточні ремонти, – каже голова правління ОСББ та додає: – Будинку близько 60 років, тому в ньому набралося стільки проблем, що треба міняти все. Чекають на зміни й підвали з трубами, бо одні мешканці «задихаються» від спеки, а інші замерзають, і покрівля, яка протікає, і міжпанельні шви, через які нині у квартирах «свистить».

Після енергоаудиту будинку об’єднання співвласників подало заявку на Фонд Енергоефективності. Мешканці шукали, де взяти іншу частину коштів на оновлення будівлі. У багатоквартирці проживає більше 50% пенсіонерів, тому кредит брати було дуже ризиковано – кажуть самі мешканці. Тоді скористалися досвідом ОСББ «Причиста-72», яке модернізує будинок саме завдяки співпраці з управлінською компанією «Нова якість». На загальних зборах ухвалили рішення й уклали договір з управителем.

– На спільному зібранні нашого будинку ми прийняли одноголосне рішення: співпрацювати з «Новою якістю». Нам потрібне було «свіже дихання» – нові проєкти, а також зекономити ресурси. Тарифи зараз зростають, енергоносії дорожчають, пенсії майже не додають – тому самі б ми не потягнули осучаснення будинку. Довелося б підвищити квартплату, але не кожен у змозі відірвати частину коштів від харчування чи ліків, – пояснює мешканка Припортової, 13 Тамара Альохіна.

Засновник групи управлінських компаній «Нова якість» Андрій Бортник зауважує, це вже другий будинок ОСББ, який став учасником Програми «Енергодім». На черзі – ще кілька багатоквартирок.

– Поки діє ця Програма, ми прагнемо, щоб якнайбільше наших будинків могли нею скористатися. Адже мешканці отримають енергомодернізований будинок, вони будуть набагато менше сплачувати за комунальні послуги. Відповідно нам як управлінській компанії буде легше обслуговувати його. Тому що коли нові комунікації, то виникає на порядок менше аварійних ситуацій, ніж у будинках з системами, яким десятки років, –говорить Андрій Бортник.

Наразі будинок на Припортовій, 13 отримав підтвердження про відшкодування 70% коштів на роботи з комплексної енергомодернізації від Фонду Енергоефективності. Нині готується проєкт, в якому описані всі проблемні місця багатоквартирки, через які відбуваються енерговтрати, а мешканці відповідно переплачують за комунальні послуги. Будинок отримає комплексну енергомодернізацію за пакетом «Б».

Нагадуємо, це вже друга багатоквартирка, яка подала заявку до Фонду Енергоефективності. Участь у Програмі підтвердили й ОСББ «Причиста-72». Понад 500 будинків «Нової якості» пройшли енергоаудит. Шукайте енергосертифікат своєї багатоквартирки за посиланням: https://nova-yakist.ua/energetychni-sertyfikaty-budynkiv/.

Якщо ви хочете енергомодернізувати свій будинок, звертайтеся: 56-01-01. Для запуску процесу потрібно сформувати ініціативну групу (від трьох співвласників), провести установчі збори, зареєструвати ОСББ. Юридичний та організаційний супровід гарантуємо.

Про це інформує прес-служба компанії.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100