реклама

реклама

Майже 200 жителів Черкаської області мають потребу в трансплантації серця. Наприкінці липня цього року вперше в нашому регіоні провели успішну пересадку цього органу 59-річному пацієнту від посмертного донора. Про актуальність проблеми та подальші перспективи йшлося під час круглого столу, який відбувся в обласному кардіологічному центрі. До обговорення долучилися провідні фахівці медичної галузі та представники міської, обласної влади.

234175088_364021378789755_9170723886002582693_n  

Голова Черкаської облради Анатолій Підгорний наголосив на тому, що трансплантація в області сьогодні є однією з нагальних тем і потребує всебічної підтримки.

– Як показує досвід західних країн, після трансплантації залежно від віку пацієнта тривалість його життя може сягати близько 25 років. По Черкащині маємо 400 пацієнтів, які потребують оперативного втручання, і близько 200, яким необхідна саме трансплантація. Тому ми повинні докласти всіх зусиль у розвитку цього напрямку, – зазначив голова Черкаської облради.

Анатолій Підгорний подякував хірургам і керівництву Кардіологічного центру за їхню роботу та наголосив на тому, що треба виводити заклад на новий рівень і для цього вже напрацьовуються певні ініціативи. Також голова облради проанонсував зведення ще одного корпусу будівлі.

– Сьогодні закладаємо нові фундаменти для того, щоб у майбутньому ми могли констатувати ефективніше  зростання нашого закладу. Зокрема, йде мова про розвиток і будівництво нового корпусу. Зараз працюємо над виділенням земельної ділянки, вже випрацюваний механізм. Я думаю, що на найближчій сесії буде розглянуто першочерговим саме це питання, – сказав Анатолій Підгорний.

Зі слів керівниці підприємства Світлани Журби, сьогодні Кардіологічний центр працює на максимум своїх можливостей.

– Трансплантація серця – це єдиний порятунок великої кількості людей, для кого інші методи лікування – неможливі, – розповіла головний лікар обласного кардіологічного центру Світлана Журба. – Це люди, які мають великий потенціал для подальшого здорового життя. У світі сьогодні проживає понад 1 млн осіб із пересадженими органами, які ведуть активний спосіб життя і навіть займаються спортом.

За її словами, у світі кожного року проводять 7,5 тисячі трансплантацій серця. В Україні такі оперативні втручання стали можливими завдяки законодавчим змінам, прийнятим в 2018 році.

Голова облради стверджує, що друга, не менш важлива мета розвитку закладу – це комерційна складова, або ж фінансово-господарська складова закладу, будівництво нового корпусу дасть можливість вийти на новий якісний рівень і покращити фінансові показники кардіоцентру.

– Переконаний, що всі разом ми зможемо гідно взяти участь у його розбудові, адже обласна рада є власником цього підприємства, – сказав Анатолій Підгорний.

Міський голова Анатолій Бондаренко висловив готовність до співпраці із обласним кардіологічним центром та обласною владою для розвитку цього напрямку.

– Дякую нашим лікарям за їхню велику працю, високий професіоналізм. Ми пишаємося вами! Лікарі з інших областей, із котрими мені доводилося спілкуватися, завжди схвально висловлюються про наш кардіоцентр, який називають одним із найкращих в Україні, – зауважує Анатолій Бондаренко. – Питання донорства органів поки неоднозначно сприймається в нашому суспільстві. Я розумію людей, які втратили своїх рідних. Непросто дати згоду на трансплантацію органів близької людини. Але це шанс урятувати багато інших життів. Нам потрібна соціальна реклама щодо важливості трансплантації. Важливо переконати людей допомагати одне одному. Впевнений, що черкащани вийдуть на новий рівень розуміння і сприйняття важливості трансплантації.

– Трансплантологія є сьогодні єдиним способом, який може подовжити та підтримати життя багатьох українців, – додав перший заступник голови Черкаської облради Роман Сущенко і відмітив професіоналізм хірургів: – Насправді колектив унікальний, талановитий, понад 350 операцій щороку – це показник фактично світовий, тому я також від імені всього депутатського корпусу хочу подякувати цим людям великого серця в переносному і буквальному значенні та відкрию невеличку таємницю. Депутатський корпус і окремі, скажемо так, політики працюють, щоб залучити сюди кошти. Сьогодні ведуться перемовини з конкретним інвестором, який готовий буде з часом вкласти сюди в нову будівлю Кардіологічного центру серйозні інвестиції. Станом на сьогодні ми дивимося на це зі стриманим оптимізмом.

20210810_135826

Світлана Журба наголосила, що трансплантація на цей час – єдиний порятунок великої когорти людей. Також патології серця не прив’язані до віку і можуть проявлятися у людей з будь-якої вікової групи.

–  Потреба в цьому методі лікування надзвичайно велика, і до цього періоду в основному ми користувалися закордонними клініками, куди виїжджали наші хворі. Вартість такої трансплантації (найбільше ми користувалися Білоруссю) коштувала десь 100 000 доларів, – сказала лікар.

Нині в черкаському центрі проводяться 300-350 оперативних втручань на відкритому серці й загалом понад 1500 операцій на рік, але Світлана Журба наголосила, що резерви свого територіального розташування  в одному корпусі вони вже вичерпали та дійсно потребують всебічно підтримки громади.

– У цьому приміщенні ми потребуємо модернізації й розширення діагностичного відділення лабораторного відділення. Час іде вперед, і за ті 17 років, відколи створений кардіоцентр, виникли нові перспективи й можливості. Колектив – теж висококваліфіковані досвідчені люди, тож за підтримки громади ми зможемо не тільки збільшити обсяги та задовольнити потребу жителів нашої області, а й зробити центр трансплантології серця і для навколишніх областей. Адже ми знаємо, що наші сусіди ще дуже нескоро почнуть виконувати такі втручання. Водночас за ці операції надходитимуть державні кошти, ми зможемо бюджет використовувати для нашого населення, – зазначила Світлана Журба.

Депутат Черкаської облради Віталій Коваль пригадав, що його батько теж був лікарем. Запевнив, що депутати спробують консолідований ресурс направити на потреби комунального закладу. Він також порадив зібрати круглий стіл за участі представників галузі медицини з районів, щоб обговорити нагальні проблеми галузі.

Анастасія Щетініна

реклама

Інші матеріали по темі:


Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100