реклама

реклама

Директор відокремленого підрозділу Черкаської ТЕЦ Олексій Біда каже, що питання незабезпеченості теплових електроцентралей вугіллям розпочалося ще навесні. Тоді вартість електричної енергії на енергоринку була нижчою за собівартість її виробництва. Водночас купувати вугілля багато не могли, бо кошти витрачали на заплановані ремонтні роботи, які можна проводити лише в міжопалювальний період. Згодом, коли вдалося акумулювати кошти для закупівлі вугілля, то фізично вугілля на ринку вже було мало.

- Зараз ситуація така, що є гроші, а вугілля вже не купиш. Писали листи на багато державних шах. Ми хотіли купувати як і раніше наше вугілля Павлоградського басейну, але на жаль отримали негативну відповідь. Та склавши руки не сиділи. Тож знайшли польське вугілля. Укладені довгострокові договори, здійснюються поставки вугілля. На сьогодні Черкаська ТЕЦ має запас вугілля на складі та достатньо законтрактованого вугілля для проходження опалювального сезону 2021-2022 років, - запевняє Олексій Біда у коментарі "ПРОЧЕРКУ".

1637156984667

Загалом на підприємстві використовують вугілля і газ, який має використовуватися, згідно технологій, Але газ дорожче за вугілля і його вартість не закладена в тарифі.

– Вважаємо це більш політичне рішення не уявляємо як воно буде на практиці реалізоване. Загалом, ми готові не використовувати вугілля, а користуватися виключно газом. Це технологічно можливо, але це буде економічно невигідно для підприємства і споживачів тепла, так як потягне за собою значне зростання тарифу. Можливий і перехід на альтернативні види палива, але тут має бути велика інвестиційні складова і, мабуть, наукові дослідження. І знову ж, ціна тепла буде інша, адже вартість палива складає 75-80% тарифу на послуги, – каже Олексій Біда.

Щодо скарг черкащан на забруднення повітря (власне екологічна складова у відмові країн від вугілля вирішальна), то тут директор підприємства зауважує, що екологічна інспекція проводить контроль дотримання екологічного законодавства, здійснює заміри, у тому числі  під факелом ТЕЦ, також підприємство сплачує екологічний податок (більше 40 мільйонів в рік).

– Підприємство працює в рамках отриманих дозволів, та робить все необхідне для зменшення викидів. З цією метою замовили наукові дослідження, щоб розробити проект для замкненої пилосистеми. Зараз технологія розімкнена, тобто частинки перемеленого вугілля після фільтрів потрапляють в котел. А при замкнутій пилосистемі вони будуть повторно осипатися в прийомники. Що дозволить зменшити викиди та дасть змогу зекономити паливо, – каже Олексій Біда.

Водночас, він зауважив, що нині підприємство на порозі нових фінансових труднощів. Міська влада затвердила ТЕЦ економічно обґрунтовані тарифи, але не дозволила їх застосовувати. Бо згідно меморандуму від влади, підприємство має застосовувати тарифи, які діяли на кінець минулого опалювального сезону. Відтак різниця в тарифах за опалювальний період 2021-2021 року становить більше 100 млн грн. Це ті кошти, які підприємство недоотримає на закупівлю палива, заробітну плату, виконання ремонтної та інвестиційної програми та інші складові тарифу, які зросли. Якщо не буде відшкодування з бюджету, підприємство не знає, як буде далі працювати.

реклама

Коментарі  

 
+1 #3 МІСЦЕВИЙ 18.11.2021 15:20
Невже буде нормальне(чи хоча б терпиме) опалення?....Обыцянки Зеленського..
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-3 #2 Кэп 17.11.2021 17:42
Яхта БЕДА - знаю, Алексей БЕДА - не знаю! Очень похоже на брехню! :D
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+9 #1 Зінченко 17.11.2021 17:11
а як же слова Прем'єра про непідвищення тарифів на тепло до весни 22-го, але уявляю які будуть тарифи надалі..тепловики тоді все компенсують...хто не має субсидії- почухається і не раз
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100