реклама
Sucurity Police

реклама

Гуртожиток у Черкасах по вулиці Чорновола, 164/1, який раніше належав ПТУ №13, а сьогодні перейшов до Багатопрофільного регіонального центру професійної освіти, закривають на капітальний ремонт. Частина мешканців гуртожитку виступила категорично проти виселення, навіть тимчасового.

1


Гуртожиток має статус учнівського, проте в минулому сюди у вільні кімнати за поданням до обласного управління освіти і директора навчального закладу заселяли й цілі родини працівників державних установ. Із цими людьми було укладено договори, і вони тут живуть десятиліттями. Проте, після приєднання Черкаського вищого професійного училища №13 до складу Багатопрофільного регіонального центру професійної освіти ці договори продовжено не було.

– У гуртожитку мешкало 54 сім’ї освітян, лікарів, пенсіонерів, атовців, державних службовців, – розповів «Прочерку» мешканець будинку Сергій Піскун. – Зараз усіх виселяють, а що буде далі з гуртожитком – нам невідомо.

Ініціатором закриття гуртожитку виступило Головне управління державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області. 3 березня воно провело тут позапланову перевірку, за результатами якої виявило низку порушень, які створюють загрозу життю і здоров’ю людей. Адміністрації Багатопрофільного регіонального центру професійної освіти було встановлено строк усунення порушень до 3 квітня. Але цього зроблено не було. Відтак ГУ ДСНС звернулося до Черкаського окружного адмінсуду з позовом про заборону експлуатації будівлі. Її буде знеструмлено, а всі входи – закрито (із накаладенням печаток) до повного усунення порушень.

У своєму відзиві на позов рятувальників Багатопрофільний регіональний центр професійної освіти визнав аргументи працівників ДСНС і не заперечував проти виконання позову. Тому Черкаський окружний адміністративний суд своїм рішенням від 25 серпня повністю задовольнив позов ГУ ДСНС.

Проте, мешканці гуртожитку, які вважають, що директор Багатопрофільного центру, по суті, бездіяв, не усунувши порушень, не погоджуються із закриттям гуртожитку й подали апеляційну скаргу.

– Учні в гуртожитку не проживають уже кілька років – тут мешкають переважно сім’ї, багато хто має дітей, – розповіла «Прочерку» представниця ініціативної групи мешканців гуртожитку Тетяна Шельман. – Ми повністю сплачуємо комунальні послуги за проживання. 14 вересня нам вивісили оголошення, що є рішення адміністративного суду про закриття нашого гуртожитку. Директор повідомив, що на виконання цього рішення ми мусимо до 7 жовтня добровільно виїхати з приміщення. Після цього будівлю буде знеструмлено, а двері – опечатано. Ми просили директора знайти якісь компроміси, але він посилається на протипожежну службу, яка визнала гуртожиток таким, що перебуває в аварійному стані, та на рішення суду. Водночас, в акті ДСНС зазначено, що позапланову перевірку гуртожитку було проведено на підставі заяви директора Багатопрофільного центру. У рішенні суду сказано, що будівлю потрібно відключити від електрики і заблокувати, але там не сказано, що в гуртожитку живемо ми – квартиронаймачі, які тут зареєстровані. Багатьом сім’ям нема куди виїжджати, навіть тимчасово, нема куди дівати свої речі, меблі.

Натомість, директор Багатопрофільного регіонального центру професійної освіти Станіслав Кошолап твердить, що хоче лише зробити гуртожиток безпечним.

– Коли ми прийняли цей заклад до складу Багатопрофільного центру, то відразу попросили, щоб працівники ДСНС обстежили його, – розповів Станіслав Васильович. – Адже всім відомо, в якому стані перебувають гуртожитки: нещодавно були пожежі і в Умані, і в Черкасах. На жаль, гуртожиток на вулиці Чорновола також перебуває в аварійному стані. Ремонтні роботи не проводилися роками – хіба що мешканці ремонтували свої кімнати. Працівники ДСНС зробили припис про усунення порушень. Порушення – доволі серйозні. Якщо, не доведи Боже, станеться якась надзвичайна ситуація, то відповідатиму за неї я. За короткий час ми усунути всі порушення не могли, бо там потрібно робити капітальний ремонт, а для цього – виготовити відповідні документи. Суд (а не я!) вирішив закрити гуртожиток. Коли людей звідти буде виселено, ми візьмемося за капітальний ремонт.

