реклама

реклама

Черкаському археологічному музею не вистачає приміщення аби розмістити всі артефакти.

717e30d53e6e902f


Про це Суспільному розповів керівник установи археолог Михайло Сиволап.

Нині у фондах зберігається шістдесят тисяч експонатів. Та їх містяни побачити не можуть, бо для них немає площі. У музеї представлені пам’ятки різних епох, найстаршим понад сто тисяч років. Та, за словами Михайла Сиволапа, це лише частина знахідок:

«У нас тільки описаних близько 12 тисяч експонатів. А не описаних більше 50 тисяч. А в експозиції лише близько півтори тисячі експонатів. Вже зараз ми б могли розширити її вдвічі, або й втричі».

Приміщення, де зберігаються археологічні фонди, знаходиться окремо. В кожній із коробок – знахідки із різних регіонів Середньої Наддніпрянщини. Їх теж можна було б експонувати, але місця в музеї немає.

«Є горщики, які просто не вміщаються – скіфські, трипільські. Торік у гончарному горні в центрі Черкас знайшли горщики, проте свого часу вони досі чекають у фондах. Ці горщики суто черкаські. Ніхто ніколи не бачив горщики 18 століття – їх просто не збереглося», – зазначив Михайло Сиволап.

За словами директора, найкраще приміщення для музею – колишній будинок грабаря Майбороди:

«Це пам’ятка архітектури, тож нормально, якщо музей розташовуватиметься в історичній будівлі. Можна і в сучасних, спеціально для них збудованих – таких, як краєзнавчий музей – але поки що нам це не світить. Ми будемо щасливі переселитися в той будинок, аби тільки швидше».

2ca534653aad7a8c

За п’ять років існування музею це історичне приміщення йому так і не передали. У регіональному відділенні Фонду держмайна повідомили, що будівля належить Міністерству охорони здоров’я та перебуває в оренді.

Як розповіла керівниця департаменту економіки та розвитку Черкас Ірина Удод, у міській раді приміщення колишнього маєтку Майбороди планують взяти на баланс міста.

«Нині вже підготували проєкт рішення сесії Черкаської міської ради і це питання внесено в порядок денний на 29 липня. Ця робота проводиться вже тривалий час переписка із Прем’єр-міністрами, з міністерством з народними депутатами», – зазначила вона.

Після ухвалення рішення Черкаська міська рада має звернутися до Міністерства охорони здоров’я, аби почати процес передачі приміщення у власність міста. За словами Ірини Удод, після початку процедури, терміни залежатимуть від міністерства.

Тетяна Рева

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+2 #2 Краєзнавчий 03.08.2021 22:48
Музей пустий, там місця вистачить. А бюджету міста 4 музеї не утримати.Комусь дістанеться будівля опісля її переходу до міста.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #1 Моє, моє 03.08.2021 21:20
Ні у кого немає клепки, або бажання все передати до археологічного відділу обласного краєзнавчого музею, де є усі необхідні умови. Бо з оцим міським міні-музеєм понад 10 років носяться як з писаною торбою. Давайте ще один міський художній музей створимо, міську філармонію, міський театр і так далі по кожній галузі, але щоб було своє. Хуторянство та й годі.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100