реклама

реклама

Першого липня в Україні стартував ринок землі. Тепер ріллю й сіножаті можна купувати й продавати. Ціни на землю варіюються від 21-ї тисячі гривень на Львівщині до 33-х на Черкащині, розповів заступник начальника Черкаського обласного держгеокадастру Дмитро Мироненко, пише Суспільне.

f3bee64c7b0975f2

Черкаська земля найдорожча в Україні, бо в нас хороший чорнозем, вважає агроном Олександр Воскобойнік. Підприємство, яке він очолює, – одне з найбільших в регіоні й обробляє 80 тисяч гектарів землі.

Але якість чорнозему – не єдине від чого залежить його ціна. Вирішальна роль за місцем розташування. І тут, додав пан Олександр, черкаську ріллю навіть недооцінюють:

"Ціна ще смішна. Озвучується від тисячі доларів до 2,5 тисяч доларів".

І це, зазначив він, вартість на землю серед аграріїв. Офіційна ж – дещо різниться.

За нормативно-грошовою оцінкою Мінагрополітики, гектар чорнозему на Черкащині коштує 33 тисячі 646 гривень. І це найдорожче в Україні. Про це розповів заступник начальника обласного Держгеокадастру Дмитро Мироненко.

Але продавати землю навіть за такою ціною поки не готові, зазначила Лариса Тягун із Білозір’я. На двох з чоловіком вони мають шість гектарів ріллі. Нині її здають в оренду.

"Нам платять по 11 тисяч за один пай. Так ми отримуємо 22 тисячі за паї кожен рік. Мені немає сенсу продавати, тому що я ці гроші за три роки поверну", – зауважив Василь Тягун.

Чоловік вірить, що через кілька років "зароблена" за 35 років у колгоспі рілля зросте у ціні хоча б у декілька разів.

29ebcc7068eef724

А от його односелець Юрій Стоянов навпаки чекає, поки земля подешевшає. Він три роки тому заснував фермерське господарство. Й зараз обробляє майже сто гектарів орендованої ріллі і сіножатей.

Прибуток від землі є, розповів фермер, і непоганий. Але стільки грошей, щоб купити хоча б кілька гектарів, ще не заробив:

"У мене немає таких коштів, щоб вийти на аукціон і вибороти право оренди чи якщо буде така можливість купити земельну ділянку. Я цьогоріч брав участь у двох земельних аукціонах. Дуже високі ціни, просто непідйомні".

І в найближчі роки така можливість у невеликих фермерів навряд чи з’явиться, додав агроном Олександр Воскобойнік. На його думку, без землі можуть лишитися й цілі агрохолдинги:

"У країнах, де ринок запущений уже 15-20 років, земель продано за цей період від 8 до 15 відсотків, не більше. Але ціни там починалися від двох тисяч і виросли до 15 і 20 тисяч доларів", – зазначив він.

Його підприємство, додав, землю купувати не планує, їм краще працювати у пайових відносинах.

65d0fd8cc7cbec54

На думку аграрія, на відкритті ринку змелі можуть нажитися "спритні ділки":

"Вони пороблять сітки на полях, і завтра будуть шантажувати й продавати цю саму землю нам чи іншим товаровиробникам, але вже у п'ять чи в десять разів дорожче".

Що відомо

- У ніч на 31 березня 2020 року український парламент ухвалив закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення". Закон надає власникам сільськогосподарської землі право на продаж своїх ділянок (паїв), а також купувати землю. До цього часу люди могли передавати землю лише в оренду.

- Продаж землі став можливим з першого липня 2021 року.

- Придбати її зможуть лише громадяни України. В одні руки – до 100 гектарів.   За чотири роки таку можливість отримають і вітчизняні компанії та підприємства – до 10 тисяч гектарів землі.

- Володіти українською землею іноземці зможуть лише після референдуму. До того ж, за 50 кілометрів від державного кордону. Землі державної та комунальної власності, окупованих територій Луганської, Донецької областей та Криму не продаються.

- Придбати землю можуть: із 1-го липня 2021 – громадяни України – до 100 га; із 1-го січня 2024 – Вітчизняні компанії та підприємства – до 10 000 га; іноземці – за рішенням референдуму.

- Не продається земля: державна, комунальна, окупована.

реклама

Коментарі  

 
+3 #2 Ни стыда ни совести 03.07.2021 15:20
Ceньор Леонсио, ждёт снижения цен и подрастания местных Изаур.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 Эхх 03.07.2021 13:43
Не понимаете вы село, кто-то за 33 тыс. продаст, а кто-то и за бутыль самогона все документы подпишет.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100