Станіслав Кошолап каже, що не знає, на яких підставах раніше в учнівський гуртожиток заселяли цілі сім’ї, які не мають до навчального закладу ніякого стосунку. Лише одна літня мешканка – пенсіонерка, яка колись працювала в училищі. Директор вирішив на час ремонту заселити її в інший гуртожиток.

– Я пояснив усім мешканцям: коли буде зроблено ремонт, то ті, хто там зареєстрований, поселиться туди знов і житимуть на законних підставах, – зазначив директор. – Бо зараз позаблоковували двері, дехто позаймав по декілька кімнат, поврізали замки, і потрапити в приміщення не можемо ні я, директор закладу, ні, в разі чого, рятувальники. Це дуже дивно, бо кімнати гуртожитку – не особисті квартири, а державне майно Міністерства освіти і науки, яке перебуває в нашому підпорядкуванні.

Тим часом, в управлінні освіти і науки Черкаської ОДА наголошують, що гуртожиток – учнівський, і зараз учнів достатньо, щоб заселити профільні гуртожитки.

– Я розумію, що ситуація недобра, але це – виключно студентський гуртожиток, і, відповідно до положення, там мають жити або учні, або працівники навчального закладу, – сказав у коментарі «Прочерку» начальник управління Валерій Данилевський. – Інші люди там жити не повинні. Зрозуміло, що з різних причин вони там живуть... Крім того, є рішення суду про припинення функціонування гуртожитку в зв’язку з невиконанням протипожежних заходів. Будь-які дії, вчинені на перешкоджання виконанню рішення суду, були б кримінальним злочином. Я ж не можу дати вказівку директору Багатопрофільного центру або рятувальникам порушити закон! Є судове рішення, і воно має бути виконане.

Як зазначив Валерій Данилевський, навчальному закладу виділялися кошти на проведення ремонтів, але їх будо витрачено на оновлення тих приміщень, де мають жити саме учні центру.

– У наступному році виділять ще кошти – поремонтують, зроблять протипожежну систему, сигналізацію, і ті, кому вкрай потрібно буде там жити, повернуться, – додав Валерій Вікторович.

реклама

Інші матеріали по темі:

Коментарі  

 
+6 #6 Катерина 28.09.2021 19:34
Яка брехня від пана Кошолапа
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #5 Яків Миколайович 28.09.2021 18:35
Цитую Я черкащанин:
Нічого не розумію. Коли власник приватної квартири каже орендарю виїхати, бо він хоче зробити ремонт - ніхто ж не заперечує?

Якщо орендар має з орендодавцем офіційну угоду на право проживання протягом певного строку, і не порушує умови цієї угоди - орендодавець не вправі його виселяти до закінчення строку дії угоди. Але в даному разі - дві суттєві деталі. По-перше, орендодавцем є не приватна особа, а держструктура. По-друге, держава надала це житло для проживання працівникам держустанов безстроково. Тому, закриваючи гуртожиток, держава й має подбати про надання цим особам іншого житла.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-7 #4 Я черкащанин 28.09.2021 17:50
Нічого не розумію. Коли власник приватної квартири каже орендарю виїхати, бо він хоче зробити ремонт - ніхто ж не заперечує?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #3 Наталя 28.09.2021 16:57
Что за ахинея!Вы,кто этот бред опубликовал сами себе противоречите.То,пан Кошолап не понимает,на каких основаниях вселили незаконнопрожив аемых:),то,гово рит,что объяснил и заверил,что после,так называемого ремонта,те люди,которые имеют прописку,вселят ся снова:)Самим не смешно!?А то,что Кошолап и его подельник Данилевский,люд ей ни за что не считают,то Бог им судья!Народ Украины,прожива ющие по адресу ул.В.Чорновола,164/1-НЕ ЗДАВАЙТЕСЬ,мы с вами.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+8 #2 Julia 28.09.2021 15:19
Компетенція ваших журналістів бажає бути кращою :-x
... інформація висвітлена зі сторони "святого"директора!!!
Сім'ї, діти залишаються без житла і прохають про допомогу!!!
А їх на липових документах про так званий аварійний стан ВИСЕЛЯЮТЬ!!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+3 #1 Аза Ян 28.09.2021 12:20
Гуртожыток наш! Как не представляющий исторической ценности.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100