реклама
Sucurity Police

реклама

У експозиції Черкаського археологічного музею Середньої Наддніпрянщини є невелика посудинка трипільської культури (VI-III тисячоліття до н.е.), яка вміщається на долоні.

149324580_4090315234326681_8270527673619933462_o

Як повідомляють у музеї, призначення її не з'ясоване остаточно. Проте, судячи з темно-червоних характерних слідів всередині, вона могла використовуватись як «палітра» для розпису фарбою посуду.

У експозиції цей предмет підписаний як двохчастинний кернос. Кернос – це ритуальна форма посуду, відома з часів мінойської цивілізації.

У трипільській культурі відомі посудини, які ще більше нагадують класичні керноси. Такий збіг не випадковий, адже культура походить саме із Анатолії. Черкаський «кернос» знайшли на поселенні трипільської культури біля села Колодисте.

Це трипільське поселення – одне з перших поселень трипільської культури. Його вперше знайшов Василь Доманицький.

Колодисте – рідне село родини Доманицьких, з якої вийшли три сини Василь (літературознавець та історик), Віктор (вчений-агроекономіст) та Платон (журналіст). Біографія кожного з них – це захоплива оповідь про долю українців на межі ХІХ-ХХ століть.

Дослідник трипільського поселення Колодисте І – Василь Доманицький, учень відомого українського археолога профечора Володимира Антоновича, також був і громадським діячем. Наприклад, у 1905 році він став одним зі співзасновників Всеукраїнської учительської спілки.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
-4 #1 Сільничка трипільска 14.02.2021 11:34
Широко відома робота трипільского Бені Челліні. Її копія знаходиться в віденьському музеї історії мистпецтв.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100