реклама

реклама

29 червня Верховна Рада України внесла зміни до закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (так званий «Чорнобильський закон»). Ці зміни передбачають, що з 1 липня підвищуються мінімальні розміри пенсій по інвалідності для потерпілих від Чорнобильської катастрофи і ліквідаторів аварії на ЧАЕС.

3

Про це під час учорашньої пресконференції повідомила перша заступниця начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області Анна Вовкогон.

Тобто, підвищення мінімальних розмірів таких пенсій стосується і постраждалих, і ліквідаторів. Якщо раніше мінімальний розмір пенсій по інвалідності був від 100 до 180% прожиткового мінімуму (залежно від групи інвалідності, статусу – потерпілий чи ліквідатор), то з 1 липня 2021 року розмір буде сталий, незалежно від того, чи є чорнобилець-людина з інвалідністю потерпілим чи ліквідатором.

Мінімальний розмір встановлено: для І групи – 6 тис. грн, для ІІ групи – 4800 грн, для ІІІ групи – 3700 грн.

Оскільки закон було прийнято наприкінці червня, для практичного здійснення перерахунків потрібно підготувати відповідне програмне забезпечення. Анна Вовкогон сподівається, що перерахувати вдасться зробити вже до кінця цього місяця, але не можна виключати, що доплату за липень пенсіонери отримають уже в серпні.

– Хотіла б окремо зауважити, що підвищення мінімальних пенсій по інвалідності стосується тільки тих пенсіонерів, які отримують пенсії за «Чорнобильським законом». Раніше частина осіб з інвалідністю з числа потерпілих перейшли на загальний закон (декому це було вигідніше). Тепер багатьом буде вигідно повернутися на «Чорнобильський закон», – наголосила Анна Вовкогон. – Для цього потрібно звернутися в Пенсійний фонд. Зараз ми опрацьовуємо пенсійні справи. Загалом у нас із числа ліквідаторів отримують пенсію за «Чорнобильським законом» понад 2 тисяч осіб (їм пенсію буле автоматично розраховано). І десь 2 тисячі 200 осіб з числа потерпілих отримують пенсію відповідно до інших законів. Такі справи ми перевіряємо, визначаємо доцільність переведення на «Чорнобильський закон», і запрошуємо громадян, якщо це доцільно, подавати заяви.

Крім того, зміни до закону передбачають, що з 1 липня для осіб з інвалідністю-ліквідаторів Чорнобильської катастрофи, якщо розмір пенсійної виплати не досягає певної величини, встановлюється державна адресна допомога. Така допомога була і раніше, але вона залежала від прожиткового мінімуму. Зараз вона встановлюється відповідно до рівня середньої заробітної плати в Україні за попередній рік. Для І групи такі мінімальні виплати становитимуть 10340,35 грн, для ІІ групи – 8272,28 грн, для ІІІ групи – 6204,21 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

У Пенсійному фонді розповіли про перерахунок пенсій у зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100