реклама

реклама

Про кардинальні зміни процесу приватизації та оренди державного майна, про революційні інструменти розкриття інформації запроваджені Фондом державного майна України, розвиток бізнесу з використанням державного майна та на яку суму інвестицій поповнився Державний бюджет, завдяки на Черкащині, розповів журналістам начальник Регіонального відділення Фонду державного майна України по Київській, Черкаській та Чернігівській областях Вадим Курило.

За результатами І півріччя 2021 року Черкащина у п’ятірці успішних регіонів із залученням інвестицій від приватизації держмайна.

1627995645263

– Ми рієлтори державного майна. До нас часто звертаються, чи є механізми преференцій, щоб об’єкт приватизувати саме тій чи іншій компанії. Я кажу, що є всього два кроки для цього: взяти участь в аукціоні і дати найбільшу ціну. Це все, – каже Вадим Курило. – Щодо іншого, то можуть всі заходити на сайт прозоро, бачити ціну. Головна теза, навколо якої Фонд державного майна України будує свою стратегію: «Кожен українець – інвестор».

Через електронну торгову систему «ProZorro.Продажі» Черкаське Управління оголосило 15 електронних аукціонів, під час яких стартова ціна об’єктів приватизації в середньому збільшувалася майже у 3 рази (на 192%), а кількість учасників в середньому становила 3 особи.

Завдяки прозорій приватизації у Черкаській області, на сьогоднішній день, до бюджету надійшло 113 млн. грн. Для порівняння, за 2020 рік надійшло 24 млн. грн., за 2019 рік – 15 млн. грн., за 2018 рік – 6 млн. грн. Тобто за перше півріччя цього року Черкаському управлінню вдалося залучити до бюджету кошів у 2,5 рази більше ніж за три попередні роки разом взяті.

Найбільш успішними кейсами приватизації можна вважати: Єдиний майновий комплекс державного підприємства «Черкаський експертно-технічний центр Держпраці» – 4,5 млн.грн; Державний пакет акцій розміром 99,4554% у статутному капіталі акціонерного товариства «Черкаський приладобудівний завод» –  15,1 млн.грн; Окреме майно Іваньківського місця провадження діяльності та зберігання спирту, що обліковується на балансі ДП «Укрспирт» – 90,0 млн. грн.

Саме з Іваньківського МПД, у цьому році, розпочалася приватизація об’єктів спиртової галузі на Черкащині, де за право власності на відкритих торгах змагалися 6 учасників, які збільшили ціну в 4,4  разів зі стартових 20,4 млн.грн. до 90 млн.грн.

– Маємо амбітні плани щодо приватизації об’єктів спиртової галузі на Черкащині. Так, Фондом державного майна України до переліку об’єктів, що підлягають приватизації включено єдиний майновий комплекс державного підприємства «Кам’янський спиртогорілчаний комбінат» (м. Кам’янка, вул. Сердюка, 1). Підприємство припинило свою діяльність у 2008 році, характеризується стійкою неплатоспроможністю, відсутністю рентабельності виробництва та надмірним зносом основних засобів. Однак підприємство має адміністративні, виробничі та складські приміщення, які потенційний інвестор може перепрофілювати та реалізувати власний бізнес-проект. На сьогодні ухвалою Господарського суду Черкаської області закрито провадження про банкрутство цього державного підприємства, – роз’яснив Вадим Курило.

Нагадуємо, що інформація про усі державні активи, що пропонуються до приватизації або оренди, оцифрована та опублікована на сайтах https://privatization.gov.ua. та https://orenda.gov.ua/.

Довідково: З початку року Черкаським Управлінням укладено 49 нових договорів оренди, а всього обліковується – 607 договорів (з них 584 – укладених Регіональним відділенням), завдяки чому до бюджету залучено 31,2 млн. грн.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100