реклама

реклама

У межах проєкту «Створюй із Суспільним» черкаська команда створила вісім випусків  телепрограми «Народжені рікою». На сапах небайдужі активісти вирушили в подорож річками Черкащини, щоб наочно показати їхні проблеми. Уперше програма вийшла на екрани 18 вересня на телеканалі UA: ЧЕРКАСИ, а також на всіх регіональних телеканалах Суспільного.

У кадрі – журналіст і мандрівник Євген Артеменко та досвідчений гід, засновник проєкту Dnipro SUP Team Любомир Коломієць. Вони на SUP-бордах вирушають водними стежками області – Рось, Тясмин, Ірдинь, Вільшанка, Золотоношка, Сула та Дніпро.  Впродовж року їх експедиція досліджує минуле та сучасне річок, зокрема, як у давнину відбувалось заселення берегів водойм, як водні артерії використовувались у різні часи та яку роль відігравали в житті людей, в якому стані нині перебувають нині і з яких причин.

90

– Майже  всю весну та літо я зі своїми друзями подорожую на річках на SUP-дошках. Багато було мандрівок різними річками і щоразу я ставив собі запитання: чому наші річки такі занедбані. В якийсь момент вирішив, що пора  дослідити, чому стан річок  погіршується.  До команди запросив Євгена Артеменка, Анну Сакун, а також інших однодумців, знайомих операторів, режисерів монтажу, істориків, краєзнавців, екологів, які допомагали створювати цей проект.  А ще  «Народжені рікою» - це всі ми, які не мислять своє життя без річок, для багатьох це енергія роду, природній скарб і те, що ми залишимо своїм дітям, – розповідає про мотивацію до створення програми, Любомир Коломієць. – Я упевнений, що програма відгукнеться багатьом, бо ситуація з річковим фондом в Україні плачевна, а кожен глядач має в душі свою річку, доля котрої йому не байдужа.

Євген Артеменко має багаторічний досвід у велоподорожах і є новачком у мандрах на SUP-дошці.

– Мені довелося кидати виклик стихії і вирушити у мандри саме у такий спосіб, оскільки  це відкриває річку і населені пункти на її берегах з іншого ракурсу, – розповідає Євген.

Автори програми залучають до  програми експертів, які допомагають розкрити соціокультурний, економічний, екологічний потенціал регіону, а також місцевих жителів, які додають душевності та колориту проєкту.

– «Народжені рікою» як тревел-шоу є унікальним проєктом для регіонального телебачення. Принаймні, я до цього не бачила ніде, щоб мандрівники пересувались на SUP-дошках і саме у такий спосіб пізнавали локації, знайомились чи спілкувались з людьми, — каже продюсерка Черкаської філії Суспільного Олена Баніна. — Відповідно, ця подорож надзвичайно динамічна, часто непередбачувана, пов’язана з ризиками, і команді це вдається передати у випусках – частотою зміни кадрів, музикою, іншими прийомами. Не було завдання проводити глибоке аналітичне дослідження причин погіршення стану водойм, але в кожному випуску називаються фактори, які це спричинили. І виникає питання: а що ми самі можемо сьогодні зробити, щоб річки, які здавна давали життя поселенням, що виникали на їхніх берегах, не зникли з карти України.

Перший випуск можна переглянути за посиланням: https://fb.watch/89yEmGS17-/. А також на ютуб-каналі Суспільного: https://www.youtube.com/watch?v=glpKpvM-hrA

Команда телепроєкту «Народжені рікою»

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100