реклама Делікат

Західний спостерігач дивується поведінці своїх колег з СНД

Західний спостерігач дивується поведінці своїх колег з СНД

Дарка Солодуха - міжнародна спостерігачка від Українського Конгресового комітету Америки (УККА). Її предки родом з України. Жінка живе у Великобританії, проте ця країна не делегувала своїх спостерігачів на вибори в Україну. Тому Дарці, якій небайдужа доля України, довелося їхати спостерігачем від американської організації. Про свої враження від виборів на Черкащині Дарка Солодуха розповіла “Прочерку”.

Про порушення

- Я, як міжнародний спостерігач, бачила дуже різні комісії. Була на одній дільниці під час відкриття, потім по різних дільницях упродовж дня. Бачила такі, будемо казати, технічні речі, як брак протоколів, на деяких дільницях висіли фотографії та інформація про інших кандидатів. З іншого округу, це й відкриття сейфу, який не опечатували знову. Адже коли там бюлетені лежать, то сейф потрібно знову опечатати, якщо їх не використовують. Також бракувало конвертів — є такі червоні одноразові конверти, де мають бути запаковані найважливіші документи — контрольні протоколи, наприклад. І я бачила, що ці важливі документи не були відразу покладені у ті конверти. Також, коробки, які везли в ТВК, мали бути опломбовані. Але я бачила моменти, коли ці коробки були відкриті, або були закриті, а їх знову відкривали і перепаковували. Оце такі я бачила порушення. Більш конкретно поки не можу сказати, бо ми зараз саме пишемо наші звіти.

Про перестороги

- Справді міжнародна громада була стурбована, що Валерій Дерновий, який був фігурантом скандалу в Мукачево, зараз у Черкасах. Тож, як я вже говорила, сподіваємося, що не буде ніяких скандалів. Бо я запам'ятала його ім'я, і згадала про нього, коли дізналася, що тепер він очолює черкаську міліцію. Подробиці скандалу я не дуже пам'ятаю.

Про важливість місцевих виборів

- Я з Англії. Але Англія не висувала своїх спостерігачів. Я мусіла їхати від УККА. Мені треба було більше очей, і я запросила свою американську подругу. Були також представники з Канади. Загалом, нас було четверо саме на Черкащині. Ці вибори не можна порівняти із 2004 чи 2007 роками, коли були парламентські та президентські вибори. Явка показує, що люди дуже розчаровані. Але ці вибори є дуже-дуже важливими, адже йдеться про кадри, які працюють найближче до людей, їх люди бачать кожного дня. Це не те що — у Верховну Раду їхати і когось шукати там, щоб щось запитати. Це мають бути люди, які живуть і працюють тут.

Про спостерігачів

- Спостерігачі не мають права втручатися у виборчий  процес. Єдине, що ми хочемо, це щоб вибори були дійсно прозорі, демократичні та чесні. Це все, що нас цікавить. Як люди голосують, і за кого вони голосують — це не наша справа. Важливо, щоб нам не забороняли спостерігати і скрізь нас допускали. І це влада виконала. Ми мали право з усіма говорити — з  штабами, з губернатором, з виборцями. І все, що ми бачили, ми зараз про це звітуємо до нашої організації. А які далі будуть дії, чи вони передадуть наші рекомендації Президентові України, це вже не від нас залежить. Головне те, що ніхто не втручався в нашу роботу. Це нас тішить. До речі, я не розумію, чому деякі спостерігачі вже в неділю давали якісь коментарі. Адже я знаю, що на тих дільницях, де я була, усі спостерігачі ще були довго — до четвертої години. Я не знаю, як вони так швидко змогли все побачити і оцінити, не розумію цього. Ми мусимо всі наші результати, всю цю статистику переосмислити. Бо як можна робити якісь висновки, коли ще не опрацьовані бюлетені, дехто перераховує... але це питання до тих спостерігачів.

Від “Прочерку”:

Як відомо, у день виборів у прес-центрі обласної організації Партії регіонів о 14 годині відбулася прес-конференція спостерігачів місії CIS-EMO (Організації спостереження за виборами Співдружності незалежних держав).

реклама

Коментарі  

 
0 #4 мария 05.11.2010 00:28
ВСЕ УЖЕ КУПЛЕНО!!! и эти "спостерігачі" тоже :lol: к большому сожалению! в нашей стране справедливости ближайшее 5 лет не будет :sad: и пусть сюда хоть пол Америки привезут, регионы купят :lol:
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #3 гонта 04.11.2010 19:06
А закордонні спостерігачі не бачили протоколів по виборах депутатів до обласної ради? Вони складались з двох частин скріплених степлером. Обласна ТВК спеціально надали до районних ТВК лише по одному зразку протокола за день до виборів. Ті не маючи технічних можливостей,роз множили на прінтерах протоколи не в форматі А-3, а в форматі А-4. Для чого? На одному аркуші результати, а на другому-печать та підписи всіх членів комісій,спостер ігачів і т.д.При здачі протоколів,скре пки розгинались і перший листок замінювали з тими цифрами які вказувались в РДА.Такої технології фальсифікації ніхто не очікував.Спрацювала на всі 100%.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #2 Арсен 04.11.2010 10:55
Спостерігачам просто необхідно приїхати в Лисянку. Поспілкуватись із спостерігачами які були на тій злощасній дільниці. Поспілкуватись із новообраним мером селища та членами ТВК. Там є що послухати, а Президенту є на що реагувати. Якщо звичайно він не є самим головним замовником "таких" результатів виборів.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+5 #1 Внимательный 04.11.2010 09:20
Им нужно не спешить покидать область. Льошенко суетой вокруг Лысянки просто выпрашивает встречу с международными наблюдателями, а потом с Януковичем - в "овальном зале" на Банковой.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100