реклама

реклама

Спільне засідання двох депутатських комісій щодо придбання для Черкаського обласного онкодиспансеру обладнання для радіотерапії – лінійного прискорювача завершилося майже одностайною підтримкою придбання цього апарату в лізинг або за рахунок коштів обласного бюджету.

Очільник обласного онкодиспансеру Віктор Парамонов - за придбання прискорювача в лізинг


Раніше в обласній раді побутувало два підходи до придбання цього важливого апарату для терапії ракових захворювань. Так, одні депутати вважали, що його потрібно придбати або за кошти обласного бюджету, або із застосуванням кредитного механізму – лізингу, з тим, щоб лінійний прискорювач врешті належав онкодиспансеру. Інші були переконані, що придбання апарату можна довірити приватній фірмі-концесіонеру, яка візьме в концесію відділення радіології. При цьому в будь-якому разі надання послуг пацієнтам залишалося б для них безкоштовним: за все платила б Національна служба здоров’я та (в разі концесії), можливо, доплачував би обласний бюджет, як гарант зобов’язань

На виконання рішення обласної ради від 4 червня було прийнято рішення утворити дві комісії, які мали вивчити можливість придбання лінійного прискорювача шляхом укладання договору фінансового лізингу, та в межах державно-приватного партнерства у формі концесії. До комісій увійшли представники всіх політичних сил обласної ради. Сьогодні під головуванням Анатолія Підгорного відбулося спільне засідання обох комісій.

Голова облради Анатолій Підгорний наголошує, що право висловити свою думку має кожний депутат

Як пояснив очільник онкодиспансеру Віктор Парамонов, хоча й зараз в закладі діють ефективні апарати радіотерапії (дія яких ґрунтується на застосуванні радіоактивного матеріалу кобальту), котрі в 99,9% випадків виліковують рак шкіри, придбання нового апарату – лінійного прискорювача – необхідне. Лінійний прискорювач формує радіоактивність за рахунок електрострумів, а не радіоактивних матеріалів, він поєднаний із діагностичною складовою і обладнаний сучасним комп’ютером, тому значно точніший і безпечніший як для пацієнтів, так і для персоналу. Такі апарати вже два десятиліття успішно працюють у приватних закладах України, а в останні роки – і в комунальних лікарнях десятка областей нашої держави.

Для того, щоб придбати лінійний прискорювач, для нього потрібно побудувати спеціальний бункер. Наразі на стадії завершення проведення конкурсу на розробку проєкту такого бункера. Якщо його почнуть будувати восени, то вже за пів року-рік він має бути готовий. З кінця 2021 року можна буде предметно говорити про придбання самого апарату. Віктор Парамонов виступає за застосування механізму лізингу.

– Я не проти приватного бізнесу в медицині. У нас діє 15 орендарів, – зазначив очільник онкодиспансеру. – Але наразі відділення радіотерапії є донором коштів для інших відділень нашого закладу, в тому числі лабораторного, реанімаційного, а також поліклініки, для фінансування послуг яких Національна служба здоров’я виділяє недостатньо коштів. Нам потрібно, щоб лінійний прискорювач був наш, оскільки він буде самоокупний! Нам не потрібно особливих дотацій із обласного бюджету, просто дайте нам заробляти!

Віктор Володимирович додав, що онколікарня цілком здатна виплачувати в рамках лізингового договору за придбаний лінійний прискорювач по 1 млн грн, як це пропонують банківські установи.

Депутат обласної ради Олександр Вельбівець під час однієї з попередніх нарад запропонував знайти можливість придбати лінійний прискорювач коштами обласного бюджету, без застосування лізингу і тим більше концесії. Проте, як повідомила під час сьогоднішнього засідання директорка департаменту фінансів ОДА Наталія Кравченко, наразі зарано говорити про те, чи здатний буде обласний бюджет на такі витрати наприкінці року, коли це питання стане актуальним. Тому Олександр Вельбівець погодився з тим, що в разі, якщо коштів для придбання апарату буде недостатньо, апарат можна буде придбати в лізинг. Цю ж думку підтримали депутат Олександр Олененко і заступник голови облради Михайло Мушієк.

Наталія Кравченко вважає, що остаточне рішення треба приймати ближче до кінця року

Відтак депутати на спільному засіданні комісій вирішили надати дозвіл онкодиспансеру на укладання договору фінансового лізингу, але також вжили заходів для того, щоб зробити максимально можливим придбання апарату без залучення кредитних коштів. Для цього обласна рада звернеться до міськради Черкас, територіальних громад, представників бізнесу області з пропозицією взяти участь у співфінансуванні закупівлі лінійного прискорювача.

– Частина депутатів є прихильниками концесії, частина – лізингу. Але сьогодні ми почули, що більшість – за лізинг, – прокоментував «Прочерку» результати наради голова облради Анатолій Підгорний. – Думаю, вони більш детально розібралися в питанні, зважили всі ризики, всі можливі наслідки, і це вплинуло на те, що обласні обранці схилилися до придбання прискорювача шляхом лізингу. Цей варіант менш ризикований для комунального підприємства та обласного бюджету і дасть змогу розвивати напрямок радіології в області.

2

реклама

Коментарі  

 
+6 #1 Роман 14.07.2021 08:05
Знову за наші кошти будуть наживатися лікарі-хабарники. Вони отримують собі в кишені мільйони від хворих, але у розвиток лікарень, де працюють не вкладають нічого.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100