реклама

реклама

На Черкащині село Козацьке повстало проти знищення дерев у заповіднику. Керівництво місцевої громади вирішило розчистити аварійні хащі в "Козачанському парку" й навіть отримало на це міністерський дозвіл. Але першими під пилку потрапили цілком здорові дерева, інформує Подробности.

3333

"Козачанський парк" був закладений князем Голіциним ще наприкінці 17 століття, він вважається одним з найстаріших парків в Україні. Та схоже, найбільш занедбаним - за старовинними спорудами тут ніхто не доглядає, власне, як і за зеленими насадженнями.

І це попри те, що парк офіційно - пам'ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення. Тут заборонене будівництво і навіть вируб дерев. А тепер, розповідають жителі Козацького, на всій площі, а це понад 50 гектарів, усюди свіжі пеньки.

Тут росли вікові дерева, які символізували жінку …вона була похожа, одна з деревин, на жінку-матір …всі тут ходили - це як фотозона була, а тепер її немає.

Головний еколог Звенигородської ОТГ, до якої входить село, поспішає заспокоїти. Мовляв, вирубування в парку цілком законні. Перш ніж розчищати територію, керівництво громади здійснило нелегку процедуру затвердження - від області до міністерства.

Володимир Чорновіл, еколог Звенигородської ОТГ:

Єдиний раз за всю історію існування цього парку законно отриманий документ на проведення рубки, це дозвіл Черкаської обласної адміністрації, ліміт міністерства екології.

Згідно з дозволом, ОТГ мала право зрізати 152 дерева. Передусім ішлося про аварійні та мертві. Робочих рук не вистачало, тому розчищення ще не завершили, запевняє Звенигородський еколог.

За проєктом - усю деревину мали пустити на дрова для районної лікарні. Утім, лісоруби вивезли з парку лише "ділову".

Зрізане нормальне дерево - немає, вершина лежить, ні омели, немає нічого, і не забрана на дрова, як кажуть.

Аби припинити варварський вируб парку, люди викликали екологічну інспекцію. Адже кожне заплановане під знесення дерево мало бути пронумероване і внесене до переліку. Та такого педантизму в цьому питанні не побачили. Більшість зрізаних дубів та ясенів навіть не маркована.

Сергій Дишлюк, начальник відділу Державної екологічної інспекції центрального округу:

Візуально тут спиляно дерев більше чим в ліміті. Є наказ, що і хто відповідальний на цю рубку, хто має відповідати за ліміти за дозвіл. Є ж наказ по міськраді? Ні …не має.

До кінця тижня екоінспекція має встановити кількість фактично спиляних дерев і згодом підрахувати збитки, завдані природно-заповідному фонду. Їх буде змушена сплачувати ОТГ як замовник розчищення.

реклама

Коментарі  

 
+1 #3 Саня 28.12.2021 14:51
Садити потрібно за таку халатність бо ці миші і далі будуть красти і собі в нори бабло ховати або пару чмошників завалити та інших посадити тоді щось може і дойде до цих імбіцилів.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+10 #2 Чічіков 27.12.2021 15:24
Воровство на воровстве. Лес крадут, парки спиливают, все идет в карманы. Копанки в Донбассе еще мелочь по сравнению с тем, как в Черкасской области воруют лес.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+11 #1 Сидоров. 27.12.2021 12:27
Крадуть. Прийшла зелена влада, ніякого контролю, вседозволеність для своїх зелених. Такого бардаку ще не було за час незалежності. Та при янику більше порядку було, хоча там крали несамовито, але хоч по понятіям. А тут повний безпреділ.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100