реклама

реклама

Свиноферма СПОП «Агро-Прогрес» в Капустиному – одна з небагатьох діючих ферм в колишньому Шполянському районі. Попри недолугу політику держави у сфері тваринництва, тут не опускають руки і працюють, аби забезпечити земляків якісним м’ясом і салом власного виробництва.

Про це повідомляють «Районні вісті».

Директор сільськогосподарського підприємства Василь Колісник вкотре наголошує, що тваринництво в Україні, та й на Шполянщині зокрема, переживає скрутні часи. Молочно-товарні ферми та свиноферми можна полічити на пальцях, а більшість господарників у своїй діяльності роблять наголос на більш прибутковому і менш затратному рослинництві. Тваринництво, здебільшого, тримається лише на ентузіазмі керівників і працюючих.

Безымянный

— Та попри труднощі, — резюмує Василь Васильович, — намагаємося розвивати свинарство. Нині на фермі утримуємо трохи більше шестисот голів свиней. З них майже половина – поголів’я віком до 4 місяців.

Керівник розповідає, що наприкінці минулого року, та й в нинішньому господарство реалізовувало свиней населенню. Цього разу продавали не молодняк, а великі свині. Поголів’я молодняку вирішили нарощувати.

Купували свиней у Капустиному і м’ясокомбінати. Але, за словами директора, представників м’ясопереробних підприємств приїжджає все менше і менше. «Здебільшого правлять нам невисоку ціну, хоча на ринку ціна на свинину і яловичину зростає, — констатує Василь Васильович. — Та й вимоги у м’ясокомбінатів до живності, м’яко кажучи, дивні. 110 кілограмів свиню беруть, а вже як 115, то відмовляються. Та ще щоби й сала було менше, а яка ж свинка без сала?» Хоча далі в розмові директор зазначає, що то все можуть бути просто відмовки. Не секрет, що за останній рік імпорт м’яса в Україну зріс в рази. Воно значно дешевше, але далеко не якісніше за наше.

Утримують на фермі білу велику українську та червонопоясу породи, хоча, зізнається В. Колісник, друга значно краща за багатьма показниками.

— Хоча приплоду червонопояса дає менше, ніж інші породи, але молодняк міцний і швидко росте.

У СПОП «Агро-Прогрес» не скаржаться й на відсутність кормів для тварин. Мають розвинену рослинницьку галузь, тож горох, сою, ячмінь, кукурудзу для корму вирощують самі.

Нині на фермі триває період щеплень. Працівниці свинокомплексу Марія Височанська та Галина Стеценко щеплюють поросят від чуми. «І Марія Михайлівна, і Галина Луківна не лише досвідчені у своїй сфері працівники, а й часто замінюють ветеринарів, адже за час своєї роботи на фермі навчилися і доглядати за тваринами, і лікувати їх», — наголошує директор.

Ірина Грабовецька

реклама

Коментарі  

 
+1 #1 Труси та стрінги 28.03.2021 11:11
Раніше нарощували поголів'я нетелів.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100