реклама

реклама

Переповнення полігонів, стихійні сміттєзвалища, переробка відходів – ті питання, які очільник ОДА Олександр Скічко чує в районах. Про це він сказав при обговоренні питання на обласній колегії.

Фото з архіву

Фото з архіву


– Сміттєві полігони в Черкасах, Смілі, Ватутіному, Умані переповнені, створюють загрозу довкіллю. Переробка відходів не здійснюється, єдина в області сортувальна лінія в Умані не працює. Тож треба вирішувати питання системи управління відходів вже сьогодні, – наголосив голова ОДА.

Як зазначив Олександр Скічко, треба з'ясувати, які перешкоди нам заважають вийти з сміттєвого колапсу.

Як поінформувала очільниця управління екології та природних ресурсів Олена Звягінцева, найбільше в області відходів від сільськогосподарських підприємств. На другому місці – від підприємств ЖКГ, третє місце – це небезпечні відходи.

Вона під час свого виступу сказала, що по відходах галузі ЖКГ є проблеми, бо ці підприємства мають самі утилізовувати відходи.

242212009_1004790067042365_3992879290815084307_n

У нас в області, за інформацією пані Звягінцевої, ряд сміттєзвалищ несанкціонований і там немає контролю впливу на довкілля. 98 відсотків відходів від житлово-комунального сектора надходять саме на такі сміттєзвалища.

– На жаль, частина сміттєзвалищ створюється просто в межах населених пунктів, у лісах, лісосмугах, біля узбережжя річок. Є і відходи пестицидів та агрохімікатів, такі питання потребують вирішення на державному рівні. Зокрема, є таке захоронення в Єрках. Фінансування цього питання заклали в бюджет, – повідомила Олена Миколаївна.

Олена Звягінцева каже, що відпрацювали питання поводження з відходами. Це розподіл регіону на 4 кластери. І була пропозиція до РДА контролювати діяльність тергромад, аби було розуміння, скільки в громадах треба мати перевантажувальних станцій. А в майбутньому в цих 4 кластерах можна робити сміттєпереробні заводи. Найкраще спрацювала Золотоніська міськрада.

Олександр Скічко порадив план з управління відходами таки колись затвердити, наприклад, до кінця року. Щоб потім вже працювати по ньому. А обласний прокурор Олександр Воронін сказав, що до 1 березня план мав би бути готовим. Проте Олена Звягінцева відповіла, що затвердженню плану має передувати ряд законодавчих актів. А на рівні ОДА пані Звягінцева сказала, що підпорядковується рекомендаціям від Міндовкілля. І коли розробляють один план, приходять інші рекомендації, але обіцяла план розробити до кінця року.

Співдоповідач Сергій Чубань сказав, що люди також в громадах мають бути більш виховані, "не кидати бумажок".

Водночас голова ОДА попросив присутніх голів громад узяти на контроль це питання, аби в обласній владі була вся інформація по системі управлінні відходами, щоб можна було залучати інвесторів, маючи інформацію. Олександр Олександрович наголосив, що слід об'єднуватися і кожна громада окремо це питання не вирішить. Зокрема, слід особливо активізуватись містам Черкаси та Сміла.

"Слід долучитися до процесу, і тоді зможемо більш результативно спілкуватися з інвесторами. Давайте візьмемо час – 2 місяці для проведення нарад, створення робочих груп", – сказав Олександр Скічко.

Окремо очільник ОДА дав завдання розробити схеми вивезення відходів, забезпечити ліквідацію стихійних сміттєзвалищ, заборонити захоронення небезпечних відходів, організувати роботу з роздільного збирання відходів.

реклама

Коментарі  

 
+2 #3 Самшит 25.09.2021 05:55
:D слова.слова.слова.і ніякої дії
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #2 1996 24.09.2021 19:56
Яким боком голова ОДА до смітия????? Вирішив попіаритися?
Це питання громад, на яких цей невіглас не має впливу.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+23 #1 Сармат 24.09.2021 12:34
оце управліньські рішення: розробити, забезпечити, заборонити, організувати))) ) Якась клоунада, а не засідачка
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100