реклама

реклама

Бронзову олімпійську медаль виявили під час археологічних розкопок у Черкасах.

1628500708-481

Про це на своїй сторінці в Faceook повідомляє керівник Черкаської експедиції Інституту археології НАН України Дмитро Куштан.

За словами археолога, цю знахідку було виявлено під час під час минулорічних рятівних археологічних розкопок, які проводилися Черкаською експедицією Інституту археології НАН України в середмісті Черкас по вул. Байди Вишневецького, 2. Їй трохи більше 100 років, але вона є справді унікальною. Це бронзова медаль Першої Всеросійської олімпіади, яка відбувалась в місті Київ у 1913 році. Знайдена спортивна нагорода в заповненні сміттєвої ями, яка була в дворі будинку поч. ХХ ст., що належав юристу Вацлаву Кринському. Чому медаль туди потрапила та хто був її власником нам достеменно невідомо.

На одній стороні медалі зображено дискобола на фоні Печерських пагорбів і Миколаївського ланцюгового мосту та напис "КІЕВЪ 1913".  На другій – гілки дуба та лавра на фоні меандрового візерунку, герб Києва та напис по околу: "Первая русская олимпіада".  Відкриття Першої Всеросійської олімпіади відбулося 20 серпня 1913 року. На церемонії були присутні приблизно 10 тисяч глядачів і близько 600 учасників із 15 спортивних організацій і дев'яти міст імперії.

Спеціально для Олімпіади був побудований стадіон "Спортивне поле" на 5 тисяч місць (біля Покровського монастиря на Лук'янівці – між сучасними вул. Січових стрільців, Глибочицьким проїздом та вул. Миколи Пимоненка). На стадіоні відбулися змагання атлетів, борців, гімнастів і футболістів. Турніри з плавання, стрибкам у воду, веслуванню і парусному спорту – на території яхт-клубу на Трухановом острові. Кіннотники змагалися на Печерському іподромі (на вул. Суворова), стрільці – на військовому стрільбищі в районі Сирця, фехтувальники – у спортивно-розважальному манежі на нинішній вул. Городецького.

"Перша Всеросійська Олімпіада пройшла відмінно. На іграх було побито вісім всеросійських рекордів і один світовий. Це були перші спортивні змагання в Російській імперії, в яких брали участь жінки. Також саме з Київської олімпіади бере свій початок історія марафонського бігу на території колишньої Російської імперії. Кияни відзначилися тим, що з 83 призових місць завоювали 37, петербуржці – 33, рижани – 6, москвичі – 5. Найімовірніше, черкаська медаль належала представникові київської команди", - пише Дмитро Куштан.

реклама

Коментарі  

 
-1 #3 Сидоров. 10.08.2021 18:59
Рарітет.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #2 ЮЗР 10.08.2021 07:41
Круто 8)
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #1 Стас 09.08.2021 21:25
Кляті колонізатори...
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100