реклама

реклама

Уманські школярі дослідили долю солдата Другої світової війни і зайняли III місце у Всеукраїнській краєзнавчій експедиції.

o_1eu8m7glba4n1j4h1okr1tkn13tf3n

Про це повідомляє «УманьNews.City».

Нагадаємо, Черкаська обласна рада інформує, що підбито результати ІІІ (фінального) туру краєзнавчо-дослідницьких робіт учнів – учасників Всеукраїнської експедиції учнівської молоді «Моя Батьківщина – Україна». У ІІІ турі експедиції було подано 120 краєзнавчо-дослідницьких робіт у 6 напрямках.

За напрямком «З попелу забуття» (дослідження сторінок історії України періоду радянсько-німецької війни 1941-1945 років, військових конфліктів ХХ – ХХІ ст.) – вихованці туристично-пошукової групи «Оберіг» Станції юних туристів м. Умань (керівники – Андрій Баранюк, керівник гуртка «Пішохідний туризм» Станції юних туристів м. Умань, а також Вікторія Баранюк, вчитель початкових класів Уманської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №14), за роботу «Солдат Уманської дивізії» вибороли ІІІ місце у Всеукраїнському етапі краєзнавчої експедиції учнівської молоді «Моя Батьківщина – Україна».

Дякуючи своїм вихованцям за роботу, вчитель ЗОШ № 14 і керівник гуртка СЮТУР Андрій Баранюк назвав учасників туристично-пошукової групи «Оберіг», учнів 10-А класу: Онопрієнко Тетяну, Ковтун Анастасію, Поліщук Софію, Сигиду Карину, Дем’янишина Андрія, Паламарчука Михайла та Офліяна Дениса.

В інформації Уманської Станції юних туристів зазначено, що пошуківці дослідили життєвий шлях ветерана Другої світової війни Василя Кириловича Вивальнюка та здійснили історичну реконструкцію бойових дій 99-ої стрілецької дивізії першого формування у червні-серпні 1941 року.

У результаті пошукових робіт було з’ясоване місце проходження військової служби жителя села Кочубіївки Уманського району Василя Вивальнюка, його бойовий шлях у складі 99-ої стрілецької дивізії. Було вивчено і систематизовано раніше відомі факти, які стосуються цього військового підрозділу часів Другої світової війни, та досліджено і відновлено забуті та маловідомі.

У ході підготовки до експедицій було встановлено місце дислокації 297-го стрілецького полку, полкового училища та штабу 99-ої дивізії.

Завдяки пошуковій роботі, аналізу періодичної преси, літературних джерел та інтернет-ресурсів було відтворено довоєнний період діяльності дивізії, участь у прикордонних боях, її бойовий шлях від Перемишля до Умані, досліджено причини та наслідки оточення двох радянських армій, уточнено хід подій початку серпня 1941 року, пов’язаних з цими військовими формуваннями.

Також було частково відтворено бойові дії 99-ої стрілецької дивізії біля сіл Свердликово, Кам’янечого та Тернівки, досліджено умови перебування військовополонених в Уманській ямі.

Усі матеріали, зібрані під час написання даної роботи: диски із спогадами Вивальнюка Василя Кириловича та відеопроєктом, копії фотографій, документів, результати польових досліджень, передані бібліотеці загальноосвітньої школи №14 м. Умані, сім’ї Вивальнюка В.К. та Уманському краєзнавчому музею.

o_1eu8m8gaj105t17m81nuf1peg1a7a46

o_1eu8m9hmq1vhetberdeh7g1ksn4l  

Фото: Андрій Баранюк, СЮТур

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100