реклама
Sucurity Police

реклама

У Черкаській ОДА триває колегія про стан водних ресурсів. Головуючий Черкаської ОДА Олександр Скічко зазначив, що скиди забруднених вод збільшилися, а це свідчить про неефективну роботу відповідних служб.

241551542_913788012570063_3382881283859715513_n

Очільник ОДА зауважив, що треба обговорити стан очисних споруд.

Звук у гучномовці на колегії то зникав, то з'являвся, проте Олександр Олександрович на це не зважав. Водночас на задніх рядах у залі чули головуючого не всі...

Як зазначив Олександр Скічко, погіршення стану водних об'єктів залежить і від зарегульованості річок. Далі він закликав вислухати присутніх доповідачів та прийняти відповідні рішення.

Як наголосила в виступі керівниця управління екології та природних ресурсів Олена Звягінцева, забруднення вод відбувається від скидів. Так, 36 тисяч тон було скинуто всіма підприємствами в 2020 році. Наразі гранично допустимі перевищення відбувалися внаслідок неналежної експлуатації очисних споруд. А деякі підприємства в напрямку ЖКГ не повністю звітують перед певними органами, наприклад, це «Уманьводоканал»...

Тож, як зауважила Олена Миколаївна, виникає питання – наскільки достовірні дані таких підприємств, і це питання до контролювальних органів. У цей час не розробляються проєкти, кошторисна документація на реконструкцію очисних споруд. Інше питання – вплив на водні ресурси, зарегульованість річок.

241543441_4550835231646854_2777815906209288866_n

За словами пані Олени, яскраво виражене мілководдя на Кременчуцькому водосховищі і квітіння води стало наслідком цього. А ще ж є руйнування берегів. Так, село Пекарі і Свидівок бачать руйнування берегів. Розмив берега на такому рівні, що в разі неприйняття заходів реагування можуть бути забруднення водних об'єктів в тій частині.

– Окрім того, є певні вимоги щодо будівництва відповідних споруд на певній відстані від води, але ми маємо в області випадки будівництва біля води, – розповідає Олена Звягінцева. – Є й випадки, коли громадяни не можуть підійти до води. У цьому сенсі органам місцевого самоврядування дали певні повноваження, які мали створити відповідні комісії. З 66 громад 25 не створили такі комісії і не проводять відповідну роботу.

Тож потрібно, на переконання керівниці управління екології, реконструювати очисні споруди, слід активізувати роботу з розчистки річок, громади мають активізувати розробки з проєктом кошторисних документацій. А що стосується природоозоронних зон, то тут насамперед треба розробка документації, тому обласна влада направила певні звернення у вищі інстанції.

У цілому Олена Звягінцева зауважила, що треба активізувати позицію тергромад для вжиття спільного контролю щодо недопущення погіршення стану водних об'єктів області.

Підсумовуючи сказане, Олександр Скічко повідомив, що в Черкаській області критична ситуація щодо екологічного стану річок.

– Це видно неозброєним оком у тих матеріалах, які з'являються в ЗМІ. Хто хоч раз у серпні виходив на річку Дніпро, той бачив її стан. І це не найгірше, зважаючи, який стан річки Тясмин, – зауважив очільник ОДА, акцентуючи увагу на тому, хто винен і як покращити стан водних ресурсів.

Скічко сказав, що не слід скидати ситуацію на місцеві громади, а слід думати, як вирішити проблему!

На запитання «Хто винен?» Олена Звягінцева не відповіла, але сказала, що слід посилювати відповідальність, зокрема, це питання і до певних органів, які моніторять стан ресурсів. Очільниця екоуправління все перекинула на контролювальні та відповідальні органи.

– Це і розробка відповідних документів, у частині яких можлива розчистка водних ресурсів, реконструкція споруд, – зазначила вона.

Олександр Скічко запитав, скільки працює на посаді Олена Звягінцева, і довідався, що 5 років.

"Чому управління екології, наприклад, знаючи, що збільшилися домішки шкідливих речовин у повітрі, не інформує населення? Наприклад, про перевищення аміаку інформувалося в 2015 році востаннє", – зауважив очільник ОДА.

Пані Звягінцева зауважила, що все публікується для громади на сайті і в фейсбуці департаменту. Всю цю інформацію Олександр Олександрович попросив Олену Звягінцеву надати йому в доповідній записці.

Він також повідомив, що Черкаська ТЕЦ  –  27 відсотків забруднення від всієї Черкаської області. І в 2020 році на підприємстві збільшується концентрація викидів.

– І хоч дозволи на викиди дає міністерство, та що вчиняв департамент пані Звягінцевої, щоб протидіяти цим викидам? – поцікавився очільник ОДА.

Олена Миколаївна відповіла, що матеріали готувалися і надавалися. Врешті Олександр Скічко сказав, щоб вона і цю інформацію йому в доповіді надала.

Були питання до Олени Звягінцевої і від прокурора області Олександра Вороніна. Та, врешті, чиновниці дали спокій, і колегія продовжилася.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+5 #2 МІСЦЕВИЙ 24.09.2021 15:27
Екологи вважають:їхня справа-контроль.А...робота?Конкретне(ще раз-КОНКРЕТНА) робота по КОНКРЕТНОМУ усуненні недоліків. Можливо-зменшити штат,лишивши тих хто досягає вихідного результату.Створити комісії-це окозамилювання.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+31 #1 Пустовар 24.09.2021 10:23
А пан Скічко не хоче із себе почати боротьбу за Дніпро- його будинок стоїть в Царському Селі на незаконому намиві!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100