реклама

реклама

Депутати на сесії Черкаської облради досить довго обговорювали механізм придбання лінійного прискорювача для лікування онкології. Виступали і говорили про лізинг і концесію.

Лінійний прискорювач потрібен Черкаському обласному онкодиспансеру. Це апарат, який з точністю до міліметра опромінює пухлину, не вражаючи здорові органи. Він значно безпечніший у роботі, як для лікарів, так і для пацієнтів на відміну від кобальтового прискорювача, який працює в комунальному закладі дотепер.

177913530_308434800717428_8202892119204493309_n

«Ціна питання за найскромнішими підрахунками - понад 70 млн грн на спеціальний бункер та апарат. В ідеалі таких апаратів має бути 2, щоб у будь-якому разі не припиняти лікування. Один лінійний прискорювач за рік може пролікувати 700 пацієнтів, а всього в області на сьогодні понад 2 тисячі черкащан потребують такого лікування. Очевидно, що лише коштом обласного бюджету апарат придбати неможливо. Тому зараз є два варіанти: лізинг або концесія», - ще перед сесією зазначав голова облради Анатолій Підгорний.

«Стоїмо на позиції варіанту, який допоможе отримати два таких прискорювача з реконструкцією старого та будівництвом нового бункерів в Черкаському онкодиспансері. Відповідно кількість пацієнтів лікарні на проходження такого лікування збільшиться в два рази. При цьому обласний бюджет витрачати кошти не буде», - зазначав депутат облради Олександр Радуцький.

«Ви знаєте ситуацію в державі з онкологією. І нам пропонують придбати прискорювач. Ми всі за те, щоб покращувати матеріальну базу лікарні, але є декілька шляхів вирішення питання – це виділення коштів з бюджету придбати обладнання, але таких котів немає. Другий шлях, який запропонував депутат Олександр Радуцький – надати право концесії, тобто надіти зашморг на шию. І третій шлях на мою думку, більш-менш прийнятний – це взяти в кредит. Тобто взяти кредит, купити і потрохи виплачувати. Тож я просив би внести в порядок денний проект рішення про надання дозволу обласному онкеодиспансеру на укладання договору фінансового лізингу», - зазначив заступник голови облради Михайло Мушієк.

Директор обласної дитячої лікарні Микола Кондрацький зазначив, що прискорювач потрібен. Але він, мовляв, не на часі. Кондрацький зазначив, що діти, які народжуються з патологіями, поступають в обласну дитячу лікарню. І вони потребують інкубаторів. А близько 4 мільйонів коштує один. Щодо лінійного прискорювача, то разом з побудовою встановленням буде і всі сто мільйонів, - каже фахівець. Тож він радить брати в концесію, затягти сюди іноземний капітал.

– Треба дати шанс тим, хто вже народився, – зазначив Микола Кондрацький. – Так, онко потрібно, але є інші галузі медицини, що конче потребують допомоги.

Водночас, згідно закону про концесію то повне відшкодування коштів за апарат неможливе коштом держбюджету чи місцевого бюджету. А заклади охорони здоров'я співпрацюють з нсзу, тобто отримують кошти з держбюджету. Депутати стари дискутувати, хто і як платитиме за апарат шляхом концесійного договору в межах державно-приватного партнерства

Екс-голова облради і ОДА, депутат облради Олександр Вельбівець зазначив, що нині всі за те, щоб покращити матеріальну базу медичного закладу.

– Та всі ми діємо виключно в межах правового поля, що визначені нормативно-правовими документами. Для мене особисто, людини, яка цікавилася різними варіантами, складається враження, що нам потрібен час для обговорення цього питання і прийняття виваженого рішення. Тож закликаю не підтримувати включення питання в порядок денний, – зазначив Олександр Вельбівець.

Депутат облради Олександр Радуцький зазначив, що порядок облради дає можливість депутатам вносити питання в порядок денний. Мовляв, тому він так і зробив, а вже потім в режимі комісій можна все обговорити.

– Якщо ми сьогодні не приймемо рішення, то не дамо директору закладу розпочати процедуру конкурсу! Адже на все треба час. Він почне прописувати умови, потім вийде все на конкурс І лише тоді можуть з’явитися люди, а такі з’явилися. Є фірма з Нідерландів. І вони готові допомогти, - сказав Радуцький.

Водночас Вельбівець заявив, що треба детальніше обговорити питання і діяти в межах правового поля. Він нагадав, що можна зібратися на сесію і позачергову з цього питання.

Врешті провели нараду з керівниками фракцій. Після перерви депутати не підтримали обидві пропозиції. Очевидно, що збиратимуться додатково для прийняття остаточного рішення.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+6 #1 Только концессия! 23.04.2021 14:51
— Как вы думаете, предводитель, — спросили очильныка, когда концессионеры подходили к селению Черкассы, — чем ещё, кроме линейного ускорителя, можно заработать в этой чахлой местности, находящейся в двухста верстах от столицы? Тамада молчал. Единственное занятие, которым он мог бы снискать себе жизненные средства, было альфонство.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100