реклама

реклама

У Юрпільському водосховищі, що на річці Гірський Тікич в Уманському районі, впав рівень води, гідроенергетики та місцева влада вважають, що причина – в безконтрольному перекритті річки.

630_360_1627651727-685

Про це в розмові з кореспондентом Укрінформу розповіли заступник директора ТОВ «Гідроресурс-К» Михайло Атаманюк і селищний голова Буків Сергій Залізняк.

«Умовами оренди передбачено, що на Юрпільському водосховищі маємо підтримувати нормально підпертий рівень – 147, 7 сантиметрів вище рівня Балтійського моря. Натомість маємо води майже на пів метра нижче. Хтось вище за течією перекриває воду і не несе жодної відповідальності» – розповів Атаманюк.

Він пояснив, що для його підприємства та інших суб'єктів господарювання, які є офіційними орендарями, діють жорсткі вимоги до водокористування, і вони повинні дотримуватися їх, але є й інші користувачі, котрих ніхто не контролює.

«Нас, ТОВ «Новосвіт», яке орендує Гордашівську ГЕС, держава жорстко контролює. Зараз ми не можемо працювати більше години на добу, бо понизимо рівень водойми. Площа Юрпільського водосховища - 139 гектарів. Вище нас за течією розташовані великі водойми: Острожанське водосховище – 618 гектарів, Воронянське – 580, Бузівське – 290 гектарів. Всі вони орендуються для вирощування риби. Дивно, але їх ніхто не контролює: ні басейнове управління Південного Бугу, ні Черкаський регіональний офіс водних ресурсів. Кажуть, що не мають повноважень. Там немає ні водомірних пристроїв, ні засобів регулювання", - обурився Атаманюк.

Він зазначив, що через самовільне перекриття у березні в селищі Буки в річці не стало води. З’ясувалося, що Тікич для своїх потреб перекрив підприємець.

Селищний голова Буків Сергій Залізняк розповів, що цього року – ще не найгірша ситуація.

«Йдуть дощі й води в річці трохи є. Але під час весняного водопілля не було зовсім. Ми поїхали в Бузівку й побачили наглухо перекриту річку. Там господарюють рибгоспи. На місці річки була гола земля. Рибгоспи перекривають стік, коли їм заманеться. Ніякого контролю над ними держава не здійснює», - наголосив Залізняк.

Заступник директора Черкаського регіонального офісу водних ресурсів Жанна Куліш стверджує, що організація контролює стік річки там, де є гідроспоруди.

«Там, де їх немає, ми не можемо контролювати. Ми видаємо дозволи на користування водою, але контролювати не маємо права ще з 2011 року. Самі були здивовані, коли нас позбавили права контролю», - сказала Куліш.

Як повідомлялося, річка Гірський Тікич тече через Вінницьку й Черкаську області. Має довжину 167 кілометрів. Біля села Криві Коліна зливається із Гнилим Тікичем. При впадінні річки Вись утворює початок Синюхи – найбільшого притоку Південного Бугу.

Фото: gazeta.ua

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100