реклама
Sucurity Police

реклама

Державний історико-культурний заповідник «Трахтемирів» продовжує роботу з прокладання туристичного маршруту та створення краєзнавчого музею в Бучаку. Реалізація цих проєктів відбувається за підтримки Українського культурного фонду.

244255295_310619524224556_3769326614979116189_n

Про це інформують у заповіднику.

Планований туристичний маршрут матиме назву «Трахтемирівська лýка – серце Канівських гір», оскільки проходитиме між селами Григорівка та Бучак на Трахтемирівському півострові, який є центральною частиною Канівських гір. Лýкою в українській мові називають дугоподібний вигин ріки чи берега.

Головним об’єктом уваги для туристів є незвичний ландшафт цієї місцевості. Канівські гори відомі в геологічній науці як Канівські дислокації і вирізняються унікальною геологічною будовою, яка демонструє нам диво трансформацій земної поверхні. Ці невисокі гори щільною сіткою вкриває розгалужена яружно-балкова мережа.

Туристичний маршрут представляє найбільш характерні природні екосистеми цієї місцевості – він поєднує лісову та лучну ділянки вздовж Дніпра, де вченими зафіксовано 15 червонокнижних видів флори та фауни. Тут пролягла південна межа природних грабово-дубових лісів. Половина маршруту проходить через лісовий масив Бучацька дача, друга половина – через лучну прибережну ділянку, яка подекуди включає старий фруктовий сад. Загалом це надзвичайно мальовнича місцевість.

По маршруту розташовані 19 археологічних пам’яток, що входять до складу Державного історико-культурного заповідника «Трахтемирів». Це поселення та городища переважно скіфської, зарубинецької, давньоруської та пізньосередньовічної епох. На початку маршруту в селі Бучак знаходиться збережений вітряк (1946 рік), там же ближчим часом має з’явитися Бучацький краєзнавчий музей. На маршруті зустрічаються кілька джерел з питною водою, а також гідрологічна пам’ятка Рожена криниця. Не забуті й події ІІ-ї Світової війни, що залишили тут свій трагічний слід під час Букринського плацдарму. У Бучаку на маршруті є братська могила загиблих воїнів, а перед Григорівкою на постаменті встановлено танк Т-34 на відзнаку форсування Дніпра – туди вестиме відгалуження маршруту.

Туристичний маршрут розрахований на звичайних туристів без підготовки і буде відповідно маркований: Державний історико-культурний заповідник «Трахтемирів» планує встановити інформаційні схеми, вказівні та інші знаки.

реклама

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100